Witam !
Klient zwrócił się do mnie z prośbą o opisanie tablicy bezpiecznikowej (opisanie obwodów)
Przed wizytą u klienta zadzwoniłem do rejonu energetycznego i uzyskałem informację, że sieć zasilająca to TT. Wszystkie obwody w budynku (wolnostojący, ok. 80lat) przechodzą przez RCD trójfazowe. Po przejrzeniu tablicy mam pewną wątpliwość - część obwodów wykonana jest dwuprzewodowo - brak PE - moim zdaniem błąd
Co zrobić w tej sytuacji ?
Za podpowiedzi z góry dziękuję
Pozdrawiam
A dokąd podłączone są pozostałe przewody PE? Jest miejscowe uziemienie?
Moim to nie błąd.
Pozdrawiam, Wiesław
Jeśli instalacja wykonywana była ponad 20 lat temu to nie wszystkie obwody musiały mieć przewód ochronny PE ( wtedy uziemienie )
Jeśli to jest teraz wykonane to oczywiście , że jest wykonane niezgodnie z przepisami
Dawniej gniazda w instalacji TT w pomieszczeniach suchych i podłodze nieprzewodzącej nie musiały mieć styku ochronnego. Jeśli więc w tych obwodach nie ma gdzieś gniazda “z zerowaniem” to wszystko jest OK. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na łazienkę i kuchnię gdzie gniazda mogą mieć lokalny uziom podłączony do instalacji wodnej.
PE z przewodów trzyżyłowych podłączone są do wspólnej szyny, która jest połączona z uziomem
Niestety zmienił się właściciel budynku i nie ma informacji kiedy została wykonana instalacja. Myślę, że trzeba przyjąć, że ponad 20 lat temu i obwody dwużyłowe uznać za poprawnie wykonane
Za dotychczasowe odpowiedzi dziękuję
Pozdrawiam
witam.
Widziałem instalacje w układzie TT w bloku ,przewody dwu zyłowe + przewod jednozyłowy podłaczony do rury wodociągowej.Instalacja aluminium ,a mało tego elektryk ze społdzielni mieszkaniowej zamienił zabezpieczenia z wts 10A na ,wyłaczniki nadpradwe B16A,a w łazience była zamiana rur na pp.
Po przejrzeniu tablicy mam pewną wątpliwość - część obwodów wykonana jest dwuprzewodowo - brak PE - moim zdaniem błąd
Nie jest to błąd. W starych instalacjach do gniazda przewód 2-u żyłowy i do styku ochronnego gniazda oddzielny przewód goły miedziany lub stalowy do wyprowadzonej bednarki lub rury wodociągowej z wykonanym mostkiem na wodomiarze jako jeden z najlepszych systemów uziomowych dotychczas występujących.
Dziś w układzie TT zapewne instalacja byłaby wykonana jako 3-żyłowa. A przewód uziemiający łączący uziom z przewodami ochronnymi w tablicy lub rozdzielnicy mieszkaniowej.
Nie jest prawdą że 2 żyły przewodu to TN-C a 3 żyły to TN-S. W TT mogą być oba przypadki.
Znam bloki w TT , które pozbawiono uziemienia ze względu na to , że hydraulicy wymienili rury wodne stalowe na plastikowe . Ciekawe co piszą pomiarowcy w pomiarach eksploatacyjnych ?
Piszą: “instalacja niebezpieczna, nie nadaje się do eksploatacji, natychmiast wykonać uziemienie miejscowe”
Pozdrawiam, Wiesław
]Piszą: “instalacja niebezpieczna, nie nadaje się do eksploatacji, natychmiast wykonać uziemienie miejscowe”
Pozdrawiam, Wiesław
Chyba powinno być “uziemienie ochronne” .
Wykonanie uziemienia do rury wodnej może być jako dodatkowe zabezpieczenie a nie podstawowe bo jeżeli na jakim kolwiek odcinku rura metalowa zostanie wymieniona na PCV i wówczas jedynym “przewodnikiem” uziemienia jest woda a gdy dopływ zostanie wstrzymany to na bolcu mamy fazę. Nigdy nie widziałem zastosowania wyłącznika RCD w instalacji 2 - żyłowej ale słyszałem i wówczas bolca nie należy zerować i RCD powinien działać prawidłowo (praktycznie tego nie wykonywałem).
Oj kolego coś źle słyszałeś. Nie każdy instalacja 2 żyłowa to TT. Jak jest TT to nie można zerować i coś by trzeba z tym bolcem zrobić. Coś tu strasznie namieszane. Fakt rury wodne nie powinny być podłączane.
Temat RCD w TNC wylądował przed laty w koszu;
tu warto popatrzeć;
Wyłącznik RCD a układ TT
http://ise.pl/index.php?option=com_jfusion&Itemid=39&jfile=viewtopic.php&f=17&t=12445&p=97281#p97281
STANCA
W dniu wczorajszym dokonałem oględzin i pomiarów całej instalacji. Dla przypomnienia TT. Występują trzy rodzaje obwodów odbiorczych :
- Instalacja 3-przewodowa, gniazda z “bolcem” - rezystancja izolacji OK, ciągłość
PE i wartość uziemienia OK, RCD OK, - Instalacja 2-przewodowa (stara), gniazda bez “bolca”, w tym łazienka ! , bez
RCD - rezystancja izolacji OK, ze względu na łazienkę obwód ( bez puszek
rozdzielczych) nie wolno użytkować (niebezpieczny) - Instalacja 2-przewodowa (stara), gniazda bez “bolca”, przez RCD - rezystancja izolacji OK, brak pomieszczeń “mokrych”, obwód wykonany ponad 20 - 30 lat temu - wolno użytkować
Zaleciłem odłączyć lub trwale usunąć obwód łazienki w pkt 2.
Zaleciłem również przed najbliższym remontem wymianę instalacji na
3- przewodową
Uważam, że tak powinno być .
Pozdrawiam
blukawsk
Z czystej ciekawości spytałem się wspólnoty jak tam wyszły pomiary . Dowiedziałem się , że elektryk sobie poradził ? . Czy wykonał uziemienie ? . Nie .
No to wszystko jasne . Mówiąc po staremu zazerował ( układ TT !!! )
Moim zdaniem nie zawsze wymiana rur stalowych na plastikowe to dobry pomysł. Poczytałem trochę na ten temat na tej stronie i myślę, że jednak stalowe wygrywają. Chyba, że jeszcze mowa o kompozytowych, to one chyba są bardziej solidne. Plastikowe mogą się przepalić od kreta np.