Witam.
Kupiłam działkę budowlaną ( 22 szer. , 54 dł. ) na której stoi słup 15 kV - trójnożny gdzieś na ok. 40 metrze. Linie biegną wzdłuż granicy działki. Od strony przyszłej ulicy postawiono słup 380V (na środku granicy działki). W listopadzie 2003 wydano mi WZ.
Problem powstał 2 m-ce temu gdy przypadkiem dowiedziałam się, że w odległości ok 60 cm od granicy mojej działki powstaje stacja trafo 15 kV o czym ani ZE ani Starostwo, wydając pozwolenie na budowę mnie nie poinformowało.
Kiedy zaczęłam interweniować (sprawa jest obecnie u wojewody) ZE pospiesznie postawił stację (nie jest jeszcze odebrana).
Obecnie moja działka jest otoczona z trzech stron liniami napowietrznymi co znacznie ogranicza mi zabudowę.
Uważam, że stacja trafo jako obiekt budowlany powinna zachować określone odległości od granicy działki. Czy znacie jakieś przepisy na ten temat?
Czy w takiej sytuacji jesteśmy stroną???
witam.
jaka to stacja? słupowa czy kontenerowa?
jesli słupowa, to ta odległość 60 cm jest od granicy działki do najbliższego elementu stacji (licząc od granicy działki)?
dla słupowych stacji nie jest wymagana minimalna odległość od granicy działki.
dla kontenerowych odległość ta powinna wynosić 3-4 m.
więcej danych proszę.
Proces projektowy trwa kilka miesięcy. Piszesz, że kupiłaś działkę. Stacja budowana będzie na podstawie pozwolenia na budowę. Prawdopodobnie nawet jeżeli byłaś już właścicielką działki to projektant nie miał o tym pojęcia. On otrzymał wypisy właścicieli działek na jakiś tam dzień sprzed około 6-8 miesięcy temu.
Niestety, wypisy w geodezji nie nadążają za wpisami do ksiąg wieczystych poślizgi znam nawet kilkuletnie. Tak więc poprzedni właściciel był stroną w postępowaniu a nie Ty.
Piszesz o słupach więc prawdopodobnym jest że jest to stacja słupowa z której wyprowadzone są obwody napowietrzne.
Niestety, gdzieś takie urządzenia nalezy zabudować bo prąd każdy chce mieć. A że trafiło na Ciebie to masz po prostu pecha
Co do pośpiechu, to nie jest możliwe. Po uprawomocnieniu się pozwolenia na budowę i zgłoszeniu jej rozpoczęcia wykonawca może przystąpić do budowy.
Co do przepisów:
Prawo Budowlane
Warunki techniczne jakim powinny odpowiedać budynki i ich usytuowanie
Właścicielką działki jestem od 2003 roku - pozwolenie na budowę stacji wydało Starostwo, które wiedziało kto jest właścicielem działki. Nikt nie występował do nas o zgodę…
Jest to stacja słupowa, która oddziaływuje wytwarzając pole elektromagnetyczne - jak to się ma do prawa budowlanego?
Obecnie nie jestem w stanie wybudowac tam domu ponieważ działka jest wąska a muszę zachować odległośc od sąsiada i jak twierdzi Starostwo muszę również zachować minimum 6 metrów od stacji trafo…!
wg prawa budowlanego (PB) budowa słupa ze stacją nie wymusza zachowania odległości od sąsiada - więc nie było potrzeby pytać Ciebie o zgodę - nie jesteś stroną.
wg PB stacje transf. nie oddziałowują szkodliwie na środowisko.
stanowisko starostwa jest niewłaściwe - skoro na budowę stacji nie trzeba zachować odległości od granic, to na budowę na sąsiedniej działce domu trzeba zachować tylko standardowe odległości - 3m dla ścian bez okien lub (i) drzwi, 4 dla ścian z oknami lub (i) drzwiami.
pozdrawiam
do admina: co na takie cytuj feminiści i feministki?
dopisano o 16.50
już nie ma problemu z feministkami i feministami, a chodziło o tylko męską formę cytatu: napisał:
Oczywiście dotyczy to etapu pozwolenia na budowę.
Natomiast na etapie warunków zabudowy powinnaś być stroną w postępowaniu. Tak przynajmniej jest na moim terenie.
Sąsiad nie wyraża zgody tylko jest informowany. Jego zgoda nie jest potrzebna. Do złożenia oświadczenia o prawie dysponowania nieruchomością na cele budowlane potrzebna jest zgoda właściciela działki przez którą przebiega inwestycja.
justynaM napisał:
Admin nie przewidział, że na forum będą również panie. Podobny problem istnieje na innych forach. Jest to pewnie problem techniczny.
Nasz admin jako techniczny pewnie pomyśli o takiej opcji dla pań
profus: skoro nie jestem stroną w postępowaniu to jak mam rozumieć art. 28 pkt 2 PB :
“Stronami w postępowaniu w sprawie pozwolenia na budowę są:
inwestor oraz właściciele, użytkownicy wieczyści lub zarządcy nieruchomości znajdujący się w obszarze oddziaływania obiektu”?
W warunkach ustalających lokalizację inwestycji celu publicznego (takiej samej stacji w Krakowie) wymaga się ochrony interesów osób trzecich m.in. ochrony przed promieniowaniem. To jak w końcu jest z tym promieniowaniem? Chyba promieniowanie jest uzależnione od regionu Polski…! Albo mają bardziej wykształconych urzędników…
Znajomy elektryk po zobaczeniu mojej działki “upiększonej” tymi urzędzeniami piowiedział, że może tam dojść do powstania łuku el.
Sa jakies przepisy przeciwpożarowe??
A może ktoś chce kupić tą działkę? Jest bardzo ładnie położona przy lesie na terenie krajobrazu chronionego?
No cóż dzięki za zainteresowanie tematem,
pozdrawiam.
Rorważając ową inwestycję w czasie- z pewnością “obrabiana” ona była w architekturze przed nowelą prawa budowlanego kiedy to sąsiedzi byli stronami w postępowaniu. Obecnie faktycznie ani na etapie ustalenia lokalizacji celu publicznego ani na etapie pozwolenia na budowę sąsiad jeżeli są zachowane odległości nie jest stroną w postępowaniu.
Tak więc Kolega Profus ma rację a ja użyłem niefortunnego skrótu myślowego.
W przypadku budowy stacji trafo nie występuje promieniowanie a tym samym ochrona przed nim.
Czy ten znajomy jest elektrykiem? O jakim łuku on mówił? Przyznam, że ja nie wiem co miał na myśli używając takiego stwierdzenia.
Pisał to specjalista z Centralnego Instytutu Ochrony Pracy a nie z energetyki, więc na pewno jest to obiektywne.
Wszystkie rewelacje znajomego elektryka o łuku itp. są opowiadaniami mającymi na celu wywarcie wrażenia swojej wiedzy i fachowości na słuchaczu - co jak widać udało mu się.
Proponuję nie zadawać się z niedouczonymi pseudofachowcami.
Pomijając względy estetyczne przedstawionej konfiguracji, nie występuje tu przekroczenie dopuszczalnych wartości pola elektrycznego i magnetycznego.
“wg PB stacje transf. nie oddziałowują szkodliwie na środowisko” - może wg prawa budowlanego nie ale są na to inne przepisy..
poczytajcie strone, która podał Teodor…
Niestety większość dotyczy pracowników… zwykły szary człowiek się już nie liczy
nie mieszajmy dwóch rzeczy - prawa i realnego świata (inne przepisy).
pytanie brzmiało - czy wg PB stacja oddziaływuje.
odpowiedź brzmi: wg PB - nie.
i tu dyskusja się kończy. tylko prawo (PB) jest rozstrzygające w tej kwestii - można było postawić stację, czy nie.
natomiast realny świat nie przystaje całkiem do prawa lub odwrotnie. ocenianie zjawisk realnych, nie opisanych w prawie, nic nie daje, bo nie prowadzi do konkluzji zakończonej odpowiednimi dla kol. justynaM wnioskami, np. koniecznością demontażu stacji.
pozdrawiam