Witam chcę zapytać o przekładniki prądowe a ściślej czy mozna obciążyć stronę wtórną przekładnika mocą wiekszą niż znamionowa?
witam Kolegów ![]()
Pewnie, że można.
Panie Jacku ale czy przypadkiem nie obniży się klasa dokladności?
Witam
W przypadku włączenia odbiorników o większej impedancji niż wynika to z mocy znamionowej przekładnika, napięcie strony wtórnej wzrasta i zmniejsza się dokładność pomiaru.
Pozdrawiam
Wszystko zależy jak przekładnik jest wykonany oraz jak zachowuje się przy pomiarach.
oczywiście to co kolega Rariusz napisał jest jak najbardziej prawdziwe i zazwyczaj prawidłowe
choć zażyło się ze przekładnik przeciążony mocą 3 razy większa niż znamionową miał leprze błędy niż przy mocy znamionowej
oczywiście to nie jest regułą i należy się liczyć z tym że po przeciążeniu może przekładnik być poza deklarowaną klasą wszystko zależy o ile chce sie go przseciążyć
Przekładnik prądowy to nic innego tylko transformator pomiarowy ale chcę zapytać czy przekładnik prądowy wiernie przeklada prądy zwarciowe które znacznie przekroczyły prąd znamionowy?Ktoś z kolegów prosił mnie o materiały dotyczące jego pracy proszę o kontakt.
Witam
A po co on ma przekładać prądy zwarciowe?. Przekładnik ma pozwalać na odczyt prądu pobieranego aktualnie a w razie zwarcia to powinno nastąpić szybkie ograniczenie tego prądu zwarciowego żeby nie nastąpiło zniszczenie urządzeń elektrycznych.
Czy jak będzie zwarcie to kolega latarnik będzie szedł zobaczyć jaki prąd płynie
w czasie gdy reszta instalacji będzie sie palić?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Witam kolegę pytałem poniewaz uważam że przekładnik prądowy nie przeklada wiernie duzych pradów zwarciowych poniewaz ze względu na nasycenie rdzenia prąd po stronie wtórnej przekladnika jest znacznie mniejszy niz to wynika z przekladni przekładnika tak uważam czy kolega rozmówca moze się do mojej wypowiedzi ustosunkować?
Witam
Powiem tak:
Przekładniki pomiarowe przy przetężeniach i zwarciach szybko sie nasycają
i chronią układy pomiarowe od zbyt dużych wartości prądów.
Tak że moim zdaniem nie ma sensu sie zastanawiać nad tym czy przekładnik
wiernie przekłada prądy zwarciowych, należy zwrócić uwag czy zapewni odpowiednią
ochronę przyrządów pomiarowych.
Pozdrawiam.
Sprawę rozwiązuje fakt ,że przekładniki prądowe dzieli się bynajmniej na dwie grupy.
1- pomiarowe
2- zabezpieczeniowe
Te drugie są tak konstruowane aby radziły sobie z wiernym przekładaniem właśnie prądów zwarciowych
W tych aplikacjach stosuje się juz nie tylko przekładniki indukcyjne i z każdym rokiem pewnie będzie ich coraz mniej.
Trzeba pamiętać też otym ,że przekładniki WN, NN zawsze mają kilka rdzeni co można uznać ,że są to kilka przekładników w jednej obudowie i właśnie niektóre (jeden) rdzenie pracują jako pomiarowe a reszta jako zabezpieczeniowe.
Dzięki za pomoc ale spodobaly mi się te przekładniki zwłaszcza prądowe, że coraz bardziej mnie to wciąga i tym samym mam pytanie: jeżeli stosujemy przekladniki prądowe w polach linii 15kv zabezpieczających pole od zwarć wielofazowych to czy obojętne jest na których fazach są one instalowane?
Witam
O ile dobrze przeczytałem to kolega się chyba pomylił.
Przekładniki nie chronią pola od zwarć wielofazowych.
Pozdrawiam.
Moze źle sformułowalem pytanie chodzi mi o to że jeżeli jakieś pole wyłączy to od przekładnika idzie informacja z czego wyłączyło np. nadmiarówka zwarcia miedzyfazowe, ziemnozwarciówka to raczej przekladnik Ferrantiego.
Witam
Jeżeli mamy linie 15KV to po odłączeniu np:z powodu zwarcia to jest to sygnalizowane na wyłączniku, przekładnik nie ma tu nic do rzeczy.
Pozdrawiam.
To dlaczego są montowane 2 przekładniki prądowe na szynach odejściowych pola 15kv?
Owszem kolega ma rację że jezeli pole wyłączy to jest sygnalizacja wyłącznika świeci sie lampka tzn. jeżeli sterownik jest w pozycji załącz i świeci się lampka tzn ze pole jest wyłączone i jest niezgodność sterownika.
Witam
Nie mam wiedzy na temat stacji i rozdzielni SN ale kolega twierdzi że są
dwa przekładniki więc układ pomiarowy jest w układzie Arona.(jeżeli mówimy o pomiarze mocy, a jeżeli o pomiarze samego prądu to układ jest podobny do układu Arona.)
Pozdrawiam
Witam,
Kolego Rariusz a co wg kolegi rozpozna (zmierzy) zwarcie? Wyłącznik? Jak kolega wyobraża sobie automatykę zabezpieczeniową bez przekładników? Odrobina wyobraźni…
Witam
Fakt zgadza sie o tym nie pomyślałem.Ale kolega latarnik nie sprecyzował konkretnie
w czym problem a ja kierowałem się tym że dyskusja odbywa się na temat odwodów
pomiarowych np: pomiar mocy.
A co do przekładników w obwodach zabespieczeniowych to kolega mchrapczynsk
ma racje.
Pozdrawiam.
Tak kolego przekładniki możesz zamontować w dwóch dowolnych fazach .
PS. Ale daliście czadu z tymi zabezpieczeniami i przekładnikami.