Prosty program CAD z symbolami dla elektryków

Jakiego programu poszukujesz?

• Szukam takiego programu i mogę zadeklarować 50zł netto
  • Szukam takiego programu i mogę zadeklarować 100zł netto
  • Szukam takiego programu i mogę zadeklarować 200zł netto
  • Szukam takiego programu i mogę zadeklarować 300zł netto
  • Szukam takiego programu i mogę zadeklarować 400zł netto
  • Szukam takiego programu i mogę zadeklarować 500zł netto
  • Szukam programu o większych możliwosciach (napisz jakich)
  • Nie szukam programu
0 głosujących

A oto podstawowe wymagania dla programu:
Prosty edytor rysunków wektorowych.
Elementy rysunku: linia, polilinia, okrąg, prostokąt, łuk, tekst, bitmapa, symbol z biblioteki
Funkcje rysunkowe: rysowanie, zoom, wstawianie symboli z biblioteki.
Funkcje dodatkowe: import, eksport rysunków w “popularnym” formacie - najlepiej dxf.

PS: Dla tych co chcą wydać około 1000zł polecam IntelliCAD o nieporównywalnie większych możliwościch.

PS2: (2005-05-13): http://www.proton.ise.pl
Nowa funkcja programu Proton, pozwala na przygotowywanie prostych rysunków.

Witam Wszystkich!

Ten kto nie szuka takiego programu to albo go ma albo rysuje raz na rok i kartka papieru+ołówek mu wystarczają.

Witam
w firmie Festo jes do kupienia prgram do tworzenia dokumentacji pneumatycznej z bazą symboli itp.
kosztuje coś ok. 200zł.
to dlaczego program do twożenia dokumentacji elektrycznej
ma kosztować 2000zł.?
niektórzy dystrybutorzy zachowują się jak polski rząd - zamiast taniej i więcej sprzedać windują ceny i nic sprzedać nie mogą bo jest drogie

Witam,

Cena najczęśćiej przekłada sie na możliwości. Nie znam programu firmy Festo, ale w tym przypadku może to być produkt “nakierowany” na kreślenie z wykorzystaniem produktów ich firmy.

Cały ten wątek jest właśnie po to aby wyrazić swoje potrzeby oraz zadeklarować możliwosci finansowe.

Witam
na stronie Festo jest program w wersji demo
jest to program z ich symbolami i opisami
ja nie potrzebuję programu do robienia dokumentacji elektrycznych
budynków a raczej do maszyn
i właśnie do pneunatyki taki festowski wystarcza a cena jest przystępna
a programów do elektryki niestety nie

Witam,

Nie chodzi o polecanie programów na które należy wydać kilka tysięcy złotych, ale o dyskusję nad programem “na każdą kieszeń”. Oczywiście taki program nie może być dla osób na codzień zajmujących projektowaniem. Nikt nie jeździ na taksówce maluchem, ale rozbijanie się kradzionymi mercedesami na dłuższą metę może okazać się zgubne.

Rysujemy ręcznie, w Wordzie, w Corelu a nawet w Excelu - może warto kupić prosty program do rysowania schematów elektrycznych z obszerną biblioteką symboli.

Zachęcam do udziału w sondzie,
Jacek.

Zawsze możesz użyć pakietu OpenOffice na licencj GPL albo staroffice.
Zastąpi ci worda excela, powerpointa i nawet program cad.
Przy odrobinie cierpliwości i przygotowaniu można robić schematy elektryczne jako grafikę wektorową. Udaje się odczytać *.dxf *.wmf
Grafikę najlepiej zapisać w formacie własnym programu *.sxd bardzo ładnie się ją wstawia do złożonych dokumentów swriter albo scalc a kiljent może dostać wygenerowany *.pdf

Pracować można pod windows, linuxs solaris itp

Nie mówię że jest to jedyne słuszne rozwiązanie ale z powodzeniem można wiele zrobić w tym programie - jak na “malucha” jest całkiem niezły czasem nawet ma funkcje których nie ma “mercedes”.

Trzeba tylko trochę zmienić przyzywczajenia i nawyki + odrobinkę pomyśleć a program się nam bardzo ładnie odwzdzięczy w pracy projektowej.

Biblioteki - to już trzeba sobie samemu zrobić

Skoro już mowa o OpenOffice to muszę zarokomendować ten pakiet wszystkim tym, którzy nie chcą wydawać 2 tysięcy złotych na pakiet z Microsoftu.

Jeżeli posiada sie przyzwyczajenia z MS office to po kilku dniach pracy można się przestawić. W pakiecie tym “niczego nie brakuje” do nawet zaawansowanych prac, jest wiele funkcji, których próżno szukać gdzie indziej.

Po konfiguracji programu w ten sposób aby podstawowmi formatami plików były formaty Microsoftu (doc, xls) nie ma problemu z wymianą danych.

Pakiet jest darmowy, chociaż są też dystrybucje posiadające rozszerzenia w postaci makr, szablonów itp za które należy zapłacić od 100 do 300 zł. Otrzymuje się wówczas płytę, instrukcje, fakturę co może być ważne dla służb skarbowych na wypadek kontroli legalności oprogramownia.

Najlepiej zacząć od www.openoffice.pl w jezyku polskim lub www.openoffice.org po angielsku, naprawde warto!

Pozdrawienia,
Jacek.

poszukuję takiego programu np. za 400 zł

Do rysunku elektrycznego ja stosuję darmowy Protel w wersji dos. Normalne biblioteki są dla elementów elektronicznych, ale w prosty sposób można wykonać własną bibliotekę.
Protel dosowy jest o tyle sprytny, że wszystkie programy elektroniczne nowszych generacji bez problemu czytają i drukują rysunki ( nie toleruje polskich liter). Dla mnie przy masówce była to wspaniała alternatywa z uwagi na obsługę z klawiatury (znacznie szybsze od myszy)
Downloads for PCB Design Products and EDA Software | Altium wybrac autotrax

Ja również o Openoffice.
Chciałem polecić ten pakiet. Pracuję na nim od ponad dwóch lat i jeszcze nie miałem żadnych problemów. Odczytuje i zapisuje pliki Microsoftu, posiada te same funkcje. Główna zaleta to, że jest to oprogramowanie darmowe. Tak jak kolega Jacek napisał polecam zajrzeć na strony openoffice’a.

A dla tych, którzy potrzebują czasami z nietypowych rozmiarów rysunków zrobić pdf’a polecam Pdfcreator. Jest to dodatek, który instaluje się w systemie jako drukarka i możemy robić pdf’y z każdego programu, samodzielnie ustalając rozmiary pliku wyjściowego.

A żeby było w temacie :slight_smile: - ja używam do rysowania Intellicada. Cena jak na możliwości uważam, że nie jest za wysoka (Acad LT kosztuje dużo więcej a ograniczenia w nim zastosowane niestety go dyskwalifikują). Stworzyłem sobie własną bibliotekę symboli.
Ostatnio próbowałem troszkę się bawić nakładką ElsoftCad i ma dwa szczególnie dla mnie przydatne moduły - przygotowania podkładów i można nim dosyć szybko rysować koryta. Biblioteka symboli jest jak dla mnie za bardzo rozbudowana, ale nie sprawdzałem jeszcze czy da się stworzyć własną, jeśli tak (pewnie na 99% tak) to będzie jeszcze fajniej a i dla kosztorysanta prościej, bo nakładka liczy moduły w rysunkach.

Pozdrawiam,
Michał

Witam.
Od dłuższego czasu czytam tu dyskusje na rysowania schematów elektrycznych.Ponieważ sam się tym zaimuję, byłem zmuszony do przystosowania programów do tego celu.Mam własna bibliotekę symboli elektrycznych i na tej bazie rysuje.Jest ona przystosowana do cad14 i wyżej,Zainteresowanym służe bilioteką i pomocą.e-mail zal46@op.pl
Zygmunt

Witam,

Właśnie stworzyliśmy program odpowiadający wymaganiom opisanym w tym wątku. Nazywa się Szkice Elektrycze i teraz będziemy pracować nad biblioteką symboli do tego programu.

Zachęcam wszystkich do zgłąszania uwag i propozycji rozwoju programu.
Pozdrawiam,
Jacek
www.proton.ise.pl

Witam,
Sciągnąłem wersję demonstracyjną i pracowałem przez chwilkę na nim jakiś czas temu i wtedy nasunęły się dwa wyraźne braki:

1. Brak możliwości wklejania “podkładów” w formacie dxf, dwg,
  2. Brak możliwości obracania tekstu o dowolne kąty (tekst obraca się razem z modułem).

To tak na początek. Jak coś jeszcze znajdę, dam znać. Ogólnie to wygląda mi na niezłą przymiarkę do prostego programu.

Pozdrawiam,
Michał

Witam,
Nie wiem czy kogoś to zainteresuje, ale ja korzystam z bardzo prostego i darmowego programu niemieckiego SPLAN40, którego bibliotekę można samemu sobie dowolnie rozbudować.
Pozdrawiam,
HG

Witam
Jakiś czas temu też miałem problem. Poszukiwałem taniego i przede wszystkim dobrego oprogramowania do firmy. Niestety na necie nie udało mi się nic dobrego znaleźć. ale kiedyś … przez przypadek przeglądałem stare PCWORLDy. I…
No właśnie. każdemu kto poszukuje taniego dobrego oprogramowania polecam program AutoSketch Relese 5.01 którego pełna wersja komercyjna znajduje się na płycie PC WORLD CD1A/2001 + servis pack który można znaleźć gdzieś na necie. Niestety jest to stare wydanie ale być może jest jeszcze dostępne w archiwum PCworlda.
Naprawdę polecam Program. jest to uproszczona wersja Autokada

Jeżeli AutoSketch 5tka nie będzie dostępny to dzisiaj znalazłem za niecałe 400zł wersję AutoSketch 8.0 pod adresem
http://www.architekci.pl/programy/ceny.php?id=101&program=AutoSketch%20R8. odnoścnik do firmy CADSOFT (www.cadsoft.pl) (aktualne na dzień 24.01.2006)
Niestety nie testowałem go i nie jestem w stanie nic więcej o nim powiedzieć.

Drugim programem który mogę polecić jest Solid Edge Layout jako BEZPŁATNĄ wersję 2D (wesja 3d jest już płatna) między innymi rozprowadza go firma GM system (http://www.gmsystem.pl). Podobno do legalnego użytkowania wystarczy zarejestrować go na stronie producenta. Niestety pomimo licznych prób nie udało mi się to ( plik uruchomieniowy SELicence.dat dostałem od przedstawiciela GM System) Program dużo potrafi ale jakoś wolę używać AutoSketch ( bo bardzo szybko się robi bibliotekę elementów i można ją sobie wyświetlić w okienku). Za to niestety w AutoSketch nie udało mi się wyłączać wyświetlania różnych lini mimo że można rysować różnymi ( utrudnia to na przykład ukrywanie niepotrzebnych podkładów lub obwodów nad którymi aktualnie nie pracujemy).
Aha jeszcze jedno. zapewne wszystkich to będzie interesowało. W obu programach da się wczytać podkłady z autocada. jest z tym troszkę zabawy na początku, ale na pewno się da bo sam sprawdzałem. Do AutoSketch podkład należy zapisać jako plik Autocada wersja chyba 14 lub 12

Pozdrawiam
J.S.

Witam
Rozważając różne możliwości warto moim zdaniem zainteresować się DesignCad 2D. Był on udostępniony w PCWorld w wersji free do użytku domowego ( w czsopiśmie był klucz rejestracji ) . Nie posiada on wprawdzie rozbudowanej bazy elementów elektrycznych ale w znacznej części spełnia wymagania prostego Cada z możliwością importu i eksportu do .dxf . Jest do tego również nakładka polska.
Pozdrawiam

A może QCad ?
W wersji dla Linuxa free a w wersji dla windows za 490 PLN
Mozna sobie sciagnąc demo www.opeofiice.com.pl lub wpisac w googlach
Program w wersji demo ma ograniczony czas do 30 min i brak większości symboli i bibliotek
pozdrawiam Kolegów i życzę wesołych świąt :slight_smile:

czasem warto staranniej pisać - w powyższym adresie aż dwa błędy.
podaję link właściwy i docelowy:

Zgadzam się z tym co napisał Michał, ale jeszcze jedna uwaga Panie Jacku odnośnie programu :

• pole symboli jest za szerokie zajmuje 1/3 pulpitu nie ma możliwości pomniejszenia
  • bardzo skromna bibloteka symboli (mozna samemu dorysować)
  • brak powiększenia np. 150% lub zmniejszenia 80%
    resztę w miarę za tą cenę programu.

Pozdrawiam
Marek