Dzień dobry,
Chciałbym założyć firmę produkująca między innymi lampy oświetleniowe. Pomijam tutaj kwestie opłacalności itp. Interesuje mnie za to, jak to wygląda od strony prawnej. Np. wyprodukowałem lampę oświetleniową, aby ją sprzedawać legalnie domyślam się, że muszę otrzymać na nią jakiś certyfikat zgodności z normami czy coś takiego.
Czy koledzy mogą mi podpowiedzieć jak to wygląda, do kogo należy się zgłosić z takim produktem, albo gdzie się zgłosić by otrzymać takie informacje ?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Witaj producencie, problemy przed Tobą. Trochę należy poczytać i do roboty, nie lamp a papierów na początek. ![]()
Deklarację zgodności CE wykonuje producent w oparciu o projekt, normy, dyrektywy, przepisy, badania itp.
Fakt możesz to wszystko zlecić, ale za opłatą.
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20021661360
Dz.U. 2002 nr 166 poz. 1360
Dziennik Ustaw2002166poz. 1360
Ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności.
pod podanym linkiem znajdziesz wykaz DYREKTYW
Ze strony UOKiK:
" Znak CE stanowi deklarację producenta, że wyrób wprowadzany do obrotu spełnia zasadnicze wymagania określone najczęściej w rozporządzeniach wydawanych na podstawie ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. o systemie oceny zgodności (Dz. U z 2010 r., Nr 138, poz. 935 z późn. zm.) – wprowadzających do polskiego prawa tzw. dyrektywy nowego podejścia. Dotyczą one ponad dwudziestu grup produktów – między innymi urządzeń elektrycznych (w tym sprzętu elektronicznego i AGD), zabawek, środków ochrony indywidualnej, materiałów budowlanych, maszyn i wind. Tylko te wyroby, dla których istnieją zasadnicze wymagania określone w przepisach, powinny mieć znak CE.
Warto podkreślić, że znak CE nie jest handlowym świadectwem jakości, ani nie potwierdza pochodzenia towaru z Unii Europejskiej. Nie jest on również certyfikatem bezpieczeństwa, ponieważ jego znaczenie jest szersze – oznacza zgodność z zasadniczymi wymaganiami, które dotyczą również na przykład emisji zakłóceń elektromagnetycznych, hałasu albo zużycia energii. W ten sposób konsument, kupując w dowolnym państwie Unii Europejskiej wyrób oznakowany CE, zyskuje pewność, że może go bezpiecznie i bezproblemowo używać w swoim kraju."
Są firmy prowadzące szkolenia w tym zakresie, wiadomo za opłatą.
STANCA