Witam kolegów. Proszę o wyjaśnienie moich wątpliwości w kwestii uprawnień budowlanych do projektowania. Nie wiem, może źle interpretuję prawo budowlane.
Jak wiadomo UB są udzielane do projektowania w zakresie instalacji elektrycznych. Robiąc projekt elektryki na pozwolenie na budowę, wykonujący opracowanie nie posiada uprawnień, uprawnienia posiada tylko sprawdzający. Czy taki stan rzeczy jest wystarczający. Tzn. nie widziałem projektu budowlanego ale widziałem projekt powykonawczy, na którym widniały uprawnienia tylko sprawdzającego.
Jeśli chodzi o Prawo Bud. to jest tam jasno napisane, jakie są obowiązki projektanta (Art. 20 PB) tyle, że w domyśle jest tu mowa o projektancie z branży arch-kon. Tenże projektant w razie potrzeby, ma zapewnić udział w opracowaniu projektu osób posiadających uprawnienia budowlane do projektowania w odpowiedniej specjalności. Nie jest teraz jasno powiedziane, jak to jest z tymi projektami w specjalnościach. Rozporządzenie ws szczegółowego zakresu i formy projektu bud. też jest dla mnie nie do końca jasne - cytat
Paragraf 3.1 Projekt budowlany powinien zawierać (…) 4) imiona i nazwiska projektantów opracowujących wszystkie części projektu budowlanego, wraz z określeniem zakresu ich opracowania, specjalności i numeru posiadanych uprawnień budowlanych, oraz datę opracowania i podpisy;
Jest zatem mowa o wszystkich projektantach poszczególnych branż.
Czy osoba wykonująca opracowanie i sprawdzający muszą posiadać uprawnienia, czy wystarczy, że posiada je tylko sprawdzający?
No jak tam koledzy, nikt nawet słowa nie napisze? Napiszcie chociaż jak podchodzicie do tej sprawy z własnego doświadczenia. Czy zdarzało się wam, że projekt budowlany, podpisany tylko przez jedną osobę uprawnioną został zwrócony ze względu na brak podpisu drugiej uprawnionej osoby?
jeśli jest :wykonujący i sprawdzający, to wykonujący opracowanie powinien być projektantem i mieć uprawnienia, sprawdzający też powinien być projektantem i mieć uprawnienia,
jeśli jest :wykonujący, projektant i sprawdzający, to wykonujący opracowanie nie musi być projektantem i nie musi mieć uprawnień, projektant i sprawdzający powinni mieć uprawnienia.
właśnie o tym mówię. W prawie budowlanym nie ma ani słowa o ilości osób uprawnionych na projekcie branżowym, jest tylko mowa o projektancie. Czy sprawdzającego branżowego w tym wypadku interpretujemy jako osobę stosownego projektanta, który sprawuje pieczę nad projektem branżowym? Rozporządenie mówi tylko, że projekty branżowe mają być podpisane przez uprawnione osoby. Cytat jest powyżej.
Nie pierwszy i nie ostatni raz spotykam się z projektem, na którym jest podpis tylko sprawdzającego i jego oświadczenie o zgodności. Prosiłbym kolegów o wypowiedzi, jak często spotykają się z taką sytuacją i czy projekty wracają do uzupełnienia? Jak się na to zapatruje nadzór budowlany?
Mi osobiście sprawia to wiele kłopotu i przysparza wiele kłótni z wykonawcą projektu na którym widnieje podpis tylko jednej osoby. Pytam zatem czy jest sens walczyć, jeśli nadzór zatwierdza projekt z na którym tylko jedna osoba posiada UB, bo jest jakaś interpretacja prawna o której nie wiem… (cały czas mowa o części elektrycznej proj.bud.)
Nim się rozkręcicie proponuję zapoznać się troszkę dogłębniej z ustawą, o której dyskutujecie.
Szczególnie polecam punkty: 1.1, 1.1a, 2, 3.
Wg mnie nie ma tutaj wiele miejsca na dowolne interpretacje tym samym nie wiem jak można to jaśniej napisać.
zapomniał wół, jak cielęciem był…
każdy projektant zanim uzyskał uprawnienia, był asystentem projektanta.
wykonuje projekt, ale odpowiedzialność za projekt bierze druga osoba - projektant.
taką sytuację mam na myśli.
wg mnie sprawdzający musi sprawdzać jednak projektanta, a nie kogoś bez uprawnień.
jak zatem się to dzieje, że projekty z jednym uprawnionym otrzymują zatwierdzenie (mówię o 10cio piętrowych biurowcach, szkołach itp. takie projekty widziałem zatwierdzone na własne oczy)
witam Kolegów
Projekt opracowuje projektant z UB a sprawdza osoba z UB. Kreślić może ładna dziewczyna z warkoczem ale ona nigdzie nie musi się podpisywać.
Nie ma pojęcia relacja kreślarz- sprawdzający.