Witam!
Szanowni państwo mam pytanie, Czy można a jeżeli tak to na podstawie jakiego paragrafu domagać się od ZE opłat z tytułu dzierżawy za stojące na działce, posesji słupy, transformatory rozdzielnie itp.
Trudna sprawa. Pytanie to powinienieś chyba skierować do prawnika a nie do elektryka. Istotne jest jak długo te urządzenia stoją na Twojej posesji i w jakim trybie doszło do ich zamontowania.
Dzięki za odpowiedź!, ale tu nie chodzi o mnie lecz o zapytania od klientów , pytanie zadałem w nadziei że ktoś z szerokiej grupy zawodowej elektryków zetknął się z tym problemem. Jest to problem szczególnie dotyczący rolników, gdzie czasem na polu jednego rolnika znajduje się po kilka słupów WN a straty w uprawach z tego powodu są dość znaczne. Wiemy że ZE naliczają odbiorcom opłaty za wszystko co jest możliwe. Więc dlatego to pytanie.
Nie wiem czy Ci pomogę, ale spróbuję. Pracuję akurat w ZE, tak więc znam ten problem. Musisz sprawdzić, czy w momencie budowy tych urządzeń była wyrażona zgoda na nią przez właściciela działki (osobiście w to wątpię, gdyż w naszych “poprzednich czasach” nikt się nikogo o zgodę nie pytał). Jeśli jest to zapomnij o odszkodowaniu lub jakichkolwiek profitach. Jeśli jej nie było to można spróbować napisać do ZE uciążliwości związanej z ich urządzeniami i spróbować przebudowy przez nich linii lub opłaty za dzierżawę pod stacją trafo. Lecz nie rokuję Ci pomyślnych rezultatów ze względu na, czasami, astronomiczne kwoty przebudowy.
nie końca to prawda kwiatuszku. zgoda wyrażona nienotarialnie jest nieważna - można ją wycofać. na takiej zgodzie przecież nie ma zapisu o zakończeniu udostępniania swojego terenu tzn. co strony muszą zrobić, by się wycofać.
ze względu jednak na szeroko stosowany zakres praktyk ZE w tym zakresie (stawiania nie na swoim), opór ZE jest duży.
sądzę jednak, że może w przyszłości zostanie rozwiązany. trzeba brać też pod uwagę fakt, że prawo takie było, ZE na nie wpływu nie miało i kasy.
Witam wszystkich !
Dziękuję za odzew, i zainteresowanie, jeżeli byłyby dalsze zdania lub wiadomości w tej kwesti, przyznacie że ważnej to bardzo proszę o odpowiedzi.