witam
podpowie ktoś jak połączyć to ustrojstwo…
Kolego na stronie 183 jest dokładny schemat rys . 3.8368 , jeśli dalej będzie kłopot niestety tylko do elektryka .
ja się zbytni na schematach nie znam mógłbyśmi go troche wytłumaczyć czy są na nim zaznaczone mostki??..
rozumiem że te 3 kółka to są te 3 ‘pokłady’ a te małe kółeczka zaciski. a tam gdzie łączą się te kreski w tych małych czarnych punkcikach to jak mam je połączyć w praktyce?
Przede wszystkim kolego popraw tekst bo jest nie czytelny .
Nic cię nie obchodzą mostki ,kółka etc.
Na przełączniku jak otworzysz będziesz miał napisane L1/L2/L3 to zasilanie, a z drugiej strony będziesz miał U/V/W tam podłączasz silnik . I nic cię ma nie obchodzić prócz przewodu ochronnego żółto -zielonego który podłączasz na obudowę silnika. To wszystko .
ok ale l1 l2 l3 u v w to trzy fazy a co z zerem nie jest podpisane gdzie mam podłaczyć?? chyba nie na miejsce PE
To właśnie przewód ochronny w przełączniku jest specjalny zacisk PE, a dalej to na obudowę silnika .
ok ale dostają mi jeszcze wolne 4 zaciski
z tego schematu wynika że z fazy 1 i 2 wychodzą dwa przewody które gdzieś się łączą a dopiero póżniej idą na zaciski i wtedy by się zgadzało że dostają 2 ale z kąd ja mam wytrzasnąc jeszcze te 2 przewody
Kolega da zdjęcie swojego przełącznika z obydwu stron.
może być z tym mały problem ale postaram sie
http://olx.pl/oferta/wylacznik-przelacz… … 1dbc3d57c9..
http://www.laczniki-krzywkowe.pl/…
w foldrze łk16R łącznik 3.8368 jest jeszcze taki schemat
niestety nie dam rady zrobic zdj
Kolego a czym miałby się różnić ilością pakietów i tyle . Natomiast sposób łączenia jest ten sam .
Proszę zostawić ten przełącznik elektrykowi .
może inaczej .
w tym przełączniku mam 10 zacisków a tylko 8 przewodów w tym 2 zera które podpinam na zacisk na obudowie. Czyli zostaje mi 6 przewodów, podpinam je do tych zacisków które są podpisane l1 l2 l3 u v w tylko że zaciski w v i l2 l3 mają dorobione mostki na kolejne zaciski które nie są podpisane. I nie wiem co pod te zaciski podkręcić bo poprostu nie mam przewodów i niewiem czy coś tam domostkować czy nie, tych zacisków jest 4
Nic nie podpinać i nic nie domostkować. Masz napisane wyżej, że nie interesują cię te mostki.
Widać kolego, że nie masz pojęcia czym się “bawisz”.
Zleć to elektrykowi.
Do kol. Simcode - gratuluję udzielania fachowych porad laikowi. Właśnie odebrałeś małe zlecenie i jakiś tam zarobek elektrykowi z okolic autora tematu.
Kolego on i tak by to zrobił bez naszego udziału (uwierz) , jeden żyjący więcej . Martwić należy się piekarzami, murarzami robiącymi całe domy w instalacji .
no chyba spytać się można jak się czegoś nie wie