Protokół z pomiaru instalacji odgromowej

Witam
Co powinien zawierać protokół z pomiaru instalacji odgromowej obiektu który ma konstrukcję metalową; jest "obity’’ blachą?

Instalację odgromową stanowią jedynie zwody poziome na dachu budynku łączące wentylatory wyciągowe.Obiekt nie posiada zwodów pionowych,przewodów uziemiających ani złącz kontrolnych.Nie wiem więc czy ma uziom otokowy wokół obiektu czy uziom naturalny stanowiący konstrukcję metalową. Metryki też nie ma.

Czy w takim przypadku jest możliwy pomiar rezystancji uziemienia??

Pozdrawiam i z góry dziękuję za informacje.

Witam !
W swojej długoletniej praktyce elektryka posiadającego uprawnienia pomiarowe i czynnie wykonującego pomiary ochronne ( 32 lata ) nie spotkałem się z tego typu instalacja która nie posiadałaby zwodów pionowych, oraz złącz kontrolnych .
Obiekt który nie posiada metryki ,jedynie tylko jakieś tam zwody poziome trudno nazwać INSTALACJĄ ODGROMOWĄ ! Ustosunkować się do tematu - czy to jest instalacja odgromowa obiektu ? moim zdaniem nie . Ale może istnieje Projekt Budowlany tego obiektu Należało by spojrzeć na projekt jak głęboko są wbite słupy konstrukcji nośnej . Wizualnie sprawdzić ciągłość przewodów instalacji oraz połączeń złącz przy wentylatorach itd. Podłączyć jeden koniec przewodu miernika do konstrukcji nośnej a druki do zwodów poziomych na dachu CIEKAWE CO POKAŻE MIERNIK ! Jak będzie pomiar który mieści się w granicach obowiązujących przepisów ja bym na Twoim miejscu wystawił protokół badań z zaznaczeniem swoich uwag sporządził rysunek na którym bym naniósł miejsca przeprowadzonych pomiarów oraz wyniki tych pomiarów . Jeszcze jedno co jest w tym temacie \najważniejsze JAKIEGO DOTYCZY TO OBIEKTU ! Mam nadzieję ze nie fabryki amunicji Pozdrawiam Powodzenia Daj znać jak rozwiązałeś ten problem Może inni koledzy na FORUM będą mieli podobne problemy Adam Elbląg

wypada poprosić najpierw zarządzającego obiektem o dokumentacje w części dotyczącej instalacji odgromowej.

Witam kolegów.

Nie rozumiem dlaczego kolega WIFA przedstawione rozwiązanie nie nazywa instalacją odgromową. W myśl obowiązujących przepisów jeżeli wykorzystujemy uziom naturalny (uziom fundamentowy) wręcz nie wskazane jest montowanie złącz kontrolnych. W przypadku gdy na dachu mamy np. papę instalujemy siatkę zwodów poziomych. Zwody te przyłączamy do przewodów odprowadzających (konstrukcji wiaty), natomiast przewody odprowadzające z przewodami uziemiającymi (bednarka połączona z uziomem fundamentowym). I w ten sposób mamy instalację odgromową.
W przypadku uziomu fundamentowego nie mamy możliwości pomierzenia rezystancji uziemienia, możemy sprawdzić stan połączeń z przewodami odprowadzającymi, uziemiającymi oraz zwodami poziomymi. Sprawdzić tzn. ciągłość instalacji oraz stopień skorodowania. I na tej podstawie wystawić protokół z przeprowadzonych badań. We wnioskach dopisałbym , że instalacja w badanym zakresie nadaje się do eksploatacji.

Bardzo ciekawa hipoteza. Czy mógłby Kolega podac na co sie mam powołac przy tak wykonanej ocenie? (uważam że słowo pomiary w tym przypadku nie ma sensu) :slight_smile:

Mierzyłem juz 2 takie budyki które nie posiadały zwodów pionowych. Pomiar wykonałem wchodząc na dach budynku. Na dachu takiego budynku instalacja ogromowa jest podłączona przez złącze skręcane conajmniej w 1 miejscu do konstrukcji budynku. Rozkręciłem złącze i wykonałem pomiar.

Witam.
Wyjaśnienie tych problemów mozna znaleśc i odpowiedzieć

1. Polska Norma PN-86 E-05003/1 /2 /3/4 sa to normy stare ale obowiazujace i gdy wykona się instalacje według tych Norm obiekt powinien być zabezpieczony przed wyładowaniami atmosferycznymi.
  2. Polska Norma nr PN-IEC 61024-1-1 marzec 2001
  3. Polska Norma Nr PN-IEC 61024-1 kwiecień 2001r
  4. Polska Norma PN-IEC 61024 -1-2 część I i II kwiecień 2002
  5. Odpowiedzi należy szukać zesztach wydawanych przez DEHN, GALMAR,
    Reasumując całość sprawy to odpowiedzialność za obiekt ponosi włąściciel użytkownik Prawo budowlanie i Rozporządzenia wykonawcze.
    Inztalacja odgromowa powinna mieć zwody poziome na dachu i ponowe i uziomy
    zwody pionowe mozna wykorzystać konstrukcje nośne metalową lub pręty zbrojeniowe . Uzimy mogą być otokowe, fundamentowe - ułożona bednarka . lun miejscowej ze prętów typu DaLGMAR.
    W każdym przypaku powinno być przygotowane miejsce do pomiarów na wysokośći spotykanej 0,30 do 1,4m w celu wykonania pomiarów sprawdzajacych.
    Wspomniany obiekt miał wykonaną instalacje odgromową nieprawidłowo i nie można uznać za bezpieczna i nadajacą sie do użytkowania - wykonywał elektrym samouk a ionwestor odebrał bubel.
    Wszystko .
    Obowiazkowo kto jet elektrykiem musi czytać litaraturę , Normy i Przepisy jak wynika z powyższego jest to słabo i miernie nawet z osobani które posiadaja uprawnienie bez ograniczeń
    Z poważaniem
    Marian Energetyk
    Czyńcie dobrze wszystkim Czyńcie dobre zawsze, Żle nigdy i nikomu
    Sw. ks. Alojży Orione

Witam

Skoro kolega tak wszystko czyta i niby się zna to co to jest ZWÓD PIONOWY i kiedy się go stosuje ?
Oraz druga sprawa czy zna kolega pojęcie PRZEWÓD ODPROWADZAJĄCY ?
Bo z tego co widać to kolega myli pojęcia i wprowadza innych w błąd co do znajomości projektowania i wykonywania instalacji odgromowych.

Piotrek

Bo z tego co widać to kolega myli pojęcia i wprowadza innych w błąd co do znajomości projektowania i wykonywania instalacji odgromowych.

To samo chciałem napisać ale kolega wyżej mnie uprzedził.
1939 to pewnie rok urodzenia autora, który zamierza uczyć innych w sposób odrażający i wulgarny a sam ma braki w czytaniu przepisów i norm - nie wspomniał nawet o normie 62305.
Trochę więcej samokrytyki !!!

Witam

Widocznie kolega Marian Energetyk dużo czyta literatury, ale historycznej.:wink: Bo kiedyś tak bodajże nazywano przewody odprowadzające. Może któryś ze starszych kolegów to potwierdzi. Kiedyś pamietam, w jednym z wątków Ś.P. Krystyn też tak nazwał przewody odprowadzające, aż ktoś zwrócił mu uwagę, żeby zajrzał do normy, bo stosuje złe nazewnictwo.

pzdr
-DAREK-

Witam!

Tak, rzeczywiście dzisiejsze przewody odprowadzające nazywano kiedyś zwodami pionowymi.
Jednak czy w wysokich obiektach nawet dziś nie pełnią takiej roli?

Witam.
Przepraszam kolegów za ostanie forum dyskusyjne .
Po uwagach kolegów zajrzałem do wymienionych norm
Przyznaję się do błędu i własnego niedbalstwa zeprzed napisaniem nie przejrzałem tych NORM . TO JEST BłąD i nauczka na przyszłośći w sprawie zabierania głosu w dyskucji na kazdy temat..
Dlatego przepraszam Pana Piotra którego uwagi bardzo cenię i sa wartościowe
Przeprasza, autoró DARON MELON kkas 12. Przyrzekam poprawę .
Zanim coś napiszę sprawdzę w normach lub przepisach.
Jestem praktykiem. Dlatego takie moje postepowanie,
Dużo widzę nieprawidłowości i dlatego takie moje stanowisko.
Jeszcze raz przepraszam. I podaną Normę dokonam zakupu.
Informuję kolegów o szkoleniu w dniach 4-6 marca 2010r Jedno Szkolenie dotyczy instalacja odgromowa na obiektach.VIII Targi Elektrotechniki EXPO XXI w Warszawie . Organizowane przez Izbę inżynierów Budownictwa.
Lączę pozdrowienia