Witam!
Jestem uczniem technikum elektrycznego. Na zadanie z jednego z przedmiotów zadano mi wykonanie projektu trafo małej mocy. Należy obliczyć wymiary jarzma i kolumny, średnicę drutu nawojowego strony pierwotnej i wtórnej. Podana jest moc trafo, jego napięcie na stronie pierwotnej i wtórnej.
Moje pytanie brzmi: czy ktoś mógłby udostępnić mi jakiś prosty program umożliwiający wykonanie takiego projektu?
Ewentualnie czy ktoś zna adres jakiejś strony WWW z której możnaby taki program pobrać?
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
Adam.
Takie projekty najlepiej robić metodami zaproponowanymi przez nauczyciela - bo to on przecież będzie oceniał. Jeżli nawet dotrze Pan do takiego programu to albo będzie to obliczenie szacunkowe (ale takich programów raczej nie ma) ale coś związane z metodą elementów skończonych i tu może być większy problem z przytowaniem danych do obliczeń niż metoda tradycyjne.
Pozdrawiam Jacek
Do projektowania trafo jest jakaś dawka teorii, wzory, itp. Można więc napisać samemu (nauczyciel sobie taki napisał, ale z wiadomych względów udostępnić go nie chce) program który korzystając z tych wzorów oraz dodatkowo formuł typu “jeżeli …, to …” obliczy żądane wartości. Niestety nie mam wystarczających umiejętności, aby taki program (choć w sumie moim zdaniem prosty) napisać. Stworzyłem sobie za to arkusz Excel’a, upraszczający pracę, ale w tym wypadku niektóre formuły trzeba zmieniać dla różnych “danych” (ciężko jest to całkowicie zautomatyzować). W ten sposób łatwo coś przeoczyć i popełnić błąd.
Pisząc to zapytanie miałem nadzieję, iż ktoś z czytających musiał kiedyś również zrobić taki projekt i dla ułatwienia pracy napisał sobie program.
Niemniej dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Adam.