Przekrój przewodu "N"

Witam.
Proszę o poradę.
Duży odbiór w zakładzie (800A) zasilany w TNC posiada linię kablową o przekroju PE=0,5S fazy. Obciążenie jest symetryczne. Muszę zasilić taki sam odbiór w TNS.
Czy przekrój N, może mieć także mniejsze rozmiary?
Traktując N jako przewód czynny, tak zrobić chyba nie można.
Logika nakazywałaby jednak zmniejszenie przekroju ponieważ rzeczywiste prądy w N będą bardzo małe. Widziałem, że niektóre rozdzielnice o dużych prądach mają szynę N mniejszą np. ZMR (Elektromontaż).
Proszę o jednoznaczny przepis w tej kwestii.
Z góry dziękuję.

Jednoznacznym przepisem są zasady doboru przekroju przewodów w zależności od ich obciążenia prądem roboczym. Skoro widzisz, że przez przewód N płynie określony prąd to przekrój przewodu dobierasz do tego, a nie do większego obciążenia. Trzeba jeszcze oczywiście pamiętać o mozliwych stanach awaryjnych, np. zanik napięcia w jednej fazie lub niesymetryczna praca odbiornika (np. poprzeplanie się żarówek w trójfazowej reklamie).

Przepisy limitują przekroje przewodu PE i PEN, bo one mają znaczenie przy ochronie przeciwporażeniowej i nie można przy ich doborze brać pod uwagę wyłącznie obciążenia prądem roboczym.

Zwracam rowniez uwage na harmoniczne bedace krotnoscia trzech (3,9,15 itd) i zjawisko dodawania sie pradow wyzszych harmonicznych w przewodzie zerowym w obwodach jednofazowych polaczonych w uklad trojfazowy.Dotyczy to zwlaszcza sieci komputerowych gdzie czestokroc przyjmuje sie przekroj przewodu zerowego w wlz. wiekszy o 50% .

Słusznie! Wszedłem właśnie do internetu, żeby dorzucić suplement - cytat z PN-IEC 60364:
“523.5.3 Jeżeli w żyle neutralnej płynie prąd, a nie zostały odpowiednio zmniejszone obciążenia żył fazowych, to fakt ten należy uwzględnić przy wyznaczaniu danych
znamionowych obwodu. Prądy tego rodzaju mogą być spowodowane znaczącym udziałem wyższych harmonicznych w obwodach trójfazowych. Jeżeli udział
wyższych harmonicznych jest większy niż 10 %, to przekrój żyły neutralnej nie powinien być mniejszy niż żył fazowych. Efekty cieplne spowodowane udziałem
harmonicznych w prądach i odpowiednie współczynniki zmniejszające dla wyższych harmonicznych prądów podano w załączniku C.”

Generalnie w tej właśnie normie (PN-IEC 60364-5-523:2001), w typowy dla niej bełkotliwy sposób, podano zasady doboru przekroju przewodów, w tym N.

Dziękuję za porady.
-Wnioskuję z uwag, że przekrój przewodu N nie musi być taki sam jak przewodów fazowych, lecz należy go dobrać do warunków obciążenia.
-Jak mogę policzyć, bez matematyki wyższej (oszacować) wartość skuteczną prądu wyższych harmonicznych, dla róznych odbiorników: komputery (wlz 3f.), przetwornice częstotliwości,…,może wartość procentowa w stosunku do prądu znamionowego??
Pozdrawiam