przechowywanie dokumentacji w szafie sterującej ( można, trzeba czy nie wolno)?

Witajcie,
może ktoś podpowiedzieć, czy są jakieś przepisy nakazujące lub zabraniające przechowywania dokumentacji podstawowej w szafie sterującej? Oczywiście od zawsze jakaś tam dokumentacja w szafie się znajduje/ znajdowała, więc dla mnie jest sprawa oczywista, szukam raczej podkładu formalnego niż zdroworozsądkowego. Spotkałem się ostatnio z komentarzem ( oczywiście nie elektryka, ale jednak zrobiła się niepotrzebna dyskusja), że dokumentacje w szafie to zagrożenie pożarowe. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

W kwestii przepisów nie pomogę, ale argument że dokumenty w szafie mogą się zapalić jest niedorzeczny. Sama szafa też może się przecież zapalić, jeśli źle wykonana.

Witam
Ja pozwolę sobie trochę się z kolegą luka2nd nie zgodzić. Moim zdaniem wszystko zależy od szczegółów.Mam na jednym z obsługiwanych zakładów szafy automatyki, które mają od wewnętrznej strony drzwi - metalowe kieszonki, specjalnie przewidziane do dokumentacji i nie ma żadnych powodów aby jej tam nie zostawić. W innym zakładzie jednak nie raz widziałem kartki wciśnięte między aparaty szafy. Takie umieszczenie zmienia radykalnie sytuację i powoduje zwiększone zagrożenie pożarowe. Suche kartki mogą “robić” za podpałkę i wywołać pożar w sytuacji, gdzie, gdyby ich nie było,skończyłoby się tylko na przegrzanym aparacie czy zwęglonej izolacji.

pzdr
-DAREK-

[quote=“Darom, post:3, topic:13471, full:true, full:true”]
W innym zakładzie jednak nie raz widziałem kartki wciśnięte między aparaty szafy.
[/quote]
To się kwalifikuje jako “źle wykonana” :slight_smile:

Miejsce dokumentacji jest właśnie w kieszeni na dokumenty, która kosztuje średnio 20 złotych netto.