Prośba o spr. rozdziału PEN i przedłużenia przewodu zasilajacego

Witam,
mam 2 pytania do szanownych forumowiczów:

• czy poprawnie rozdzieliłem PEN w rozdzielni?
  • czy mogę przedłużyć i przejść z przewodu zasilającego 4x10 drut na linkę 4x10 za pomocą ZUGów
    Opis:
    Do rozdzielnicy wchodzi drut 4x10, w ZUGach przedłużam go linką 4X10 do FR100A. Przewody fazowe idą do bloku rozdzielczego a PEN na szynę Pe. Szyna Pe połączona z N i uziemiona - połączona z bednarką 16mm2.
    Dzięki za wszystkie podpowiedzi
    Pozdrawiam

Witam. Akurat ja niedawno robiłem niemal identyczną rozdzielnicę tylko 6-rzędową (producent, model).
Powiem tak:
FR dać na samym dole, gdzie jest ogranicznik przepięć? z FR-a do ogranicznika przepięć i z ogranicznika przepięć na blok rozdzielczy. Od ogranicznika przepięć przewód 16mm2 do GSW.
Zabezpieczenie kontrolek faz?
Jak mamy zasilanie z dołu do FR i SPD dawać na samym dole aby nie rozwlekać prądu piorunowego po rozdzielnicy. Szynę PE można przekręcić na dół i po problemie.

Porada: rozdzielnica ta ma wyjmowany stelaż. Oprzewodować ją lepiej sobie na stole a potem wykręcić stelaż i obsadzić środek.
Poniżej pokazuję zdjęcia z mojej realizacji.
A co do rozdziału PEN to jest sprawdzone jaki układ sieci (na umowie lub w ZE)?

Ja PEN rozdzielałem następująco: zasilanie fazy na FR i PEN rozdzielałem na N i PE. Ogranicznik przepięć przystosowany to TN-S i przewody na niego. PE od ogranicznika do GSW i połączenie szyny PE do GSW reszta na blok rozdzielczy.
Zasilanie aparatów podpinamy pod numery nieparzyste a odbiory pod parzyste.
Jak mamy bardzo dużo obwodów (20-25 lub więcej) to można pomyśleć o listwie zaciskowej z ZUGów. Łatwiej się to podłącza.
Na zdjęciach nie mam jeszcze skończonej bo brakuje aparatów (były w dostawie) ale mam rozdzielnicę skończoną to jak będę u klienta to zdjęcia zrobię.

JacekH07 dzięki za obszerną odpowiedź.
Co do Twoich pytań:

• układ sieci na umowie napewno TN-C
  • ogranicznik przepięć już mam, zabezpieczenie kontrolek faz kupuję jutro (może podpowiedź jakie Ty montowałeś).
    I nie wiem czy dobrze Ciebie rozumiałem - PEN podłączyłeś do szyny Pe a ją połączyć z szyna N. Szynę Pe podłączyć 16mm2 do GSW tak jak i ogranicznik przepięć.
    Moduły łączysz przewodem 10mm2?

Witam.
Jak układ sieci TN-C na umowie to OK czyli można rozdzielać PEN.
Co do zabezpieczenia kontrolek faz to ja stosowałem z firmy F&F Automatyka moduł bezpiecznikowy na trzy bezpieczniki szklane. Daję bezpieczniki 2A chyba że instrukcja montażu kontrolek mówi inaczej.
Co do podłączenia przewodów zasilających to pogadać możemy więcej jak będę widział ogranicznik przepięć. Ważne żeby to był odpowiedni ogranicznik a nie jakaś atrapa.

Teraz podział PEN: PEN podłączałem do pojedynczego zacisku typu Cu/Al (taki co ma dwie śruby imbusowe). Z drugiej strony zacisku wyprowadzam dwa przewody: N i PE. Resztę powiem jak będę widział wszystki osprzęt by nie pomotać.

Co do przewodów zasilających używam szyn grzebieniowych oraz przewodów o przekroju dobranym do warunków zwarciowych. Na zdjęciach rozdzielnicy są przewody zasilające 10mm2. Aby wyznaczyć przekroje przewodów zasilających trzeba wykonać pomiar impedancji pętli zwarcia L-PEN i potem dokonać stosownych obliczeń. Czyli bez zaproszenia elektryka się nie obejdzie.

Teraz odnośnie drutowania rozdzielnicy. Używać najlepiej przewodów typu linka bo jest dużo wygodniej. Najlepiej póki można wyjąć rozdzielnicę z wnęki i położyć ją sobie na stole

Kolejny krok to zgromadzenie wszystkich aparatów pod ręką. Ja na tym etapie sprawdzam wyłączniki różnicowoprądowe by ewentualnie odsiać trefne sztuki (używam do tego Sonel MPI 525 z adapterem TWR 1J).

Teraz zaczynamy rozmieszczać aparaty. Na samym dole dajemy FR, ogranicznik przepięć, kontrolki faz z zabezpieczeniami oraz ewentualnie zabezpieczenia obwodów zewnętrznych. Blok rozdzielczy dajemy na drugi rząd.

Pozostałą część rozdzielnicy zapełniamy aparatami. Grupujemy obwody trójfazowe, jednofazowe, strategiczne, wewnętrzne, zewnętrzne etc. Najlepiej napisać wykaz odbiorników i zabezpieczeń to mógłbym podpowiedzieć jak pogrupować bo tak ciężko coś powiedzieć.
Nie zasilamy z wyłącznika różnicowoprądowego trójfazowego odbiorników jednofazowych bo jak N ulegnie awarii to po nich.