Jestem w trakcie robienia projektu instalacji elektrycznej na terenie małego zakładu przemysłowego (praca na zaliczenie) i w trakcie jego powstawania będę miał do Państwa kilka pytań.
Jak potraktować owe urządzenie:
jako odbiór silnikowy,
czy całościowo jako urządzenie które posiada własną skrzynkę w której są zainstalowane sterowniki oraz zabezpieczenia silników, i obwodów sterowniczych. Do którego puszczam zasilanie z RG i odpowiednie zabezpieczenie przetężeniowe?
FREZARKA
Dane techniczne:
Moc silnika głównego, kW 11
Głowica frezarki, moc napędowa, kW 11
Posuw poziomy - moc napędowa, kW 2.2
Średnie zużycie mocy, kW 26
Pytam gdyż rozmawiając z pewną osobą nie wiedziała do końca jak to ogarnąć - elektryk z doświadczeniem.
Chciał bym się jeszcze spytać o ewentualne oznaczenie (symbol) owego urządzenia na schemacie elektrycznym planu instalacji. Szukałem w sieci ale nie znalazłem.
Witam
Oczywiście można to zrobić na oba sposoby (szczególnie na potrzeby tylko zaliczeniowe) niemniej praktycznie odbywa się tak, że projektant całej instalacji dostaje tylko informację dotyczącą mocy urządzenia i ewentualnie wymagań ekstra jeśli takie są (np konieczność bezprzerwowego zasilania w pewnych ciągach technologicznych). Dla niego urządzenie zaczyna się i kończy na poziomie zabezpieczeń i kabla zasilającego. Dlaczego tak - już wyjaśniam. Chyba nie wyobraża sobie kolega fachowca który ma wystarczającą wiedzę i doświadczenia aby zaprojektować zarówno instalację elektryczną w hali jak też technologię zasilania i sterowania różnych maszyn składających się na dowolną linię technologiczną. Przykład który kolega podał jest skrajnie banalny ale gdyby na tej hali było powiedzmy z 30 różnych maszyn to pomijając już kwestię zaprojektowania właściwego zasilania i sterowania takiego układu samo korzystanie z takiej dokumentacji byłoby wielce niekomfortowe. Jak to mawiają w pewnej reklamie “takie rzeczy tylko w …”
Po symbole odsyłam choćby do biblioteczki SEE Electrical (link na stronie ise)
Chciał bym się spytać Państwa o współczynnik jednoczesności zapotrzebowania mocy (oraz ewentualne namiary w literaturze na niego) dla gniazd specjalnego (komputery) jak i ogólnego przeznaczenia. W dostępnej mi literaturze którą posiadam współczynnika tego nie ma. W projekcie znaleziony w internecie dla gniazd 230V ogólnego przeznaczenie współczynnik ten (k) wynosi 0,2 (k=0,2).
Bez tego ciężko jest obliczyć mi zapotrzebowanie mocy szczytowej dla pomieszczeń biurowych oraz ogólnego przeznaczenia. Oraz ewentualnie ile owy współczynnik wynosi dla gniazd 400V?
Może określiłem się nie jasno. Instalacja dotyczy części biurowej jak na rysunku gdzie do gniazd specjalnych (oznaczenie K) są podłączone komputery. Z reguły wszystkie komputery z ciągu zmiany są załączone jednocześnie a więc współczynnik który można odczytać z wykresu 2 na str 5 będzie nieadekfatny do owej sytuacji gdyż to nie jest instalacja mieszkaniowa a liczba ‘n’ to nie ilość mieszkań. http://www.kiosk24.pl/download.html?f=titlefiles,548 Sytuacja mogła by być adekwatna w przypadku gniazd ogólnego przeznaczenia ale dla obwodów komputerowych raczej jest nieprawdziwa.
Mam pytanie odnośnie doboru stacji transformatorowej ST i znajdujących się w niej rozdzielnic Sn i nn (RG). Dokładnie chodzi mi o stacje transformatorową w której będzie znajdować się jednostka o mocy 160kVA. I tutaj mam problem czy dobierać stacje transformatorową w wykonaniu prefabrykowanym np. coś w stylu: MRw-bk 20/630 czy może wykonać stacje wnętrzową w której znajdować się będą rozdzielnice Sn i nn (nie ma za bardzo gdzie jak i wymogi budowy takowej ST stwarzają wiele kłopotów).
Jeśli wybierać stacje prefabrykowaną to czy RG nn lokować w budynku czy w stacji?
Bardziej poręczna była by lokalizacja rozdzielnicy RG wewnątrz budynku i zastosowanie rozdzielnicy RG o odpowiednim stopniu IP.
Jeśli stacja zlokalizowana będzie w odległości 0,5-1,5 m od ściany hali w której będą znajdować się rozdzielnice Sn, nn to czy wyprowadzenie WLZ’ów na drabince kablowej z stacji do wewnątrz hali poprzez przewiert będzie poprawne?
Osobiście spotkałem się z przypadkami (praktyki) stacji w wariancje ostatnim.
Szkic:
P.S. Mam pytanie odnośnie jeszcze mocy zapotrzebowanej. Czy ma ktoś doświadczenie poparte jakimiś obliczeniami z wykorzystaniem oprogramowania?