Przedpłatowy licznik energii elektrycznej, jak to zalatwic?

witam,
nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie, ale czy ktos sie orientuje jak mozna zalatwic licznik przedplatowy? mam dzialke, na ktorej planuje cos zaczac robic dopiero za pare lat, jednak prad by sie przydal… placenie miesiecznie oplat itp, zakaldajac ze tylko czasem tam ktos bedzie, jest bez sensu. Przyszlo mi do glowy, ze dobrym rozwiazaniem bylby licznik przedplatowy.
Czy sa jakies specjalne warunki zeby cos takiego zainstalowac? jakie sa koszta utrzymania?
pozdrawiam
Michal Trych

witam :slight_smile:
Na początek proponuję taryfę lokalnego ZE.

Witam
Proponuję wizytę w lokalnym rejonie energetycznym. Jeżeli lokalny ZE (a nie podałeś informacji na jakim terenie masz działkę) ma w swojej ofercie rozliczanie w formie przedpłat, to myślę, że nie będzie większego problemu.
Muszę jednak rozwiać mit o braku opłat w przypadku nie pobierania energii. Możesz np. zdziwić się, gdy po 10 miesiącach wykupisz kolejną porcję energii. Pierwsza wpłata musi pokryć nagromadzone opłaty stałe, niezależne od zużycia energii. Z treści Twojego zapytania wnioskuję, że chodzi o niezabudowaną działkę, więc w większości przypadków zostaniesz zataryfikowany do grupy C, w której np. występuje opłata związana z wielkością mocy umownej odniesionej do ilości miesięcy - i od tego składnika rachunku nie uciekniesz. Bardziej korzystną dla Ciebie będzie grupa taryfowa G, ale zależna jest ona od statusu działki oraz celu jej użytkowania.
Myślę, że wyczerpującą odpowiedź uzyskasz w lokalnym rejonie energetycznym, łącznie z załatwieniem niezbędnych formalności.

Miłego dnia Wojt