Protokół z pomiarów RCD ( A , B)

Witam kolegów

Czy protokół z pomiarów RCD (A lub B) powinien zawierać jeden ostateczny wynik-najbardziej niekorzysty-ze wszystkich prób testujących go różnymi przebiegami prądu?Czy raczej powinny być odnotowane w protokóle wszystkie próby(może być ich sporo).W literaturze fachowej są wzory protokołów, ale rubryki do wyników są dla jednego pomiaru.Co koledzy sądzą na ten temat?

dolby

Witam!

Powinien zawierać wynik badania wyłącznika w rozdzielni.

przepisy nie mówią co dokładnie ma zawierać protokół. Jednak jeśli masz przyrząd to mierzący i takie pomiary wykonałeś to zamieść je wszystkie. Dla kogoś mogą być ważne/ciekawe.
Dla większości i tak liczy się tylko 1 zdanie w protokole :slight_smile: ale tymi się nie przejmuj.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Ja uważam, że jeżeli ktoś wykonuje kilkukrotnie pomiary jednego RCD, to powinien wpisać najbardziej niekorzystny wynik. Do protokołu można wpisać wyniki z kilku pomiarów gdyż to na pewno nie zaszkodzi ale nie spotkałem się z takimi protokołami a widziałem ich dość dużo z wielu firm.

To jest prawda, gdyż przy pomiarach okresowych powinniśmy porównać wyniki z pomiarami z lat poprzednich, które porównanie to może dać wiele do myślenia co z RCD czy instalacją się dzieje. Są osoby, które uważają, że czasu zadziałania RCD nie trzeba oraz osoby używające tzw. treserów RCD. Ustawiają tester na 200 ms i 1/2 x I wykonują sprawdzenie i na 1 x I i kolejne sprawdzenie, po czym w protokole wpisują że RCD jest sprawny bez podania żadnych wyników. Z doświadczania wiem, że sprawny RCD wyłącza a czasie od 20 do 50 ms i gdyby w trakcie pomiarów z miernika elektronicznego odczytał wynik np. 150 ms, to zaleciłbym jego wymianę pomimo to że wyłączył w czasie < 200 ms czyli zgodnie z wymogami normy. Powtarzam że tylko zaleciłbym a nie negował protokołu.

I tak jest w rzeczywistości. Większość inwestorów, to są ludzie nie mające pojęcia o pomiarach np. kierowniczka apteki czy sklepu a jak już protokół odbiera główny energetyk w większym zakładzie pracy, to i tak nie będzie pomiarowca kontrolował w trakcie wykonywania pomiarów.

Tak, tylko autor (wydaje mi się) pyta o sytuację gdy pomiary wykonuje się przy różnych przebiegach prądu wyzwalającego. Tu wyniki mogą być różne i to warto odnotować tym bardziej że chodzi o RCD A/B. Przy badaniu tym samym przebiegiem to rzeczywiście lepiej wpisać tylko wartość najgorszą… chociaż może ktoś będzie kiedyś robił doktorat z pomiarów i wszystkie wyniki będą go interesowac :wink:

Ostatnie pomiary KEW 6050 na jednym wyłączniku RCD mam dwa różne prądy i czasy (dodatnia lub ujemna półfala napięcia). Zawsze wpisuję najgorszy wynik. Dla prądów różnica jest 2-4mA, dla czasów 8-15ms (ponad 200 sprawdzonych i zanotowanych pomiarów). Bez względu czy były to RCD (RCBO) typu A czy AC tylko wyjątkowo czasy były podobne dla różnych półfal. Jeśli czas wyłączenia wychodzi 8-11 ms zawsze przełączam półfalę, wówczas przechodzi na ponad 17 ms (to jest łatwiejsze do akceptacji).