Protokół z pomiarów natężenie oświetlenia

Jak powinien wyglądać protokół pomiarów natężenia oświetlenia? W jaki sposób powinno wykonywać się pomiary? Jaki jest czasokres pomiarow?

czasokresy badań są określone w normie PN-84/E-02033, póki co nowszej nie ma i nie bardzo wiadomo kiedy będzie. protokóły to też są różne. inaczej wygląda protokół pomiaru natężenia oświetlenia stanowiska pracy, inaczej protokół natężenia oświetlenia pomieszczenia. mówimy oczywiście cały czas o oświetleniu elektrycznym. pomiary wykonujemy po zapadnięciu zmroku. mogę wysłać przykładowe protokóły. natomiast dla oświetlenia pomieszczeń światłem dziennym oblicza się współczynnik oświetlenia dziennego. pomiar jest dosyć kłopotliwy bo potrzebne są dwa luksomierze, dwóch ludzi i łączność. jeden człowiek na dachu, drugi w pomieszczeniu. mierzą jednocześnie. a później obliczają. nieboskłon musi być całkowicie zachmurzony przy całkowitym braku opadów. pomiary przy naszej szerokości geograficznej wykonuje się w godz. 9-17. ile takich dni jest w roku? niewiele.

Dzięki. Jeśli proponowane protokoły można by było umieścić na forum… Przyda się pewnie nie jednemu. Pozdrawiam.

Witam Kolegę “mirek52” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Kolega “raaf” ma rację. Mnie również to interesuje.

to jest protokół według wzoru CIOP, następne później.

Witam!

Trochę nie na temat.
Ale mam pytanie: na podstawie jakich uprawnień koledzy wykonują pomiary natężenia oświetlenia?
Chodzi o to, że pewien czas temu powstał spór a nawet konflikt pomiędzy sanepidem i osobami wykonującymi te pomiary.
Sanepid twierdzi, że tylko on może wydać uprawnienia do prowadzenia tych badań.

Pozdrawiam.
Krzysiek

Uprawnienia pomiarowe zezwalają na wykonywanie tych pomiarów. Odnośnie sanepidu - to prawda, tylko dlatego, że to są pieniądze. Sami robią pomiary i sami je sprawdzają(wymagają). Większość inwestorów dla świętego spokoju zgadza się na wykonanie pomiarów przez nich. Pytanie: Jakie uprawnienia ma Sanepid? -Czyż nie takie same jak my-elektrycy? Jeżeli pomiar wykonany jest prawidłowo, to czy mogą się do czegoś przyczepić (w tym zakresie)i jakim prawem? Namawiam wszystkich do wyeliminowania Sanepidu jako konkurencji w tej dziedzinie, bo w końcu dojdzie do tego że elektryk będzie tylko do kopania rowów i układania kabla… Pomiary elektryczne to nasza “działka” i nie po to się człowiek uczy, by teraz pierwszy lepszy biurokrata zabierał ten - choćby mały kawałek chleba! A konkurencję zwalczyć można tylko uświadamiając nwestorów i obniżając ceny usług.
Pozdrawiam.

pomiary natężenia oświetlenia pomieszczenia może wykonywać elektryk z uprawnieniami pomiarowymi a od stycznia 2003 również pomiary natężenia oświetlenia miejsca pracy. wbrew pozorom to są dwie różne sprawy. sanepid mierzy tylko natężenie w miejscu pracy, pozostała część pomieszczenia ich nie interesuje co moim zdaniem jest błędne. inspekcja pracy też wymaga pomiarów w miejscu pracy. do stycznia 2003 oswietlenie było zaliczane do czynników szkodliwych w miejscu pracy(sic!) i dlatego wymagano upoważnienia PWIS. i takie upoważnienie wydawane jest dożywotnio. więcej : Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny nie może odmówić wydania takiego upoważnienia jeżeli ubiegający się spełni warunki: posiada świadectwo ukończenia kursu w CIOP lub w podobnej państwowej jednostce, posiada uwierzytelniony miernik i prowadzi działalność gospodarczą. no i oczywiście uiści stosowną opłatę. i jest jeszcze warunek wysyłania kopii protokółu do sanepidu. pomiary wykonywane przez sanepid nie są wiarygodne gdyż w większości przypadków wykonywane są w dzień co już jest pozbawione sensu. w moim rejonie za pomiar 1 stanowiska sanepid życzy sobie 25 zł i przypuszczam, że jest standart krajowy.

Witam!

Ja wiem dokładnie to samo co mi koledzy napisaliście.
A teraz ja wam napiszę jak wyglądał ów konflikt.
Wszystko zaczęło się, gdy protokoł z badań oświetlenia trafił do miejscowego sanepidu. Wtedy mój kolega, który opieczętował dokument otrzymał telefon od szefa wspomnianej instytucji (a znają się dobrze) z zapytaniem, dlaczego firmuje dokument nie mając do tego stosownych uprawnień. Kolega mój wiedząc o co chodzi zapytał z głupia frant kto wydaje takie uprawnienia

• Jak to kto. Oczywiście my. -Usłyszał.
  • A na jakiej podstawie. -Zapytał kolega.
  • Jest to nasze wewnętrzne zarządzenie.
  • To ja swoim wewnątrznym zarządzeniem anuluję wasze.
    I cała ta rozmowa zakończyła się śmiechem z jednej i drugiej strony słuchawki.

W tym wszystkim chodzi o kasę. Najpierw należy ukończyć kurs uwieńczony pozytywnie zdanym egzaminem, następnie w miejscowej placówce sanepidu złożyć wniosek u wydanie uprawnień podparty jakąś kwotą i oni łaskawie wydadzą odpowiedni dokument.
Tylko nie wiem od czego zależy okres ważności tego świstka (widziałem taką listę i były na niej terminy od jednego roku do “bez terminu”), ale chyba od wysokości wpłaty.

Jak tak dalej pójdzie to aby wejść na drabinę będzie trzeba posiadać jakś dokument, który po kursie i egzaminie (i kasie) nam na to pozwoli.
To jest pierwszy przypadek, następny jest arcyciekawy.

Szanowni koledzy po kilku nieudanych próbach zamieszczenia na forum wzoru protokołu wysłałem tenże wzór do Admina z prośbą o zamieszczenie, ale jeden wzór.
Następne jutro. pozdrawiam.

Admin:
Dołączam przesłany protokół, następnych jeszcze nie było :slight_smile:
prot_osw_przykad_wyniki.xls (29.5 KB)
prot_osw_przykad.doc (25 KB)

Przepraszam, moze odbiegne od tematu, ale co jesli mierzone pomieszczenie to sala szkolna :unamused:
Miejscem pracy jest kazda lawka :question:
I od kazdej lawki 25PLN :question:
Kazda szkola pojdzie z torbami…

pozdro

Witam!

Do tej pory korzystałem z KNR13-31 i było to honorowane.

1.) KNR 13-21-0301-03 Pomiary natężenia oświetlenia - pierwszy kpl. 5 pomiarów dok.na stanowisku -1,71r-g

2.} KNR 13-21-0301-04 Pomiary natężenia oświetlenia - każdy dalszy kpl.pomiarów dok.na tym samym stanowisku -0,25r-g

I tak sala lekcyjna 10x7=70m2 (jako stanowisko)
poz 1 x 1kpl =(1,71x1) = 1,71
poz 2 x 13kpl=(0,25x13) = 3,25
RAZEM 4,96 r-g (za salę 70m2)
Do tego podstawmy stawkę i narzuty i mamy wartość pomiaru.
Można jeszcze doliczyć (jeżeli protokoł jest sporządzany w kilku egzemplarzach) nakłady na wykonanie następnych protokołów.

I teraz proszę porównać rozliczenie zakładów “dopuszczonych” przez sanepid z rzeczywistością.
I to właśnie można nazwać monopolem lub innym niecenzuralnym słowem.

A co z protokołami ???

Przesłany wzór protokołu został załączony do postu Pana Mirka, na pierwszej stronie wątku.

Witam.
Wysłałem kolejne dwa przykłady protokółów. jeden wzór narzucony przez PWIS (czyli wzór SANEPIDU) drugi opracowany przez CIOP.

Szkic pomieszczenia nie jest konieczny w przypadku protokółu PWIS ale nie zaszkodzi załączyć. W dwóch pozostałych przypadkach szkic stanowi nieodłączny składnik.
prot_osw_przykad_ciop_wyniki.doc (14.5 KB)
prot_osw_przykad_ciop.doc (24 KB)
prot_osw_przykad_pwis_wyniki.doc (379 KB)
prot_osw_przykad_pwis.doc (20.5 KB)

FAQ - Serwis z zakresu BHP dla małych i średnich przedsiębiorstw
hmmm… SEP mowi cos innego … echhh te ustawy… :?

Pytanie 1:
Prowadzę firmę i wykonuję kompleksowe usługi elektryczne między innymi elektryczne pomiary ochronne. Posiadam uprawnienia kwalifikacyjne do wykonywania elektrycznych pomiarów. Posiadam też uprawnienia do prowadzenia samodzielnych funkcji w budownictwie w zakresie: sieci i instalacje elektryczne. Czy mogę wykonywać pomiary natężenia oświetlenia i wystawiać protokoły z pomiarów. Jest dużo rozbieżności w przepisach w tej sprawie. A chcę zmienić sprzęt do pomiarów w\w na bardziej profesjonalny co wiąże się z dosyć sporym wydatkiem. Czy muszę mieć dodatkowo zaświadczenia i kursy by wykonywać w\w zgodnie z obowiązującymi przepisami w tej sprawie?

Nie można wykonywać pomiarów natężenia oświetlenia na podstawie uprawnień kwalifikacyjnych do wykonywania pomiarów elektrycznych. Potrzebne jest osobne zaświadczenie.

Pytanie 3:
Kto jest uprawniony do wykonywania pomiarów natężenia oświetlenia w pomieszczeniach. Czy może wykonywać takie pomiary osoba posiadająca ważne zaświadczenie “E” z wpisem uprawniony do wykonywania pomiarów?

Zgodnie z Rozporządzeniem MZiOS (Dz. U. Nr 86 poz. 394 z roku 1996) do wykonywania pomiarów natężenia oświetlenia w pomieszczeniach uprawnieni są: Państwowa Inspekcja Sanitarna, Centralny Instytut Ochrony Pracy – Państwowy Instytut Badawczy i inne jednostki badawczo – rozwojowe w dziedzinie medycyny pracy, akredytowane laboratoria i laboratoria upoważnione przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora sanitarnego. Ważność zaświadczeń określają Wojewódzcy Inspektorzy Sanitarni.

Witam!

Proponuję zażądać podstawy prawnej na podstawie której kwestionują protokoły badań (wiadomo, że chodzi o osobę).
Mi takich dokumentów nie przedstawiono i przestano kwestionować moje i kolegi uprawnienia.

Wyciągnięte z LEX-a

_1998.07.16 wyrok NSA U I SA 254/98 w Warszawie
\

1. Udzielanie upoważnień do wykonywania badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy - chociaż należy do organów inspekcji sanitarnej - nie stanowi sprawy indywidualnej rozstrzyganej w drodze decyzji administracyjnej w rozumieniu art. 1_

Witam!

Kolego Edwardzie tylko tam jeszcze po drodze jest pewien niuans.
Niby drobny ale mający podstawowe znaczenie. Sztuczne oświetlenie zostało zaliczone do czynników uciążliwych a nie szkodliwych, i własnie tu leży sedno sprawy.

I każda interwencja (być może złośliwa) sanepidu kończy się na awanturze i przyjęciem czy zgodą na wystawione dokumenty.

Witam wszystkich Kolegów na FORUM.

Na wstępie chciałby zaznaczyć iż moja wiedza odnośnie rozporządzeń może być niepełna, ale wykonaliśmy kilkadziesiąt pomiarów natężenia oświetlenia i problemów nie było.

Kolega Edward podał nam stronę CIOP/PIB podając pytania i odpowiedzi 1 i 3.

Nie chciałbym nikogo krytykować, ale jednak coś muszę napisać.
Jeżeli CIOP/PIB tj. CENTRALNY INSTYTUT OCHRONY PRACY - PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY uruchamia na stronach internetowych FAQ “serwis z zakresu BHP dla małych firm…” to instytucja ta powinna się zastanowić nad odpowiedziami.

Ktoś zadający pytanie nr 1 poświęcił np. pół godziny na jego napisanie, licząc na konkretną odpowiedź.
No i otrzymał dwa zdania " Nie można wykonywać pomiarów natężenia oświetlenia na podstawie uprawnień kwalifikacyjnych do wykonywania pomiarów elektrycznych. Potrzebne jest osobne zaświadczenie."
Moje gratulację dla kompetencji osoby, która udzieliła taką odpowiedź.
Zdania nic nie mówiące, więcej się można dowiedzieć na naszym forum.

Odnośnie pytania i odpowiedzi nr 3, jak wspomniałem mogę się mylić, ale nie rozumiem powoływania się na
Rozp. MZiOS z dnia 9 lipca 1996 r. w sprawie badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy.
Moim zdaniem ww. rozporządzenie to dotyczy szkodliwych czynników rakotwórczych, substancji chemicznych, występowania pola magnetycznego stałego, pola elektromagnetycznego, zapylenia powietrza.
W tym przypadku zgadzam się z: