Protokół pomiarów - odgromówka

Witam kolegów
Mam prosbe czy któs jest mi w stanie udostepnic wzór protokołu pomiarów instalacji odgromowej (najlpepiej wypełniony)domku jednorodzinnego co powinno byc w takim protokole i jakie wartosci sa prawidłowe do pomiarów. Bardzo miz alezy na czasie potrzebne mi to jest do pracy dyplomowej.
Prosze wzór jak mozna na mailla rrafalek25@tenbit.pl

Witam ! Czy protokół jest potrzebny do pracy magisterskiej ?
Moim zdaniem w budynku jednorodzinnym nie jest wymagana ochrona odgromowa zewnętrzna tylko wewnętrzna w postaci ochronników klasy C oraz klasy D.
Skoro jednak inwestor chce, można ją wykonać

Witam

Wzór metryki urządzenia piorunochronnego oraz protokołu badań urządzenia piorunochronnego zawiera PN-86/E-05003/01 w załaczniku 4 i 5

Nowsze wymagania zawiera PN-IEC 61024-1-2:2002 w punkcie 7 - sprawdzanie urządzeń piorunochronnych.

Pozdrawiam
Teodor

Witam

Kolega wybaczy, ale to błędne myślenie.

CZYŻBY ??? CO INNEGO ochronniki, CO INNEGO ochrona odgromowa.
Zastosowanie ochronników jako “ochrony podstawowej” przed wyładowaniem atmosferycznym to “bardzo ciekawe” rozwiązanie i jakie nowatorskie.
Założenie:
1)Dom stoi na gołym polu, w pobliżu brak jest wysokich obiektów, które posiadają ochronę odgromową, która obejmowałaby mój domek,
2) W moim rejonie według danych występuje duże prawdopodobieństwo częstych wyładowań atmosferycznych,
3) jest burza i uderza piorun w mój “chroniony” w bardzo kiepski sposób domek

Swoją drogą kiedy Zeus rzucałby gromem wolałbym być gdzie indziej.

Rezultat-spalony dom i zostaję bez dachu nad głową bo ochronniki C i D mogę zbierać ze ściany (jeśli jeszcze stoi).
Wybór należy do Kolegi. Nie wiem czy jak uderzy piorun i się Koledze chałupa spali to dostanie odszkodowanie przy braku ochrony odgromowej według mnie adwokat ubezpieczyciela wygra sprawę-ale to jest moje prywatne zdanie.
Gorąco pozdrawiam Wszystkich Odważnych, którzy kpią sobie z natury.

Witam.
Zgadzam się z kolegą Piotr.K i w przypadku tego domku też założyłbym instalację odgromową ( przezornego Pan Bóg strzeże, powiedziała zakonnica…) ale z tym Zeusem to jest różnie ,nie zawsze ma cela. Przykład z własnego podwórka. Hala o powierzchni 1600m2 z dachem metalowym, obok nie zdemontowane jeszcze słupy oświetlenia ulicznego , a przyłożył 40m obok budynku w pole z żytem.

Witam

A kto twierdzi, że instalacja odgromowa ma za zadanie ‘przyciągać’ pioruny ???

Skoro ma chronić to powinna ‘odpychać’.

dobre… :smiley: