Witam. Mam problem z pralką Whirlpool AWT 2284 - 800 mianowicie zużywa ona bardzo dużo energii elektrycznej. Mam ją 3 lata, od pewnego czasu przychodzą wysokie rachunki, kiedyś wyłączyłem wszystkie urządzenia w domu i okazało sie ze podczasz 70-cio minutowego cyklu zużyła 7kW !! Robimy w domu przynajmniej 20 prań w miesiącu co daje 140kW miesiecznie. Co może być przyczyną takiego zużycia ? Ktoś podpowiadał mi że łozyska, ale nie wiem. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie ? Proszę o pomoc.
M.in. kamień na grzałce.
Calgon ?
Energię mierzymy w kWh.
Oblepiona kamienieniem grzałka nie oddaje szybko ciepła wodzie, czas pracy zwiększa się. Aby program szedł dalej musi woda uzyskać odpowiednią temperaturę.
Dostałem kiedyś czajnik do naprawy. Usterka, nie zagotowuje wody. Problem był w kamieniu na grzałce.
Stanisław
Przeciętna pralka posiada grzałkę 2kW to jeżeli włączymy ją na 1godz. to nawet jeżeli byśmy obłożyli ją grubym szamotem to po godzinie licznik powinien wskazać zużycie 2kW prawda?
Nalot kamienia powoduje izolację cieplną i woda grzeje się dłużej.
Nie wygląda to na pralkę. Żeby pobrać przez 1 gidzinę i 10 min. 7 kWh pralka musiała by mieć moc ok. 6kW.
Przy mocy znamionowej ok. 2kW pralka musiała by grzać przez 3,5godziny.
Kamień powoduje jedynie podwyższenie temperatury grzałki, ale ciepło w niej wytworzone zostanie oddane do wody. W czajniku bezprzewodowym w przypadku grubej warstwy kamienia dochodzi do zadziałań wyłacznika termicznego grzałki i wody nie mozna zagotować.
Łożyska w pralce mogą powodować podwyższony pobór - ale, aż o tyle???
Silnik głowny grzeje się bardzo? - w takim wypadku on byłby bardzo obciążony.
Skąd pochodzi woda do prania? Może z własnego hydroforu?
Może są inne odbiorniki, które są przyłączone na stałe i samoczynnie się włączyły podczas pomiaru zużycia energii?
Pozdrawiam.
Witam
Myślę ,że pralka pracuje prawidłowo - przeciętne zuzycie podczas 1 cyklu wynosi około 1 kWh.
A kolega Ernest odczytał 7 jednostek na liczniku - tylko że po przecinku.
Stąd zużycie faktyczne wynosiło 0,7 kWh a nie jak podał 7kW.
Witam kolegów na forum.
Czasami zdarza sie, że w obudowie grzałki stworzy się dziura wtedy prąd płynie przez wodę i może być większy pobór energi stąd też taka różnica w rachunkach sprawdż grzałkę Kolego to, że woda jest gorąca nie oznacza że grzałka jest ok.
Pozdrawiam
Rysiu71
Kilka lat temu miałem coś takiego - okazało się że grzałka miała wewnątrz zwarcie. Po wymianie grzałki wróciło do normy.
trafiłem na temat przypadkiem, tak wiem że bardzo stary ale ciekawi mnie jaki finał miała ta historia?
Wg mnie W=UxIXt czyli 7000Wh=230VxIx1,1h
Po przekształceniu I=27,7A!!! czyli po 1,1h powinno wyrzucać zabezpieczenie 16A/20A . Na mój nos to nie wina pralki.
Coś z tym odczytem kwh nie tak…
Serio myślicie, że po 10 latach od założenia wątku ktoś odpowie?
Kurcze, nie spojrzałem na datę… trochę głupio wyszło ![]()