Potrzebuje do skrzynki Taurona, wpiąć “erbetkę” na potrzeby budowy, i teraz tak:
Z ważniejszych rzeczy jakie mam w warunkach przyłączenie to jest:
Zabezpieczanie główne: prąd znamionowy 32A
rodzaj: wyłącznik 3 fazowy oraz zacisk PEN wyposażony w człon przeciążeniowy
Sieć nN pracuje w układzie TN-C
Jak już chodzi o adaptacje i projekt budowlany to jest mowa aby WIZ wykonać przewodem 5x16 YKY.
W załączeniu szafka Taurona do której się muszę wpiąć.
Póki co pytanie 2 proste pytania:
do zasilania “erbetki” mam użyć przewód 4 czy 5 żyłkowy?
w którym miejscu należny zrobić przejście z sieci TN-C na TN-S? W erbetce czy skrzynce Taurona jest to już zrobione i wpinam po prostu 3 fazy w widocznego “eS’a”, N do zacisku z niebieskim przewodem, a PE do obudowy?
[quote=“phoe, post:3, topic:13938, full:true, full:true”]
Wykonać chcę to, elektryk od firmy która ma budować dom to odbierze mi.
[/quote]
Chcesz wykonać ale nie wiesz jak więc najlepiej jak ten elektryk to wykona. Ze zdjęcia nie widać jaki jest tam układ dokładnie i czy podział został wykonany. Jeśli został wykonany to trzeba zastosować przewód 5x jeśli nie został wykonany to najlepiej go wykonać w rodzielnicy czy teraz na czas budowy w erbetce i można zastosować przewód 4x. Oczywiście dotyczy to układu TN-C.
W przypadku Tauronu ewentualny podział ma być w rozdzielnicy głównej domu. Kabel zasilający zarówno RB jak i dom powinien być 4x. Do tego tu i tu ma być własne uziemienie przewodu PEN. W RB szpilka będzie ok, a w przypadku domu uziom fundamentowy i uziemiona GSU i szyna PE.