Witam!
Jestem początkującym elektrykiem. Czy może ktoś Zaprojektować prosty schemat i plan instalacji oświetleniowej i siłowej w małym warsztacie. Proszę o jak najprostszy schemat takie instalacji.
Witam
Trochę te początki jakieś dziwne. Mianowicie jak można coś zaprojektować (i to najprościej) nie znając nawet wymiarów i tego co ma być w pomieszczeniu „warsztatu” ?
Jak mi podasz liczby które będą w dużym lotku (najbliższe losowanie) to ja narysuję Tobie ten prosty schemat i oświetlenie ![]()
W tym warsztacie ma się znajdować tokarka, szlifierka stołowa, spawarka, wiertarka stacjonarna. Wymiary warsztatu to 6mx8m. Umiesz narysować też plan na podstawie schematu , zrobić kosztorys tych elementów? Jak tak to bardzo bym prosił.
Wiemy już, że nie jesteś elektrykiem. Lepiej podaj te nr do TOTOlotka.
Z tych danych to nikt nie jest w stanie powiedzieć co autor miał na myśli.
STANCA
Kolego!
Czy zauważyłes mimo innych braków w tym poscie,brak jakichkolwiek danych elektrycznych?! Rodzaj zasilania,obciążenie,zapotrzebowanie na moc,długosc wlz… Nic nie podałes ![]()
Poza tym wątpię,aby ktos zrobił Tobie projekt,kosztorys,schemat,i co tam jeszcze… przez internet. ![]()
Przykra sprawa, ale dalej mało danych.
W tym warsztacie ma się znajdować tokarka 3kVA szlifierka stołowa 3kW, spawarka inwertorowa 4kW , wiertarka stacjonarna o 5kW , długość WLZ 20m , zapotrzebowanie 15kW, . Wymiary warsztatu to 6mx8m. Umiesz narysować też plan na podstawie schematu , zrobić kosztorys tych elementów? Jak tak to bardzo bym prosił. Instalacje odbiorcza wykonać przewodem YDY 3, 4, 5 x 1,5 – obwody 1-fazowe,oraz przewodem YDY – 5 x 2,5 – obwody 3 – fazowe. Wszędzie gdzie jest to możliwe układać przewody w tynku , pozostałe odcinki obwodów układać na uchwytach lub w rurkach osłonowych. Zabezpieczenie obwodów bezpiecznikami i wyłącznikami nadprądowymi.
Mi się wydaje że dopiero masz początki początków, a do elektryczności widać daleka Twoja droga. Takiego opracowania nikt przez net nie zrobi z kilku powodów. Braku danych (nawet nie wiesz że do oświetlenia potrzebna jest i wysokość nie wspominając o ustawieniu maszyn i pokrycia ścian), takie opracowanie zajmuje czas (czyli kosztuje) więc może się podjąć osoba nudząca co pewnie jest problemem w znalezieniu takiej. Kolejna sprawa to to że niczego się nie nauczysz jeżeli ktoś to za Ciebie zrobi.
a tak w ogóle to czy przewody 3,4,5 x 1,5 mm2 to nie za małe do odbiorów. szczególnie takich ? te przewody to raczej do oświetlenia. trochę słaby post i słaba prośba bo to tylko ktoś pracujący w wolontariacie mógłby Ci zrobić a i tak nie dałby rady na podstawie twoich danych
Jest taka fajna reklama jednego banku “To tylko mamy za darmo co zrobimy sami”. Nie znam nikogo kto zrobi projekt za darmo. Poza tym przyłączam się do głosów kolegów, że jest za mało danych.
Czemu nie. Nie słyszeliście koledzy o bankach czasu. Ty robisz komuś projekt przez internet a ktoś inny robi coś tobie i to wszystko za darmo. Pytanie tylko co autor może zaoferować
A może kolega grzegorzek1 przedstawi swoją pracę, a my się wypowiemy.