Projekt systemu oświetlenia oraz oświetlenia awaryjnego

Witam

Jestem studentką Politechniki Wrocławskiej na wydziale Elektroniki na specjalizacji elektroniczne i komputerowe systemy automatyki. W tym semestrze mam kurs “Inteligentne budynki”. Na zaliczenie tego kursu muszę zrobić projekt. Za zadanie mam zaprojektować system oświetlenia oraz oświetlenia awaryjnego dla wydziału prawa i administracji Uniwersytetu Wrocławskiego (3 kondygnacje). Od prowadzącego otrzymałam podkłady CADowskie.
Powiem szczerze, że od kilku ładnych dni siedzę i szukam w sieci jakichkolwiek informacji na temat “jak to ugryźć”.
Dokopałam się do norm i wzorów odnośnie oświetlenia awaryjnego.
Ściągnełam program DIALux, ale nie potrafię z niego skorzystać na podstawie posiadanych planów.

Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam
Patrycja

Witam

może to przyda się, są tu jakieś informacje:

http://www.tele.info.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=135&Itemid=112

mam wszystkie elektro info

STANCA

Może się mylę, ale wydaje mi się jak nie masz wiele wspólnego z branżą oświetleniową do dialuxa jednak “nie ugryziesz”.
pzdr., PB

Przeszukiwanie sieci czasami daje dobre rezultaty…Proszę sprawdzić na tych stronachhttp://klubswiatla.pl/KWARTALNIK/pliki/wiwi_nr2.pdf Klubswiatla.pl zadania bardzo mnie zainteresował i chociaż zawodowo nie rozwiązuję takich problemów to mogę pomóc. :bulb:
Pozdrawiam młode kadry.

Dziękuję za wszelkie rady.

Co do Dialuxa, to rzeczywiście, ciężko połapać się co i jak (jak dla mnie :slight_smile: ) jednak większy problem jest w tym, że ja mam plan danego piętra w formie 2D, i nie potrafię z niego skorzystać. Myślałam nawet nad tym, aby w Dialuxie stworzyć pomieszczenie, które będzie w miarę obrazowało to co jest na planach (najbardziej chciałabym się skupić na oświetleniu awaryjnym)…

Właśnie zasiadam do pracy, zobaczymy co z tego wyjdzie… :slight_smile:

Pozdrawiam
Patrycja

:laughing: Główna idea słuszna. Dialux jest do tego stowrzony.Wpisz do programu wymiary pomieszczenia w 2D długość i szerokość podłogi. Jeśli pom. jest więcej to podziel je na regularne prostokąty lub inne formy akceptowalne przez oprogramowanie. Wysokość pomieszczeń podpowie ci program to samo dotyczy wysokości mocowania lamp. Pliki z charakterystykami opraw lamp awaryjnych odnajdziesz na poprzednio wymienionej stronie. W Dialuxie otrzymasz na koncu zobrazowanie 3D i wnioski… Sluszne lub nie.
Powodzenia

Witam,

dużym ułatwieniem jest wczytanie do DIALuxa podkładu Cadowskiego
Menu: Plik - Importuj - Plik DWG lub DXF …

potem edycja pomieszczenia i wstawianie punktów, pamiętaj też o wpisaniu wysokości pomieszczenia.

Jeśli potrzebujesz pomocy co do DIALuxa to pisz konkretnie na priv.

Pozdrawiam

Witam,
Zaczynam swoją przygodę z tym programem. Moje konkretne pomieszczenie ma kształt L o wymiarach 13,4m x 15m i wysokości 3m. Pozostała w narożniku tego L część o wymiarach 6.7m x 5m ma wyskość 6m. Jest to część w której będzie zainstalowana maszyna. Każde z tych pomieszczeń mogę narysować oddzielnie, ale jak to zrobić, aby było to jedno pomieszczenie z podwojoną wysokością w narożniku na 1/6 powierzchni całego pomieszczenia 13,4 x 15 m? Wewnatrz nie ma żadnych ścian, dlatego oświetlenia będą na siebie oddziaływały. Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam. Marek

Wysłałem maila, spróbuję pomóc.

Bardzo dziękuję za pomoc. Podpowiedzi okazały się wystarczające. Pomieszczenie w odpowiednim kształcie wykorzystując elementy ekstruzyjne udało się narysować dokładnie jak chciałem. Nie znajduję na tym forum przycisku pomógł i dlatego tą drogą dziękuję bardzo za uzyskaną pomoc. mój adres: marek@jaan.com.pl

Witam, mam pewien problem z programem Dialux 4.6- nie potrafię podgrać pliku cadowskiego z rozszerzeniem .dwg jako podkład. Gdy importuje plik, program informuje mnie o pomyslnym zakonczeniu czynnosci, a mimo to podkład dalej jest nie podgrany.
Byłbym wdzięczny za porady i wskazówki.
pozdrawiam Paweł

A w menu “Widok” ustawiłeś “Wyświetl tło DXF lub DWG”?