Prawo Budowlane 2023 - powstaje c-KOB

Kolejna nowelizacja i kolejne obowiązki, nowy twór c-KOB (niektórzy z nas będą musieli założyć konto). Zachęcam do lektury i pewnie będzie gorąca dyskusja :wink: (polecam rozdz. 5d) :

Oprócz KOB nowelizacja wprowadza także elektroniczną formę dziennika budowy. Na razie ma być dobrowolna, ale od 2030 roku papierowa forma ma zniknąć niemal całkowicie (wyjątkiem mają być obiekty wskazane w decyzji MON). Myślę, że spowoduje to małą rewolucję w uzupełnianiu dziennika na budowie - bo wszyscy wiemy jak wygląda obecnie regularność wpisów :slight_smile:

[quote=“luka2nd, post:2, topic:14785, full:true, full:true”]
Oprócz KOB nowelizacja wprowadza także elektroniczną formę dziennika budowy. Na razie ma być dobrowolna, ale od 2030 roku papierowa forma ma zniknąć niemal całkowicie
[/quote] Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale c-KOB, czyli elektroniczna wersja ma już być obowiązkowa od 2023. W terminie 7 dni od przeglądu muszą w niej dokonać wpisu osoby wykonujące przegląd (czyli my-elektrycy też). Jak dobrze zrozumiałem, musimy założyć konto, żeby móc w przyszłości dostać możliwość dostępu do c-KOB.

Kolejną ciekawostką, którą zauważyłem, to zniknął zapis o wyłączeniu budynków 1-rodzinnych z obowiązku przeglądów 5-letnich.

[quote=“elmontjs, post:3, topic:14785, full:true, full:true”] o zniknął zapis o wyłączeniu budynków 1-rodzinnych z obowiązku przeglądów 5-letnich.[/quote]
Masz rację. Trzeba ludziom mówić, że “pomiary” to tylko niepotrzebnie wydane piniendze. Elektryk to oszust i naciągacz. Przecież widać, że światło się świeci, a radio gra. Co to więcej trzeba?

Tymczasem prawo budowlane:
[quote]2. Obowiązek kontroli, o której mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, nie obejmuje

właścicieli i zarządców:

1. budynków mieszkalnych jednorodzinnych;
  2. obiektów budowlanych:

a) budownictwa zagrodowego i letniskowego,

b) wymienionych w art. 29 ust. 1 i 2, z wyłączeniem sieci gazowych.[/quote]
    A ust. 1 pkt 1 lit. a
    [quote]1) okresowej, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu stanu

technicznego:

a) elementów budynku, budowli i instalacji narażonych na szkodliwe wpływy

atmosferyczne i niszczące działania czynników występujących podczas

użytkowania obiektu,[/quote]
    Cicho, cicho, niech wiedzą tylko ubezpieczyciele.
    [quote=“elmontjs, post:3, topic:14785, full:true, full:true”] Myślę, że spowoduje to małą rewolucję w uzupełnianiu dziennika na budowie - bo wszyscy wiemy jak wygląda obecnie regularność wpisów[/quote]
    Przecież wpisy są dokonywane regularnie na koniec budowy. Osoby z UprBud są przecież łucicwe i nie poświadczą nieprawdy w celu odniesienia korzyści majątkowej.

Wszystko w papierach dobrze napisane, a budynek może się spalić zgodnie z normą.

[quote=“KonradOW, post:4, topic:14785, full:true, full:true”]
Przecież wpisy są dokonywane regularnie na koniec budowy. Osoby z UprBud są przecież łucicwe i nie poświadczą nieprawdy w celu odniesienia korzyści majątkowej.

Wszystko w papierach dobrze napisane, a budynek może się spalić zgodnie z normą.
[/quote]
Na domkach tak jest, ale na dużych tematach dzienniki uzupełnia się systematycznie. Elektroniczna forma wymusi inną organizację dokonywania tych wpisów, bo tu się nie da nic zakombinować.

[quote=“elmontjs, post:3, topic:14785, full:true, full:true”]
[quote=“elmontjs, post:3, topic:14785, full:true, full:true”]
Oprócz KOB nowelizacja wprowadza także elektroniczną formę dziennika budowy. Na razie ma być dobrowolna, ale od 2030 roku papierowa forma ma zniknąć niemal całkowicie
[/quote] Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale c-KOB, czyli elektroniczna wersja ma już być obowiązkowa od 2023. W terminie 7 dni od przeglądu muszą w niej dokonać wpisu osoby wykonujące przegląd (czyli my-elektrycy też). Jak dobrze zrozumiałem, musimy założyć konto, żeby móc w przyszłości dostać możliwość dostępu do c-KOB.

Kolejną ciekawostką, którą zauważyłem, to zniknął zapis o wyłączeniu budynków 1-rodzinnych z obowiązku przeglądów 5-letnich.
[/quote]

Z tymi przeglądami to już taki stan w PB jest chyba od roku.

Zgodnie z prawem budowlanym od stycznia działa Cyfrowa Książka Obiektu Budowlanego (c-KOB). System został przygotowany przez Główny Urząd Nadzoru Budowlanego.

Zgodnie z założeniami systemu, każdy właściciel lub zarządca obiektu budowlanego dokumentuje wpisy związane z przeprowadzaniem wszelkich remontów, przebudów, przeglądów, badań oraz kontroli stanu technicznego obiektu. Cyfrowa wersja ma za zadanie usprawnić procesy związane z budową oraz eksploatacją.

Takie były założenia. Mija prawie rok i stąd pytanie co w praktyce oznacza nowa forma. Co to zmieniło dla Elektryków i czy widać korzyści?

[quote=“EnergoTools, post:7, topic:14785, full:true, full:true”]
Co to zmieniło dla Elektryków i czy widać korzyści?
[/quote] …to wciążciąż wielkie zaskoczenie w kolejnych obiektach w których wykonuje przeglądy. Tylko jeden z okolicznych Zarządów Placówek Oświatowych (od których notabene dowiedziałem się na początku roku o powstaniu c-KOB) realizuje wpisy na razie do papierowej książki i przygotowują się do wersji elektronicznej - dla pozostałych, moich klientów to wielkie zaskoczenie.