W firmie posiadamy agregat prądotwórczy 3-fazowy o mocy 6,5kW (8kVA). Agregat przedewszystkim jest wykorzystywany tylko do zasilania pompy w studni głebinowej ok. 5kW. Nie było problemów z rozuchem pompy, problem natomiast nastapił gdy porównaliśmy przepływ wody jaki występuje przy zasilaniu z sieci a jaki przy agregacie. Wywnioskowalismy ze pompa nie pracuje w swoich warunkach znaminonowych gdy zasilana jest z agregatu. Natrafiłem w necie artykuł jak sie dobiera agregat,
jakie przyjmuje sie współczynniki przeliczające, aby określić moc agregatu. Okazało sie ze brakuje ok30% mocy. Czy jest jakaś możliwość żeby wyjść z tego. Co można zrobić ? Czy może da sie zastosować jakiś przekształtnik. Może trzeba zwiększyć obroty aby podwyższyć moc?
Nadmienie że nie ma możliwości wyciagnięcia pompy (głebokość), a zakup agragatu nie wchodzi w grę. Agregat jest nowy i miał być wykorzystywany w innych celach.
Witam
W tej sytuacji pozostaje jedynie wymiana agregaru lub wymiana pompy o mniejszej mocy.
Wszystko inne to półśrodki, ani przekształtnik ani zwiększenie obrotów nie wróżą pełnej mocy i wydajności pompy.
Witam. Wydajnośćpompy zależy od prędkości kątowej wirnika. Te zależą od częstotliwości napięcia zasilającego i troszeczkę od wartości tego napięcia. Musisz podkręcić coś w tym agregacie aby szybciej się kręcił . Zastosowanie przetwornicy częstotliwości rozwiązało by problem z wydajnością pompy tylko nie wiem czy wytrzyma to ten agregat .
A może ktoś by pokierował mnie gdzie poszperać żeby jeszcze więcej wydusić z tego agregatu.
Mam obawy co do zasilania pompy przez przekształtnik, gdyż mieliśmy już taką sytuację, że zasililiśmy na jeden dzień biurowiec z tego agregatu, a obciążenie nie było symetryczne rozłożone w budynku. Obciążenie stanowiło kilka UPS podlaczonych do komputerów i oświetlenie. Okazało sie, że na jednej fazie czestotliwość dochodziła nawet do 100Hz, a przy dwóch pozostałych utrzymywała sie na normalnym poziomie. Boje sie żę bedzie kołysało pompą.
Wiec kieruje dalej prośbe o podpowiedź jak “podkręcić” agregat.
Rewelacja! To musi być jakiś ekstra generator i chyba z 3-ma prądnicami - po jednej na fazę? I pewnie był drogi…
A tak na serio to podejrzewam zakup w markecie ogrodniczym po kosztach, a agregat nie daje na wyjściu sinusoidy tylko coś na kształt piły, z całą gamą harmonicznych. A przytoczone pomiary to przypadkowo złapane harmoniczne. Czy kolega sprawdzał oscyloskopem co jest na wyjściu tego “wynalazka”?
Nie było problemów z rozuchem pompy, problem natomiast nastapił gdy porównaliśmy przepływ wody jaki występuje przy zasilaniu z sieci a jaki przy agregacie. Wywnioskowalismy ze pompa nie pracuje w swoich warunkach znaminonowych gdy zasilana jest z agregatu
A ja myślę, że doszliście do błędnych wniosków.
Przepływ zależy od wielkości rozbioru (opór hydrauliczny) i od wartości ciśnienia na pompie. Na podstawie pomiaru tylko przepływu, nie można określić w jakim punkcie charakterystyki, pracuje pompa.
W praktyce silniki pomp głębinowch pracują przy zmiennym przepływie - stąd mało prawdopodobne jest wasze stwierdzenie że pompa zasilana z gregatu pracuje poza charakterystyką pompy i zachodzi potrzeba zwiększenia mocy agregatu.
Witam
a czy napewno wydajność pompy jest niższa niż znamionowa? Sugeruję wykonać pomiary przy zasilaniu z agregatu i sieci. Pomiar napięcia i prądu w obu przypadkach da nam jakiś pogląd. Dobrze gdy obok prądu można byłoby zmierzyć moc czynną pobieraną przez silnik pompy. Wtedy można wyciągnąć jakieś wnioski i sugerować rozwiązanie. W innych wypadkach to tylko dywagacje.