Nagła i niespodziewana śmieć zabrała wybitnego naukowca i nauczyciela wielu elektryków w Polsce. Odszedł od nas wielki człowiek, wybitny znawca zagadnień ochrony odgromowej i przeciwprzepięciowej. Pozostawił ogromny dorobek swojej pracy, a miał tak jeszcze wiele do zrobienia. Profesor nigdy się nie oszczędzał, można Go było spotkać na licznych seminariach, konferencjach i innych spotkaniach w całej Polsce.
Kiedyś pewna hurtownia zaprosiła na spotkanie i wykład profesora we Wrocławiu, na kilka dni przed wyznaczonym terminem dostaję zmianę miejsca spotkania, musieli wynająć salę kinową tylu było chętnych.
Miałem to szczęście kilkakrotnie spotkać się i zadać pytania bezpośrednio na różnych spotkaniach we Wrocławiu, Bielsku czy w Warszawie gdzie na zaproszenie Elektro info miałem możliwość głosić swój referat obok profesora. Zawsze znalazł czas by wyjaśniać wątpliwości dotyczące ochrony odgromowej. Uczyłem się z Jego książek i licznych publikacji, często kolegom przypominałem stronę profesora, cytowałem ważne uwagi, gdzie wyjaśniane były różne tematy.
Jaka szkoda, że na wiele pytań już mi nie udzieli cennych odpowiedzi, z dorobku naukowego jeszcze długo będziemy korzystali. W pamięci mojej na długo pozostanie.
Odszedł Profesor Andrzej Sowa, cześć Jego pamięci.
Można powiedzieć, że był naszym nauczycielem. Czytałem wiele publikacji jego autorstwa. Był przewodnikiem po nowych normach dot. instalacji odgromowych i przepięciowych.
To ogromna strata… Prof. dr hab. inż. Andrzej Witold Sowa - pożegnanie
Z głębokim smutkiem zawiadamiamy o śmierci Profesora Andrzeja Witolda Sowy, długoletniego nauczyciela akademickiego Politechniki Białostockiej, znakomitego naukowca, cenionego specjalisty w dziedzinie elektrotechniki.
Odszedł od nas zasłużony nauczyciel akademicki, wychowawca wielu pokoleń studentów i naukowców.
Dr hab. inż. Andrzej Sowa 24 października 2012 r. otrzymał tytuł profesora nauk technicznych. Na Wydziale Elektrycznym PB pracował od 1979 roku. W 1991 roku objął kierownictwo Katedry Telekomunikacji i Aparatury Elektronicznej (początkowo Katedry Aparatury Elektronicznej). Profesor był autorem ponad 300 publikacji naukowych, w tym 8 monografii, uczestnikiem kilku staży zagranicznych m.in. w Wiedniu i Uppsali, aktywnym członkiem międzynarodowych i krajowych organizacji naukowych. Profesor Sowa był rzeczoznawcą SEP w dziedzinie kompatybilności elektromagnetycznej oraz ochrony odgromowej i przepięciowej.
Wyrazy szczerego współczucia Rodzinie i Bliskim Profesora Sowy składają:
Rektor i Senat oraz społeczność akademicka Politechniki Białostockiej
Z głębokim żalem zawiadamiamy, że 28 października 2013 r.
nagle i niespodziewanie zmarł
wieloletni wykładowca akademicki,
kierownik Katedry Telekomunikacji i Aparatury Elektronicznej na Wydziale Elektrycznym Politechniki Białostockiej,
autor licznych monografii, podręczników i artykułów w czasopismach technicznych,
członek krajowych i międzynarodowych gremiów naukowych i normalizacyjnych,
założyciel przedstawicielstwa firmy DEHN+SÖHNE w Polsce, a później dyrektor firmy DEHN POLSKA.
Rodzinie Zmarłego składamy wyrazy głębokiego współczucia.
Jeżeli mogę ,to w imieniu zwykłych "szarych "użytkowników tego forum ,składam Najwyższy szacunek dla Pana Profesora.Jestem tylko czytelnikiem tego forum,nie działam aktywnie, jestem zwykłym praktykiem.Jego wiedza naprawdę sporo mi pomogła.
Wyrazy głębokiego współczucia dla Rodziny Zmałego.
Z wielkim smutkiem przyjmuję wiadomość o śmierci prof,dr hab.inz. Andrzeja Sowy. Byłem uczestnikiem kilkanaście wykładów prowadzonych przez Pana Profesora.. Wybitny naukowiec, dostępny dla słuchaczy, skromny, człowiek z wielką wiedzą i talentem z przekazywaniem nauki dla innych.
Niech przykład biorą inni Profesorowie.
Niech Pan Bóg wynagrodzi Panie Profesorze na tamtym świecie.
Technik energetyk
Marian Pawelec Kielce
Przydałaby się jakaś inicjatywa żeby materiały z prywatnej strony profesora przenieść w jakieś miejsce na forum, bo strona może przestać być utrzymywana. Oczywiście z zachowaniem przepisów prawa autorskiego.