Protokół z pomiarów rezystancji izolacji oraz skuteczności zerowania

Mam pytanie dotyczące mieszkania w nowo wybudowanym bloku przez dewelopera. Podczas wstępnego odbioru technicznego poprosiłem o przedstawienie protokołów z pomiarów rezystancji oraz skuteczności zerowania. Deweloper odmówił tłumacąc to tym iż po odebrniu i oddaniu budynku do użytkjowania wszystkie protokoły dostarczy do zarządcy wspólnoty, natomiast ja mam zadowolić się jedynie oświadczeniem elektryka że wszystko jest ok.

Rozwiejscie proszę moje wątpliwości, ale wydaje mi się iż powinienem otrzymać wspomniane protokoły w momencie odbioru mieszkania - w końcu chodzi o bezpieczeństwo. Jaka jest podstawa prawna?

Czy można dokonać ww pomiarów gdy osprzęt (gniazdka i łączniki) nie jest jeszcze założony ?

Jeszcze jedno… siła w kuchni (do podłączenia płyty elektrycznej) została zrealizowana w podstacji wystającego ze ściany zwoju kabla. Nie jestem pewnien czy tak to powinno wytglądać. Na czuja powiedziałbym, że powinna być tam puszka i kabel zakończony kostką. Wyprowadzcie (lub nie) mnie proszę z błędu.

z gory dziękuję za pomoc.

Jeżeli nie masz napięcia w mieszkaniu tzn. założonego licznika to mogą tylko wykonać pomiar rezystancji izolacji i połączeń wyrównawczych . Pozostałe pomiary tj.swz,rcd , po załączeniu zasilania docelowego.
Co do podłączenia pieca elektrycznego są różne szkoły .Jedni zostawiają zapas przewodu , pie jest podlączany bezpośrednio ,inni obwód zabezpieczają puszką przyłączeniową w ścianie.