w puszce(rysunek gniazdko.jpg) ; 2faza, 2zero(przewody.jpg); na forum znalazlem juz ze to siec TN-C i uklad L - PEN; pozwolilem skorzystac z rysunku Pana “KSKRAK_Krystyn”(__gn1fa.jpg), rozumiem ze chodzi o typ “C”.
jak nalezy prawidlowo podlaczyc gniazdko ?
czy nalezy podpiac obydwa przewody L do lewego styku L gniazda oraz obydwa PEN do styku ochronnego(na gorze) i przez mostek(kazdy osobno lub 1) do N ? lub wogole niepodlaczac 1 L i 1 PEN ?
Wygląda to na TN-C, co jest faktycznie nie wiadomo. Jeśli było tam gniazdo to faza powinna byc na czarnym przewodzie, “zero” na niebieskim, to trzeba dokładnie sprawdzić. Poza tym nie wiadono czy instalacja jest “promieniowa”, czy “pętla”. Jak widzisz, pytań sporo, należy poszukac odpowiedzi na pytania na miejscu.
Nie licz, że otrzymasz na forum jednoznaczna odpowiedź, nikt nie będzie ryzykował Twojego życia.
wskazowki do prawidlowego polaczenia przewodow do gniazdka(nowego) niedostane (rozumiem Wasza obawe).
zostalem zmuszony do przywrocenia pierwotnej konfiguracje(gniazdko stare) przed wykonaniem fotografie, prosze chociaz o potwierdzenie iz jest to konfiguracja prawidlowa
W kazdym razie kazda rade bede i nalezy traktowac w zakresie przekazywania wiedzy i niemoze zostac wykorzystana przez osobe bez odpowiednych kwalifikacji.
Obydwa przewody L (faza - czarny kolor) podpiete sa w prawa strone - patrzac na styk ochronny na gorze; jeden przewod zero podpiety w styk ochronny i polaczony z N, drugy przewod zero podpiety w N.
I takie właśnie “knoty” później przychodzę i poprawiam.
Już na pierwszy rzut oka na zdjęcie widać dwa błędy w połączeniu. Jak już pisałem - Kolego zostaw to i daj komuś co się zna na tym a ten mostek to szybciutko zdejmij.
oki, tak wlasnie myslalem, ze Wykonawca pierwotnej konfiguracje popelnil blad, jestem ciekaw co znajduje sie pod kolejnymi gniazdkami … jutro bede sie kontaktowal z kwalifikowanym elektrikem (moze mi powie dla czego jest tam blad i jak powinno byc ok ).
Pierwszą czynnością jest wymiana puszki na głęboką, bo przewody są za krótkie.
Należy ich umiejętnie połączyć w nowej puszce za pomocą specjalnych złączek śrubowych w taki sposób, aby do gniazda wychodziły tylko trzy przewody.
Na zdjęciu widać jakąś glazurę, więc jeśli rzecz dotyczy łazienki lub innego „mokrego” pomieszczenia, to trzeba zastosować podtynkowe gniazdo hermetyczne.
Po wszystkim pomierzyć to gniazdo i wszystkie po nim następujące pod kątem ochrony przeciwporażeniowej.
Aby uniknąć ewentualnych przykrych niespodzianek należy wezwać elektryka a nie „elektryka”!.
Póki co nie rozłączaj mostka, bo urządzenia podłączone do następnych w szeregu gniazd lub gnieździe zostaną pozbawione przewodu ochronnego.
dziekuje za wszystkie konstruktywne uwagy, skorzystam z nich podpytujac speca, ktory sie poprzyglada .. na drugiej stronie troche mnie gniewa ze akceptujac pewne podstawowe reguly fyziki i elektrotechniki nie jestem samodzielnie przeprowadzic wymiane gniazdka elektrycznego
i przepraszam za bledy , jestem slowakem i w polsce przebywam pare lat kierunek informatyka - nieukrywam polska gramatyka jest dla mnie ciagle trudna do opanowania