Projekty oświetlenia - jakie uprawnienia są wymagane?

Witam,kolego “Yanc”.
Ja również uważam, że uprawnienia oświetleniowe i budowlane powinno się zaprojektować między innymi dla wszystkich normalnych warszawskich fachowców, ponieważ tylko wówczas będzie je można ewentualnie upowszechnić wszędzie tam, gdzie jest rozsądniej - na obszarze całej tej naszej nieszczęśliwej R.P.
Pozdrawiam. inteldom

Kolega pytał wyłącznie o część “fotometryczną”.

Może i upoważniają ale co z tego, skoro taki przeciętny (a nawet dobry) projektant po prostu nie zna się na tym, bo projektowanie oswietlenia wymaga jednak zupełnie innych kwalifikacji.

A czy widzisz w tym coś nieodpowiedniego i nie mającego uzasadnienia?
Zobacz jak bardzo skomplikowana nas teraz rzeczywistość otacza, zobacz ile powstaje specjalizacji np. w medycynie. Czy np. dał byś sobie leczyć wyrostek robaczkowy stomatologowi? :slight_smile:
Zobacz ile stron ma teraz obowiązująca norma, ile aspektów porusza, ile produkuje się różnych źródeł i opraw oświetleniowych, cechujących się często praktycznie wszystkimi podstawowymi cechami.
Czy jesteś pewiem, że liniowy projektant branży elektrycznej potrafi choćby rozróżnić te podstawowe parametry i prawidłowo je oszacować, np. współczynnik utrzymania? No, ja mam jednak poważne watpliwości co do tego, przy całym szacunku do projektantów.

No, nie przesadzajmy, poza tymi biegunami jest jednak spora grupa inwestycji która projektów już wymaga, a nie jest w pierwszym w kręgu zainteresowania dużych producentów/dystrybutorów.
Natomiast faktycznie taki “wolny strzelec” w branży projektowania oświetleń raczej nie ma racji bytu.

Więc jeśli koledze-wątkodawcy nie pasuje dotychczasowy pracodawca to może po prostu go zmienić albo założyć jakąś spółkę z wykonawcami w branży budowlanej albo architektami od aranżacji wiekszych wnętrz?

pzdr., PB