Przeglądy elektronarzędzi na jakiej podstawie?

Witam!
Najpierw pytanie organizacyjne: Albo ja przez długi weekend zapomniałem obsługiwać komputer, albo jestem ślepy, albo dokonano zmian organizacyjnych na forum ise.pl i znikły podfora. Gdzie jest podforum dot. pomiarów elektronarzędzi?
Ale do rzeczy. Elektronarzędzia należy poddawać okresowym przeglądom, wraz z pomiarami rezystancji izolacji i ciągłości PEN (o ile jest). Czasookresy badań jak wiadomo wynoszą, w zależności od kategorii użytkowania, od 2 do 6 miesięcy. Dokładnie o tym traktują PN, a temat został opisany (wraz z podaniem obowiązujących PN) w książce “Wytyczne- pomiary w elektroenergetyce” K. Kuprasa.
Jaki akt prawny zobowiązuje właściciela/ użytkownika elektronarzędzi do stosowania odpowiednich PN i poddawania wg nich elektronarzędzi badaniom? Podejrzewam, że jest to jakieś rozporządzenie ministra pracy.
Posiadacz elektronarzędzi (mowa oczywiście o posiadaczach w skali przemysłowej) może powiedzieć mi tak: OK, ty masz normy elektryczne, które traktują jak masz wykonywać badania. Ale ja nie jestem elektrykiem, nie znam się na PN elektrycznych, więc co mnie zobowiązuje, żeby zlecać wykonywanie takich badań?
Dodam, że wśród posiadaczy elektronarzędzi krąży przekonanie (bzdurne wg mnie), że elektronarzędzi ze znakiem CE nie trzeba poddawać okresowym przeglądom.
Pozdrawiam.

W styczniu cos takiego robiłem, jak odszukam normy to podpowiem, była jakaś nowa, ale nr teraz nie pamiętam, spróbuj wyszukiwarką na ISE.

Właśnie nie jestem pewien, czy to była PN. Coś mi się kołacze po głowie, że to określało jakieś rozporządzenie Ministra Pracy.
Szukałem w wyszukiwarce ise.pl ale z marnym skutkiem :frowning:
Pozdrawiam. Ziomal

" PN-EN 60745-1:2006 (PN-EN-50144) oraz PN-88/E-8400/10", rozporządzeń teraz nie przypominam sobie.

Witam kolegę “Ziomala”
Proszę sprawdzić, czy nie chodzi tu o normę PN-EN 50144 “Bezpieczeństwo użytkowania narzędzi ręcznych o napędzie elektrycznym - Wymagania szczegółowe” z opublikowanymi później zmianami : A1:2004 oraz A2:2005.
Ponadto w tym roku opublikowano normę PN-EN 60745-1:2006 “Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym - Bezpieczeństwo użytkowania - Cz.1 Wymagania ogólne”, która zastąpiła arkusz 02 PN-88 E-8400 zawierający ogólne wymagania stawiane elektronarzędziom oraz dotyczący badań pełnych /badań typu/ i badań niepełnych /badań wyrobu/. Arkusz 10 normy PN-88 E-8400:1998 “Narzędzia ręczne o napędzie elektrycznym. Badania kontrolne w czasie eksploatacji” został wycofany bez zastąpienia w listopadzie 2000 r .
Proszę odszukać nr.84 INPE, w którym zamieszczono artykuł dr inż.Jana Strojnego z Akademii Górniczo-Hutniczej .
Pozdrawiam. inteldom

Witam kolegę “Yeti55”
Zapewne chodzi tu o Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 20.12.2005 r w sprawie zasadniczych wymagań dla maszyn i elementów bezpieczeństwa", Dz. U. nr. 259; poz.2170. lub wcześniejsze Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 03.10.2003 w sprawie minimalnych wymagań dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy w zakresie użytkowania maszyn przez pracowników podczas pracy.
Ponadto zachęcam do zapoznania się zainteresowanych tą tematyką z Dyrektywą Maszynową 2006/42/WE, z dnia 09.06.2006 r oraz MD 98/37/WE z dnia 29.09.2006 r.
Pozdrawiam. inteldom.