Witam serdecznie wszystkich, jestem tutaj nowy i jeszcze nie obeznany z tematem więc jeżeli trafiłem na zły dział to od razu sory i proszę o przeniesienie.Mam takie pytanie :
Jest istniejące przyłącze do budynku na dachu tego budynku (linia napowietrzna). Czy jeżeli dach jest remontowany, możliwe jest przeniesienie tego złącza w inne miejsce?? I jak to wygląda od strony prawnej, jakie potrzebne są pozwolenia i od kogo, no i ewentualnie jak to oznaczyć w projekcie??
Idziesz do rejonu energetycznego właściwego dla miejsca gdzie masz działkę i mówisz jak sprawa wygląda. Powiedzą co trzeba zrobić. Wygląda to mniej więcej tak, że albo postawisz czasowy słup podprzyłączeniowy na działce i tam przeniosą przyłącze lub jeśli robota na dachu będzie trwała krótko to mogą ci zdjąć przyłącze na ten okres i założą ponownie na twój wniosek. Drugie rozwiązanie gorsze bo nie masz prądu przez jakiś czas. Nie wiem jak z odpłatnością za coś takiego.
Żadnego projektu nie potrzeba na to, choć może zależeć od RE. Słup drewniany postawi ci elektryk, i ewentualnie RB-tkę powiesi i podłączy tak żeby podczas remontu był prąd na działce.
Tutaj w sumie żadnej rewolucji przy przebudowie nie ma być, przyłącze ma zostać przeniesione tylko w inne miejsce dachu , więc nawet żaden słup nie byłby przenoszony. Jutro skontaktuje się z ZE i wypytam jao to jest. A pytam dlatego że robię mały projekt do tego i musiałem wiedzieć czy musi ty być poparte jakimiś specjalnymi przepisami.
Pozdrawiam.
Zgłoś się do ZE, prawdopodobnie należy wynieść licznik na zewnątrz budynku, zmienić miejsce mocowania haka, może wymienić na przewód w pełnej izolacji i z pewnością cały “pion” na zewnątrz w rurze - od haka do pomiaru.
To wszystko dowiesz się w ZE.