Problem z płytą indukcyjną Welmax Turbo power Induction

Witam. Mam problem, otóż jak to zawsze po skończeniu gwarancji, padła mi kuchenka indukcyjna Welmax Turbo Power Induction.
Mianowicie gdy podłączę ją do gniazdka, jest sygnał (piknięcie) że kuchenka się włączyła, na wyświetlaczu normalnie są napisy, lecz gdy ustawię aby kuchenka zaczęła się grzać, w tym momencie wywala bezpieczniki. Czy da się jeszcze ją uratować?

No więc dostałem się do mostka prostowniczego jak i kondensatora IGBT.
Mam pytanie, więc proszę o wyrozumiałość. Z tej racji że się uczę, jak mogę sprawdzić czy kondensator IGBT jest sprawny? Czy miernik uniwersalny wystarczy? Kiedy ustawiam na mierniku zakres diod, przy każdym podłączeniu miernika jest piszczenie, a przy sprawdzaniu mostka prostowniczego piszczenie pojawia się przy podłączeniu miernika do dwóch połączeniach, które podpisałem na tym zdjęciu numerami.

Więc tak:
1 i 4 jest piknięcie
2 i 3 pokazuje mi wartość 1440
za to przy kolejnych podłączeniach otrzymuję wartości ok. 580

Oznaczenia:
4. +
3. ~
2. ~

Dodatkowo Mam numery
Kondensatora IGBT:
1D20BE
FGA25N120ANTD

Mostka Prostowniczego:
D25XB 80
REC 1553

Proszę o pomoc

To nie kondensator.

Jest to tranzystor, a nie kondensator.
W zasadzie niesprawdzalny dla nieelektronika.

Czy wymiana tych dwóch podzespołów zażegna problem?

Wątpię - z jakiegoś powodu te elementy padły. (o ile w ogóle to te).
Potrzebny Ci jest elektronik i to taki z doświadczeniem z płytami indukcyjnymi.

Czytałem, że w płytach indukcyjnych właśnie tranzystory IGBT i mostki prostownicze wysiadają i to jest najczęstszą przyczyną (niedziałania).

wymienię je. jeśli to nie pomoże to chyba oddam ją komuś.

Twoja wola.
Pamiętaj, że z każdym Twoim działaniem maleje szansa na reanimację tego urządzenia.

Ciekawi mnie zawsze czemu jak brzuch boli, to nikt jakoś nie próbuje wyciąć sobie wyrostka przed kontaktem z lekarzem.

Wymieniłem tranzystor i wszystko działa :slight_smile: liczyłem na pomoc, a to forum okazało się być zerem.