Od dawna przeglądam to forum szukając czasem jakiś informacji, a teraz przyszedł czas na rejestrację i zadanie pytania.
Mam nadzieję, że dział odpowiedni:
W budynku internatu wykonałem instalację systemu ostrzegania pożarowego SAP. Do końcowego odbioru inspektor nadzoru budowlanego wymaga protokołu odbioru (a zarazem sprawdzenia zadziałania) tego systemu, na którym mają widnieć podpisy wykonawcy (czyli mój), projektanta instalacji (inspektora tej branży) oraz przedstawiciela Straży Pożarnej (oczywiście jeśli nikt nie będzie miał żadnych zastrzeżeń co do wykonanej instalacji). Czy ktoś posiada/sporządził kiedyś taki protokół? Mogę napisać go sam, ale co powinno być tam zawarte? Googlowałem trochę, ale nic konkretnego nie znalazłem:/
Takie protokoły mam, jednak przepisy p.poż są nieco inne. Nie chcę wypaść “nieprofesjonalnie” dlatego wolałbym mieć protokół odpowiadający odbiorowi systemu SAP.
Jest Norma gdzie znajdziesz wszystkie odpowiedzi - są tam procedury projektowania, wykonawstaw, uruchomienia, odbioru, konserwacji oraz wzory protokołów.
Jej numer to chyba CEN/TS 54-14:2004
Jest to chyba tłumaczenie normy niemieckij przez PKN
Jest jednak nowsza; PKN-CEN/TS 54-14:2006 Systemy sygnalizacji pożarowej – Część 14: Wytyczne planowania, projektowania, instalowania, odbioru, eksploatacji i konserwacji;