Przekaźnik nadzorczy prądu DC

Przeszukałem internet - bezskutecznie. Może któś z kolegów pomoże znaleźć przekaźnik nadzorczy prądu DC. Chodzi o pomiar prądu DC z możliwością nastawy progu zadziałania w zakresie 8-12A. Jeżeli ktoś ma konkretny model, czy producenta, bedę wdzięczny za wiadomość na PW. Z góry dziękuję.

Zależy czy potrzebujesz ultraprecyzyjnego i profesjonalnego aparatu ze znaną histerezą lub bez, czy czegoś co po prostu działa? Bo jeżeli to drugie, kup kontaktron szklany, i nawiń na nim kilka zwojów przewodu którego prąd ma wykrywać. Stosowane wielokrotnie, działa.

1 polubienie

Dzięki. Metodą prób i błłedów coś by można tym sposobem zrobić, ale potrzebuje jednak mieć regulację o której pisałem wyżej… coś na wzór EPP-619 tyle, że dla prądu stałego (zwłoka czasowa nie jest konieczna). Spotkał ktoś taki przekaźnik ?

Spójrz na 84871130 CROUZET CONTROL.

Uniwersalne zasilanie 24-240VAC/DC. Przy zasilaniu DC polaryzacja obojętna. Tryb pracy nadprądowej lub podprądowaj. Automatyczne rozpoznawanie prądu AC/DC. Dla prądów powyżej 10A można stosować przekładniki. Gdy prąd przekroczy ustalony poziom minimalny / maksymalny i utrzyma na tym poziomie dłużej niż wynosi ustawiony czas opóźnienia (0,1 do 3s) przekaźnik wyjściowy rozewrze się, a dioda LED R ((((extinguished))))). Przed przekroczeniem czasu opóźnienia dioda ta będzie migać. W trybie „bez pamięci” po powrocie prądu do ustalonej granicy minus histereza przekaźnik wyjściowy załączy się powtórnie. W trybie „z pamięcią” przekaźnik pozostanie otwarty. Kasowanie następuje przez odłączenie zasilania. Nastawa zakresu pomiaru i trybu pracy jest „zatwierdzana” w momencie załączania przekaźnika. Jeśli nastawy są błędne przekaźnik pozostaje w pozycji spoczynkowej a dioda LED miga sygnalizując złe nastawy. Zmiana nastawy przełącznika zakresów podczas normalnej pracy spowoduje jedynie miganie diody LED lecz nie będzie miała wpływu na pracę przekaźnika. Przełączenie przełącznika zakresu w pozycję wyjściową (z momentu zasilenia przekaźnika) spowoduje powrót diody do pracy ciągłej. Gdy zasilimy (załączymy) przekaźnik kontrolny podczas występowania stanu awaryjnego przekaźnik wyjściowy pozostanie otwarty.

Tak, widziałem go wcześniej, ale spójrz, to dotyczy napięcia zasilania a parametrem nadzowowanym jest wciąż prąd przemienny a ja potzebuje nadzorować prąd DC:

A aplikacje jak na rysunkach? Sądziłem po nich, że obsłużą DC.

1 polubienie

Możesz mieć rację, ja nie dotarłem do tych rysunków. A z innej instrukcji PDF nie jest jasne, czy obsługuje / nadzoruje prąd DC. Chociaż, na wstepie jest zapis: “Control of AC and DC currents” . Może więc wygladać że to jest to, czego szukam. Jest trochę drogi, więc zanim zamówię muszę się upewnić na 100%.

hil-hih-installation-sheet-pdf-_-759845.pdf (1,6 MB)

1 polubienie

Widzę że nie są to tanie przekaźniki, trzeba przeznaczyć na taki, lub jemu podobny, ok 600zł (wzwyż).

Znalazłem coś tańszego i może wystarczającego - produkcja oczywiście dalekowschodnia :wink:, marki i źródła tutaj oczywiście nie podam ale nazywa się to: “Cyfrowy amperomierz DC, czujnik prądu, przełącznik, alarm przeciążenia”. Cena też przyzwoita, można to kupić ponizej 150zł - jakby ktoś czegoś podobnego szukał :grinning_face:

Albo coś takiego:

Jak może być craftowy, a nie przemysłowy, to układy z serii:

I podobne.

pozdrawiam.

To ma być zastosowanie przemysłowe? Jeśli tak, to można trochę konkretniej na temat tej instalacji?

Dzięki za odpowiedź, już jest zamówiony jeden z wyżej przedstawionych przeze mnie przekaźników. To do automatyki domowej - chodzi o pomiar prądu dc z paneli PV.