Program do obliczania wytrzymałości słupów linii napow.

Poszukuję programu do obliczania wytrzymałości słupów linii napowietrznej. Proszę Was o informacje na ten temat.
Pozdrawiam - Robert.

nie ma potrzeby obliczania wytrzymałości słupów.
słupy są produkowane z określoną przez producenta wytrzymałością wierzchołkową.
istnieją katalogi słupów i z nich odczytasz wytrzymałość bez żadnych obliczeń.

pozdrawiam

Witam.
Wytrzymałość odczytasz kol.Profus, ale obliczenia obciążeń i siły wypadkowej w konkretnym układzie sił od naciągów przewodów, przyłączy , parcia wiatru… działających na słup …to trzeba obliczyć.
Pozdrawiam Janusz.
P.S. nie spotkałem takiego programu.

drogi kolego, odpowiadasz na nie zadane pytanie.
pytanie było o program do obliczania wytrzymałości słupów, a nie o program do doboru słupów ze względu na wytrzymałość na siły działające…
to są dwie różne sprawy…

na forum technicznym ważne jest, aby precyzyjnie zadawać pytania. to nie jest sejm i nie piszemy ustawy, aby potem trzeba było armii tłumaczy tłumaczących “co poeta miał na myśli”.

a wracając do domniemanego pytania, do doboru słupów wystarczy katalog do projektowania linii napowietrznych i raz napisana tabela w programie typu excel lub openoffice. używamy raptem paru wzorów.

równie dobrze można wyliczać siły graficznie w programie cadowskim, w którym rysujemy sieć. ja tak robię, oczywiście mając katalog pod ręką.

programy wspomagające (np. KWP/LE generik-energetyka.pl) nie robią takich obliczeń.

pozdrawiam

No tak, …że też ja nie zrozumiałem pytania ,że autor chce projektować słupy o odpowiedniej wytrzymałości i dlatego poszukuje programu do tych obliczeń.
Pozdrawiam Janusz.
P.S.Teraz to ja już w ogóle nie rozumiem Kol.Profus …co autor miał na myśli, po Twoich wyjaśnieniach na postawione pytanie

Biorąc pod uwagę dbałość o dokładność, to kol. Profus ma rację, lecz miałem na myśli oczywiście program do obliczania sił działających na słup. Kol. Janusz od razu wiedział o co chodzi.
Pozdrawiam - Robert.