Witam wszystkich na forum!
Czym jest przekładnia prądowa na liczniku ee. Czy dzięki niej mogę wiedzieć jakie są zabezpieczenia licznikowe podane w Amperach?
Proszę o pomoc.
Dziękuję.
Witam wszystkich na forum!
Czym jest przekładnia prądowa na liczniku ee. Czy dzięki niej mogę wiedzieć jakie są zabezpieczenia licznikowe podane w Amperach?
Proszę o pomoc.
Dziękuję.
Licznik energii elektrycznej dokonuje pomiaru energii w stosunku 1:1. Zastosowanie przekładników prądowych (" transformatorów") powoduje zmianę przekładni z 1:1 na np. 15:5=3 . Oznaczo to w tym przypadku, że wskazania licznika trzeba mnożyć razy 3.
W amperach na tabliczce podawane są prądy znamionowe licznika (np 5A) a w nawiasie dopuszczalny ciągły prąd maksymalny - zwykle czterokrotnie większy od znamionowego..
Zabezpieczenia licznikowe “dobiera” ZE do wykupionej mocy przez odbiorcę.
Nie wiem czy o to chodziło, bo pytanie trochę mało precyzyjne.
Witam,
Przekładnia prądowa dotyczy układu pomiarowego nie samego zaś licznika.
Żeby koledze Piotrowi za bardzo nie namieszać dodam tylko, że nie pod każdy licznik można zastosować przekładniki. Liczniki dzielą się na bezpośrednie (pomiar bez użycia przekładników), półpośrednie (z przekładnikami prądowymi (zazwyczaj x/5Adawniej stosowano jeszcze przekładniki x/1A), cewki napięciowe 230V - przekładnia układu pomiarowego równa się przekładni przekładników prąowych) i liczniki pośrednie (z przekładnikami prądowymi i napięciowymi - przekładnia układu to iloczyn przekładni prądowej i napięciowej).