Witam Szanownych Kolegów
Pracuję nad modernizacją sterowania pompą ciepła z układu z klasycznymi przekaźnikami na układ z przekaźnikiem programowalnym EASY 618-AC-RC Moeller`a. Chcę przekaźnikiem EASY zastąpić jak najwięcej elementów dotychczasowego układu. Nie mam wątpliwości co do przekaźników elektromagnetycznych, przekaźników czasowych i programatorów godzin pracy i.t.p. - te niewątpliwie da się zastąpić. Wątpliwości mam jedynie z czujnikiem zaniku fazy: czy pomysł, by na trzy pierwsze wejścia przekaźnika programowalnego podać fazy L1, L2 i L3 i odpowiednio je oprogramować jest właściwy? Czy konstrukcja wewnętrzna przekaźnika EASY na to pozwala?
Proszę kolegów o pomoc. Dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
Witam
Zgodnie z dokumentacją Moellera takie Easy ma wejścia do 264V AC
więc z punktu widzenia elektrycznego nie ma możliwości bo będziesz miał napięcie pomiędzy wejściami 400V AC i pewnie się coś spali.
Najlepiej zastosować specjalny przekaźnik kontroli faz, od razu będziesz miał kontrolę poziomu napięcia i kolejności faz.
Firma F&F robi takie przekaźniki w rozsądnej cenie. (Do Admina: to chyba mogę napisać ??)
Pomyśl jeszcze co się stanie jak zniknie napięcie też z Moellera (jakiś UPS lub coś takiego).
Pozdrawiam
Dzięki za wypowiedź. Właśnie w klasycznym układzie pracuje dokładnie taki czujnik zaniku fazy. o którym piszesz. Zadanie polega jednak na tym by układ sterowania maksymalnie uprościć. Taka jest idea stosowania przekaźników programowalnych mikroprocesorowych. W EASY jest przecież zacisk N po stronie wejść więc pojawienie się napięcia 400V nie należy się obawiać. moje wątpliwości budzi fakt, że te napięcia są przesunięte w fazie. czy tu nie będzie problemu?
Pozdrawiam
Witam
No i właśnie miałem na myśli to przesunięcie i napięcie między fazowe pomiędzy wejściami.
Easy raczej nie ma separowanych wejść więc gdzieś pomiędzy ścieżkami pojawi się napięcie 400V i coś się spali. W żadnej części dokumentacji nie ma nic na ten temat, chyba jedyni co mogą coś wiedzieć to są ludzie z Moellera. Oczywiście zawsze możesz zaryzykować i podłączyć taki układ ale to już na własne ryzyko ![]()
Programowalne układy maja ułatwić wykonanie sterowania a nie zastąpić wszystkie jego elementy. Więc zastosowanie specjalizowanego przekaźnika nie jest błędem lub brakiem wiedzy. Takie przekaźniki stosuje się nawet w dużo bardziej rozbudowanych układach AKPiA więc ja tam bym nie kombinował.
Witam.
W żadnym wypadku nie możesz podać napięcia z trzech faz na Easy, wejścia może obsługiwać tylko ta faza, którą zasiliłeś sterownik. Co innego na wyjściach, oczywiście jesli wyjścia są przekaźnikowe. Układu o którym piszesz raczej nie zrobisz bez użycia CZF, są to tak małe przekaźniczki że napewno miejsca Tobie starczy.
Witam
Mam instrukcję (ale w języku angielskim) i jest w niej napisane, że fazą odniesienia dla poziomów wejściowych jest faza, z której zasilany jest sterownik - tak jak napisał kol. mania.
Podłączenie do innej fazy może spowodować uszkodzenie sterownika (zbyt duże napięcie) i/lub nieprawidłowe rozpoznawanie poziomu przełączania.
CZF jest specjalizowanym przekaźnikiem i trudno będzie go zastąpić czymś innym.
pzdr
-DAREK-