Witam
Posiadam nieaktualną już normę PN 84 E-02033 gdzie pisze że w każdym punkcie drogi ewakuacyjnej natężenie oświetlenia nie powinno być mniejsze niż 0,5lux.
Przeczytałem również publikacje http://www.ciop.pl/20148 i teraz nie wiem jak mierzyć to oświetlenie
a.)Czy tak jak w przytoczonej przeze mnie publikacji oraz w załączniku elpapiotr ?W protokole podawać wartość dla centrum drogi ewakuacyjnej oraz w pasie obok , i tak robić co 1m wzdłuż drogi ewakuacyjnej ?
Nie wiem czy strażak jak zobaczy że w pasie obok jest mniej niż 1lux to nie odrzuci takiego protokołu. Znajomy kiedyś dzwonił do strażaka i usłyszał od niego że w każdym miejscu drogi ma być nie mniej niż 1lux.
b.) Czy tak jak pomiary natężenia oświetlenia podstawowego dzieląc całą przestrzeń na kwadraty o boku 1m ??
A jaeśli lampy ewakuacyjne są na ścianie, to pomiar następuje również wzdłuż centralnej części czy pod lampami ?
To tyle pomocnych artykułów.
Teraz do rzeczy :
wg PN-EN 1838-2005 -
a) w osi drogi ewakuacyjnej natężenie oswietlenia E musi wynosić min. 1 lx
b) wzdłuż centralnej drogi ewakuacyjnej stosunek Emax/Emin ≤ 40
c) na poziomie podłogi na niezabudowanym polu czynnym strefy otwartej natężenie oswietlenia E musi wynosić min. 0,5 lx
d) w strefie otwartej stosunek Emax/Emin ≤ 40
Wymogi te muszą być spełnione również pod koniec wymaganego czasu działania oświetlenia ewakuacyjnego.
cytuję za kol. Teodorem:
Numer normy: PN-84/E-02033
Tytuł normy: Oświetlenie wnętrz światłem elektrycznym
Zastępuje:
PN-68/E-02033
Zmiany:
BI 4/87 poz. 24
Zmiany od 1994:
PN-84/E-02033/Az2:2003
Data ustanowienia: 1984-06-29
Data wycofania: 2003-11-15
Norma, mimo wycofania ze zbioru aktualnych norm - przywołana w załączniku do Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 7 kwietnia 2004 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. 2004 r, poz. 1156)
Hmmm…ja uznałem ją za nieaktualną na podstawie zapisu o natężeniu oświetlenia ewakuacyjnego o wartości 0,5lux. Jak to więc jest że niby aktualna, a przecież wiadomo że ewakuacyjne ma miec teraz 1lux ?