witam,
u babci w mieszkaniu nie ma prądu w gniazdach w łazience.Są ze sobą połączone więc jeśli w pierwszym nie ma prądu to w drugim też.Blok z wielkiej płyty.Instalacja bez puszek.Wszystko zaczęło się kiedy babcia włączyła pralkę ,po jakimś czasie pralka się wyłączyła.Podlączona do gniazda w przedpokoju działa prawidłowo.Wymieniłem to pierwsze gniazdo w łazience.Prąd powrócił.Kiedy babcia włączyła suszarkę do włosów po chwili przestała działać. Znowu brak prądu.W innym gniazdku suszarka działa prawidłowo.W kuchni w jednym gniazdku przewody były skręcone.Zostały przycięte i połączone złączkami.Niestety to nie pomogło.Wszystkie gniazdka w mieszkaniu zostały rozkręcone .Żadnych luzów ,upaleń przewodów itp.Wszystkie działają prawidłowo ,poza tymi w łazience.6 lat temu jak jeszcze żył dziadek ,iskrzyło przy lewym bezpieczniku.Został wezwany elektryk i wymienił niebieski przewód przy bezpieczniku .Od tego czasu nie było żadnych prac remontowych typu wiercenie w ścianie itp.Środkowy bezpiecznik odpowiada tylko za gniazda w łazience.Bezpieczniki podmieniane,są sprawne.Z góry dziękuję za wszystkie rady.
A sprawdziłeś czy w ogóle z zabezpieczenia “prąd wychodzi” ?
Jeśli tak, to zapewne, standardowo, gdzieś zero upalone/poluzowane i nie koniecznie musi być w widocznej puszce.
Ostatnio jeden klient też twierdził, że w domu nie ma ukrytych puszek, a pod kaflami w łazience jednak znalazłem jedną.
Wystarczy sprawdzić ciągłość przewodów od zabezpieczeń do gniazda i będziesz znał chociaż odcinek, na którym szukać przerwy.
Dziękuję za odpowiedź. Tak prąd wychodzi z zabezpieczenia. Podłączyłem też przewód fazowy z wejścia 18 na 16,czyli pozostałe gniazda w mieszkaniu i też nie działa.Puszek nie ma. Przewód prowadzi bezpośrednio z gniazdka do listwy pod licznikiem. I na tym odcinku jest przerwa. Niestety babcia nie chce słyszeć o żadnym kuciu w ścianie. Jak to mówi nie wie ile jeszcze pożyje. Chyba zostaje jedynie zakup dobrego przedłużacza
Fazowiec możesz opisać z doświadczenia jak wygląda usunięcie takiej usterki czyli przerwany przewód neutralny? Z tego co wiem to elektryk ma sprzęt do wykrywania przerwanych przewodów. Namierza, wierci otwór, zakłada puszkę i łączy przewody. Tak to działa?
Mam podobny temat. Będę wdzięczny za podpowiedzi, bo nie potrafię sobie poradzić.
To, co udało się znaleźć na https://mttp.pl/, nie wystarczy.
Przyda mi się jakiś przewodnik krok po kroku ![]()