Projekt instalacji elektrycznej na terenie hali przemysłowej

Witam.

Jestem w trakcie robienia projektu instalacji elektrycznej na terenie małego zakładu przemysłowego (praca na zaliczenie) i w trakcie jego powstawania będę miał do Państwa kilka pytań.

1. Jak potraktować owe urządzenie:
  • jako odbiór silnikowy,
  • czy całościowo jako urządzenie które posiada własną skrzynkę w której są zainstalowane sterowniki oraz zabezpieczenia silników, i obwodów sterowniczych. Do którego puszczam zasilanie z RG i odpowiednie zabezpieczenie przetężeniowe?

FREZARKA
Dane techniczne:
Moc silnika głównego, kW 11
Głowica frezarki, moc napędowa, kW 11
Posuw poziomy - moc napędowa, kW 2.2

Średnie zużycie mocy, kW 26

Pytam gdyż rozmawiając z pewną osobą nie wiedziała do końca jak to ogarnąć - elektryk z doświadczeniem.

Chciał bym się jeszcze spytać o ewentualne oznaczenie (symbol) owego urządzenia na schemacie elektrycznym planu instalacji. Szukałem w sieci ale nie znalazłem.

Pozdrawiam: JohnySpZOO

Daj jaki chcesz. Zrób legendę i starczy.

Witam
Oczywiście można to zrobić na oba sposoby (szczególnie na potrzeby tylko zaliczeniowe) niemniej praktycznie odbywa się tak, że projektant całej instalacji dostaje tylko informację dotyczącą mocy urządzenia i ewentualnie wymagań ekstra jeśli takie są (np konieczność bezprzerwowego zasilania w pewnych ciągach technologicznych). Dla niego urządzenie zaczyna się i kończy na poziomie zabezpieczeń i kabla zasilającego. Dlaczego tak - już wyjaśniam. Chyba nie wyobraża sobie kolega fachowca który ma wystarczającą wiedzę i doświadczenia aby zaprojektować zarówno instalację elektryczną w hali jak też technologię zasilania i sterowania różnych maszyn składających się na dowolną linię technologiczną. Przykład który kolega podał jest skrajnie banalny ale gdyby na tej hali było powiedzmy z 30 różnych maszyn to pomijając już kwestię zaprojektowania właściwego zasilania i sterowania takiego układu samo korzystanie z takiej dokumentacji byłoby wielce niekomfortowe. Jak to mawiają w pewnej reklamie “takie rzeczy tylko w …”
Po symbole odsyłam choćby do biblioteczki SEE Electrical (link na stronie ise)

Witam.

Chciał bym się spytać Państwa o współczynnik jednoczesności zapotrzebowania mocy (oraz ewentualne namiary w literaturze na niego) dla gniazd specjalnego (komputery) jak i ogólnego przeznaczenia. W dostępnej mi literaturze którą posiadam współczynnika tego nie ma. W projekcie znaleziony w internecie dla gniazd 230V ogólnego przeznaczenie współczynnik ten (k) wynosi 0,2 (k=0,2).
Bez tego ciężko jest obliczyć mi zapotrzebowanie mocy szczytowej dla pomieszczeń biurowych oraz ogólnego przeznaczenia. Oraz ewentualnie ile owy współczynnik wynosi dla gniazd 400V?

ja też szukałem w sieci i ;

STANCA

Może określiłem się nie jasno. Instalacja dotyczy części biurowej jak na rysunku gdzie do gniazd specjalnych (oznaczenie K) są podłączone komputery. Z reguły wszystkie komputery z ciągu zmiany są załączone jednocześnie a więc współczynnik który można odczytać z wykresu 2 na str 5 będzie nieadekfatny do owej sytuacji gdyż to nie jest instalacja mieszkaniowa a liczba ‘n’ to nie ilość mieszkań. http://www.kiosk24.pl/download.html?f=titlefiles,548 Sytuacja mogła by być adekwatna w przypadku gniazd ogólnego przeznaczenia ale dla obwodów komputerowych raczej jest nieprawdziwa.

Pozdrawiam :slight_smile:

Witam.

Mam pytanie odnośnie doboru stacji transformatorowej ST i znajdujących się w niej rozdzielnic Sn i nn (RG). Dokładnie chodzi mi o stacje transformatorową w której będzie znajdować się jednostka o mocy 160kVA. I tutaj mam problem czy dobierać stacje transformatorową w wykonaniu prefabrykowanym np. coś w stylu: MRw-bk 20/630 czy może wykonać stacje wnętrzową w której znajdować się będą rozdzielnice Sn i nn (nie ma za bardzo gdzie jak i wymogi budowy takowej ST stwarzają wiele kłopotów).
Jeśli wybierać stacje prefabrykowaną to czy RG nn lokować w budynku czy w stacji?

• Bardziej poręczna była by lokalizacja rozdzielnicy RG wewnątrz budynku i zastosowanie rozdzielnicy RG o odpowiednim stopniu IP.
    Jeśli stacja zlokalizowana będzie w odległości 0,5-1,5 m od ściany hali w której będą znajdować się rozdzielnice Sn, nn to czy wyprowadzenie WLZ’ów na drabince kablowej z stacji do wewnątrz hali poprzez przewiert będzie poprawne?

Osobiście spotkałem się z przypadkami (praktyki) stacji w wariancje ostatnim.

Szkic:

P.S. Mam pytanie odnośnie jeszcze mocy zapotrzebowanej. Czy ma ktoś doświadczenie poparte jakimiś obliczeniami z wykorzystaniem oprogramowania?