Przebity ogranicznik przepiec

Witam
Mam pytanie: jak zachowuje sie przebity ogranicznik przepiec? Robi zwarcie, uplywnosc czy przerwe?
Pozdrawiam
MP

Miałem kiedyś uszkodzony ogranicznik ach jakież piękne zwarcie zrobiłem :slight_smile:

zaś przebity (czyli taki co zadziałał to chyba ma przerwę)

U mnie najpierw zrobił zwarcie, a później przerwę - bo odparował. Mowa o małym warystorze w listwie ochronnej (prymitywna kopia Acara, bez bezpiecznika). Nie jaki ogranicznik ma na myśli Kol. MP.

Witam kolegę “MP” i wszystkich na FORUM.

Ciekawe pytanie na którym się nigdy nie zastanawiałem gdyż po zadziałaniu ogranicznika zawsze się go wymienia.
Wg mnie przeważnie powstanie przerwa, lecz w przypadku b. szybkiego wyłączenia napięcia podczas przebicia powstały osad po łuku może później wykazywać zwarcie. Jeśli chodzi o upływność to będzie na pewno.

Pozdrawiam Krystyn

Dla instalacji elektrycznej która zgodnie z wymaganiami norm, spełnia warunki koordynacji izolacji w 99% uszkodzenie ochronnika przepięciowego, powoduje przerwę (przepalenie bezpiecznika topikowego), jednak raz na kilka lat wartość prądu wyładowania atmosferycznego, jak i stromość narastania prądu może przekroczyć wartość na jaką zbudowano ochronnik, wtedy następuje uszkodzenie spowodowane działaniem cieplnym (stopienie elementów) a w konsekwencji trwałe zwarcie.
Zainstalowany w listwie ochronnej mały warystor tylko z nazwy pełni rolę ochronnika przepięciowego (bajer producenta listwy).
Pozdrawiam

Witam
Nie chodzilo mi o zaden konkretny typ ogranicznika. Chcialem wiedziec poprostu, jak zachowuje sie uszkodzony (np w wyniku zbyt duzego udaru) warystor.
A co do robienia przerwy: czy ktos spotkal sie z sytuacja, ze ogranicznik tak szybko odparowal ze nie spalil sie bezpiecznik. Bo jezeli tak, to nie ma pewnosci czy np w listwie (gdzie nie ma sygnalizacji stanu warystora) warystor jest ok czy jest przebity.
Co do listwy i zwarc to mialem taka sytuacje: przez listwe byla zasilana … (nie smiejcie sie) zmywarka do naczyn. Bylo zwarcie. Po zwarciu listwa zostala wymieniona na inna a poprzednia przekazana mi do sprawdzenia. Zmywarka dziala ok. W listwie stwierdzilem przepalanie przewodu (w wyniku zwarcia, mimo, ze bezpieczniki byly prawidlowe). Przewod naprawilem, bezpiecznik zmienilem i dziala. Warystor (a takze reszta) wyglada na wporzadku. Tak wiec jedyne co podejrzewam, to zwarcie przemijajace w zmywarce (cos chlapnelo pewnie). Czy ktos moze mi powiedziec jaki (mniej-wiecej) % zwarc jest przemijajaca w sprzecie agd?
Pozdrawiam
MP