Programowanie falownika Lenze 8400

Witam! Proszę o pomoc w celu zaprogramowania falownika Lenze 8400.
W skrócie:

1. muszę trzymać momentem silnik w czasie jego postoju, aby jego wałek nie drgnął.
  2. muszę bardzo szybko zatrzymywać silnik.
    Proszę o sugestie jak to zrobić.
    PS Klient czeka i się niecierpliwi, proszę o jak najszybszą pomoc.

Pytanie jaki typ napędu: Motec, BaseLine, StateLine czy HighLine ???
Podaj model z nalepki z danymi falownika.

1. muszę bardzo szybko zatrzymywać silnik.

Ja miałbym pytanie czy kolega ma w ogóle instrukcję do niego.

Przemiennik:TopLine C
Motor:MCA 19S17 RS0P1
Tak mam instrukcję, ale po angielsku. Mam program i kabel do programowania, ale opcji jest tak dużo, że się pogubiłem.
Cały napęd jest nowy. Motor posiada resolwer, zamontowałem też rezystor hamujący.

To w czym problem .
Chodziło ci zatrzymanie silnika w miejscu to chyba prądem stałym , bo jest jeszcze funkcja mechaniczna.
Cytat z DTR.
Hamowanie prądem stałym DCB
Aby zahamować niewielkie masy można sparametryzować funkcję “Hamowanie prądem stałym DCB”. Hamowanie prądem stałym zapewnia szybkie zahamowanie napędu aż do jego zatrzymania bez konieczności wykorzystania zewnętrznego rezystora hamującego.
ƒ Prąd hamowania można wprowadzić w przy pomocy kodu C00036.
ƒ Maksymalny moment hamowania, który ma zostać zrealizowany przez prąd stały
hamowania wynosi ca. 20 … 30 % momentu znamionowego silnika. Jest on mniejszy jak przy hamowaniu generatorowym przy pomocy zewnętrznego rezystora
hamującego.
ƒ Automatyczne hamowanie prądem stałym (Auto−DCB) poprawia charakterystykę
rozruchową silnika przy pracy bez korzystania ze sprzężenia zwrotnego obrotów.
Jeśli chodzi o hamowanie z rezystorem to DTR ;

Tryb hamowania z zewnętrznym rezystorem hamującym
Przy pracy w trybie generatorowym przez dłuższy czas lub w przypadku konieczności hamowania dużych momentów bezwładności, niezbędny jest zewnętrzny rezystor hamujący. Przetwarza on energię hamowania w ciepło.
Rezystor hamujący zostaje załączony, jeśli napięcie obwodu pośredniego przekroczy próg załączenia. To zapobiega przed zadziałaniem blokady impulsowej przemiennika przez usterkę “Nadmiar napięcia” i bezwładną pracą silnika. Zewnętrzny rezystor hamujący zapewnia kontrolę procesu hamowania przez cały czas.
Zamontowany w przemienniku częstotliwości chopper hamujący załącza zewnętrzny
rezystor hamujący.
Progi przełączeń należy dostosować do napięcia zasilania (C00173/C00714, patrz
Instrukcja Programowania).
A jak utrzymać silnik w miejscu mówi rozdział 6.8.4

Dziękuję za info, że jest instrukcja po polsku (kurcze nie wiem jak to się stało, że wcześniej nie mogłem jej znaleźć na lenze.pl…). Podłączenie zewn. hamulca elektromagn. nie rozwiąże mojego problemu, ponieważ silnik będę niekiedy zatrzymywał 3-4 razy na sekundę, a tego w perspektywie czasu nawet hamulec Lenze nie wytrzyma. Silnik chciałbym trzymać “momentem trzymającym” jak to ma miejsce przy krokowych. Czy jest to możliwe do wykonania?

Przejrzałem instrukcję. Kiszka . 80% to jak oskrobać kable i je podłączyć, o programowaniu bardzo niewiele… nawet biblioteki parametrów nie ma…
A jak podłączysz kompa pod falownik to chyba z milion parametrów do ustawienia. Chyba czas zainwestować w siebie, czyli kursik w Toruniu mnie czeka…

Czy silnik ma takie parametry np S 4 bo w jego DTR tylko parametry S 1 . A falownik to trochę bym przewymiarował. Czy nie lepiej zastosować sprzęgło do przerywania napędu.

Cały napęd stanowi serwo asynchroniczne. Jest przeznaczony do takiej pracy. Ma przewietrznik do chłodzenia. Nic nie trzeba zmieniać! Należy go tylko dobrze oprogramować. I o to Panów/Panie proszę w tym poście.
Czyli: ma się szybko zatrzymywać (może rampa, może prąd stały)
podczas chwilowego postoju (powiedzmy 0,5 sek.) nie ma prawa drgnąć.
Jest ktoś kto poprowadzi laika przez menu falownika co by to odpalić?

Proponuję kontakt z Lenze Polska, napęd ten jest dość zaawansowany a programowanie podstawowych funkcji może stwarzać problemy.
Należy wykorzystać (w tej aplikacji) funkcję “trzymania”.
Nie ma niestety “przepisu” na prowadzenie za rękę przy programowaniu serii 8400.
Pozdrawiam i życzę sukcesu :slight_smile:

klient stracił cierpliwość ( i słusznie) i wezwał serwis Lenze… pewnie 120-150pln/rbh, cały zysk diabli wzieli… ech życie prywaciarza…
Mam nadzieje tylko, że podejrzę jak rozwiązano problem nastaw. Zapewne CDN.

Przyjechał serwis i pozamiatał w godzinę. Byłem blisko, ale nie ten parametr zmieniałem co trzeba było. Swoja drogą miły gość i pokazał dodatkowo parę sztuczek. Temat uważam za zamknięty.

A dał koledze podręcznik do programowania ?

Pytałem go o to. Zgodził się ze mną że na ich stronie bieda. sam posługuje się wersja angielską i taka jest polityka firmy, że nie beda tłumaczyc całych dtr na wszystkie języki świata.

Głupie to ze strony tak poważnej firmy , mam duże doświadczenie z ich przekładniami ten sam problem jeśli chodzi o rysunki czy wymiary części . Sami zniechęcają odbiorców , z takim ABB nie mam żadnych problemów pomagają na telefon a ci to eh…