Problem z instalacją domową

Witam Wszystkich!
Mam pytanko. Mieszkam w dwupiętrowym bloku. Obecnie w mieszkaniu robię remont i chciałbym również wymienić obecną instalację elektryczną na nową, z miedzianymi przewodami. Moje pytanie dotyczy rozwiązania jakie mam do tego celu zastosować. Do tej pory wszystkie przewody w moim mieszkaniu były dwużyłowe, zarówno do oświetlenia jak i do gniazd (przewód neutralny był połączony również z „bolcem”). I teraz nie wiem czy tak mam zrobić również teraz czy też do gniazd poprowadzić przewody trójżyłowe, z tym, że od licznika idą tylko dwa przewody ale obok rozdzielnicy idzie uziemiona szyna wyrównawcza i nie wiem czy mogę do niej podpiąć przewód PE a jeśli mogę to jak? Jakie są wady i zalety układów dwużyłowych oraz trójżyłowych. Proszę o pomoc, z góry dziękuję.

witaj
ten temat byl juz poruszany
na tym forum
przeczytaj uwaznie watek :

http://ise.pl/forum/read.php?f=8&i=665&t=665

i w razie dalszych pytan zapraszam

specus

Całą instalację wykonaj przewodami z oddzielną żyłą N i PE (przewody 3-zyłowe) i doprowadź je do rozdzielni. Podejrzewam że rozdzielnie też trzeba wymienić. Musisz tylko odpowiedzić sobie na pytanie jaki masz układ sieci TN czy TT i w zaleznosci od tego wykonać odpowiednie połączenia w rozdzielni.

witam

w calosci popieram kolege arkadiusza ale jak zwykle jest maly drobiazg w postaci uziemienia i polaczen wyrownawczych
oraz zasilania oswietlenia rowniez z zyla PE

pozdrawiam
specus