Cześć.
Odnośnie Twojego przełącznika, polecam lekturę tego tematu:
Był co prawda o zabezpieczeniach przeciwporażeniowych, ale skupia się potem na sposobach podłączenia falownika i przewodów neutralnych. Z pewnością pomoże.
Natomiast jeżeli chodzi o rozłączanie stringów DC, to zależy czego potrzebujesz. Są specjalne wyłączniki przeciwpożarowe które możesz zdalnie wyłączyć podając sygnał elektryczny (prezyzując, zwykle potrzebują podania 230V by załączyły stringi PV, a po zdjęciu 230V przerywa tor paneli). Jeżeli chodzi o modele “ręczne”, to szukasz nie wyłącznika mocy, tylko rozłącznika izolacyjnego. Są różne modele, różnią się zwykle dopuszczalnymi poziomami napięcia (500 lub 1000V), i bardzo ważna jest w nich polaryzacja podłączenia paneli oraz wejścia/wyjścia.
Natomiast jeżeli chcesz tanio, mógłbym Ci zaproponować zwykłe podstawy bezpiecznikowe na wkładki PV 10x38mm. Dla mnie mają ten plus, że jak pociągnę za wajchę i wyciągnę wkładki, to mam pewność że układ został rozłączony bo fizycznie widzę styki. Łuku przy przełączaniu nigdy nie zauważyłem, a testowałem między innymi na swojej instalacji z parametrami stringu (w momencie rozłączenia) 550V i 18A. Tylko ważna sprawa jak z typowymi rozłącznikami bezpiecznikowymi - przełączać szybko. Chcesz rozłączyć to szybkie machniecie ręką i rozłączone. Załączasz to pacnij wajchę.
Także wszystko ma swoje plusy i minusy.