Prowadzenie kabli na dachu

Mam taki drobny problem a administracją bloków, mam 2 maszty telekomunikacyjne na 1 bloku, jeden na początku a drugi na końcu bloku i zachodzi potrzeba połączenia ich skrętką FTP. Wszystko OK tylko projekt zakładał poprowadzenie skrętek w korytkach z pokrywami firmy Baks (jak by ktoś nie znał to: http://www.baks.com.pl/ ), skrętka jest specjalna do zastosowania na zewnątrz prowadzona wewnątrz korytka w peszli samogasnącej. Korytka oczywiście uziemione.
Problem jest taki, że nie pasuje im takie coś wstępnie i chcą aby kable poprowadzić poddaszem i tu problem taki, że nie ma przejść wzdłuż – każda klatka ma osobne poddasze to było by dość sporo zabawy z przekuwaniem się oraz trzeba by było wyprowadzać osobne uziemienia na każdej klatce (kucie + wiercenie + syf = niezadowoleni mieszkańcy) oraz po drodze jest dylatacja co też troszke komplikuje sprawę.

Teraz pytanie, czy mogą nakazać przeniesienia kabli z dachu na poddasze? Czy są ścisłe przepisy odnośnie kładzenia kabli na dachach?

Zastanawiam się co “powie” piorun jak zobaczy dobrze uziemione metalowe elementy na dachu?
Potraktuje zapewne jak część instalacji odgromowej!

STANCA

Mnie to też zastanawia, jednak teoretycznie kable są w środku ekranowanych dookoła korytek no i sama linka odgromowa jest jakieś 2m nad tymi korytkami, teoretycznie pod strefą chronioną bezpośrednio nie powinien uderzyć w same korytka. Generalnie przy tak bliskim wyładowaniu to nie wiem czy cokolwiek da coś :slight_smile: Bynajmniej robię wydaje mi się dość sporo, bo kable lecą w ekranowanym metalowym korytku + sam kabel w sobie jest ekranowany + są założone po obu końcach przepięciówki na ethernet-y. Całość uziemiona, generalnie tak samo to jest wykonane przy instalacjach BTS-ów od operatorów GSM. Jak ktoś miał przyjemność pracować przy takiej stacji bazowej to mógł zobaczyć jak oni to robią.

Ale prosił bym wrócić do mojego pytania bo chce rozmawiać z głównym kierownikiem o tym na dniach i muszę to jakoś go przekonać :slight_smile:

całość wykonujesz zgodnie z projektem - uzgodnionym z zarządzającym obiektem. Na etapie realizacji zmiany wprowadzane przez którąkolwiek ze stron wymagają ponownego uzgodnienia. Oczywiście w zakres uzgodnień wchodzą również finanse.

Instalacje masz zabezpieczoną przed bezpośrednim udeżeniem pioruna ale może wyindukować się przepięcie więc przy obydwu wejściach do budynku daj przepięciówki B+C.

Problem w tym, że projekt jako taki to był tylko szkic na potrzeby pozwolenia od spółdzielni mieszkaniowej (dzierżawy miejsca na dachu na maszty) bo nie potrzeba na tego typu inwestycje pozwoleń budowlanych itp. W piśmie ze zgodą były warunki w których pisało, że kable należy prowadzić w specjalnych korytkach lub rurkach elektroinstalacyjnych. Nigdzie nie uwzględniono konkretów odnośnie dokładnego trasy prowadzenia kabli.

Na dach nie wychodzi zasilanie 230V. Jak pisałem tylko skrętki FTP.

Skretka tez jest narazona na dzilanie petli zwiazanych z wyladowaniami a urzadzenie IT na dzilanie przepiec wiec wskazana ochrona przep.

jesteś wykonawcą ? masz uzgodnienia. wykonujesz zgodnie z nimi. propozycja prowadzenia instalacji międzystropiem jest ok pod warunkiem że pójdą za tym odpowiednie finanse. osobiście uważam że na dachu nie powinno być żadnej instalacji poza odgromową.

Witam

W miejscu mojej pracy dach odwiedzam praktycznie co drugi dzień, i widzę instalację odgromową,korytka kablowe,centrale wentylacyjne,anteny.
Najciekawsze jest to, że (moim zdaniem brakuje niektórych elementów instalacji odgromowej).
Gdy przyjdzie okres przeglądu planujemy wezwać projektanta w celu uzupełnienia brakującej instalacji odgromowej.

Jak projektant projektował instalację odgromową to nie było jeszcze reklam,niektórych central wentylacyjnych i innych urządzeń.
Były natomiast przewidziane wszystkie zwody w celu odprowadzenia ładunków do ziemi(one były do czasu jak kładli papę).
W tej chwili nikt nie wie ile tego brakuje,prawdę powie projektant.
Podziwiałem tych fachowców co kładli odgrom (oni mieli rodzinę, chcieli zarobić na chleb).
Jak dekarze powycinali zwody(bo łatwiej położyć papę jak nie ma płaskowników) chłopcy bardzo musieli się starać, żeby ich praca wyglądała na zakończoną .
Najsmutniejsze jest to,że instalacja została odebrana,wykonawcy zarobili kasę a problemy zostawili temu co będzie wykonywał pomiary eksploatacyjne.

Jak, w takim zalegalizowanym stanie technicznym instalacji odgromowej pomiarowiec napisze, że “instalacja nie nadaje się” może narobić sobie kłopotów.
W takich przypadkach przed oceną instalacji pomiarowiec ma prawo poprosić projektanta o pinię(wtedy jest dwóch,którzy walczą z patologią techniczną).

Swój przypadek dodałem aby pomóc rozwiać wątpliwości kolegów: co na dachu wolno,okazuje się, że wolno wszystko.

Kolego Rysiu71. W opisywanym przez Ciebie przypadku wykonawca przeglądu ma prawo poprosić projektanta ale jak mu zapłaci.
Wezwać może a nawet powinien tego, kto zarządza obiektem, czyli właściciela albo administratora.
A co do dostawców czy wykonawców montujących na istniejących dachach urządzenia elektryczne i inne, to ich psim obowiązkiem jest zapewnić ochronę dla montowanych urządzeń, oczywiście z doprojektowaniem uzupełnienia instalacji. Że tego często nie robią inna sprawa, nie robią bo są to często “firmy uduś” a zamawiający nie zwracają na takie sprawy uwagi.

Panowie powracając do tematu udało się to bez problemu odebrać, po prostu musi by do tego osoba kompetentna a nie byle kto. Z tego co się okazało to kierowniczka administracji miała też taka sama posadę na innym osiedlu a, że się na niczym mnie zna to wysłała elektryka do odbioru a on majaczy cały czas, że czemu on się ma pod czymś podpisywać jak mu za to nie płacą itd.. :slight_smile: dla tego prościej mu nie odbierać i stąd te problemy.
Trzeba było uderzyć wyżej do głównego kierownika działu technicznego wszystkich osiedli złożyć skargę na niekompetencje administracji i ruszy tego kierownika do osobistego odbioru.
Od tego momentu wcześniejsi ludzie chodzili już jak w zegarku i odbiór przeszedł bez najmniejszego problemu. Taka Polska biurokracja…

Witam

Projektant ma prawo wg PB bez specjalnego wołania możliwość doglądania wykonastwa swojego projektu?