Praktyczne podejście do pomiarów okresowych

Witam,

chciałbym szanownych Kolegów Elektryków zapytać o praktyczne podejście do pomiarów okresowych (nie mam w tej dziedzinie jeszcze za dużo doświadczenia a rozmowy “na żywo” ze starszymi elektrykami nie dają żadnych wyjaśnień - najlepiej nie robić takich pomiarów i tyle); a mianowicie nie mogę znaleźć odpowiedzi dotyczącej pomiarów pkt oświetleniowych w żadnych materiałach ani na forach:
a) pomiar rezystancji izolacji - w materiałach SEP jest informacja o “skróconej” wersji pomiarów, tzn załączyć całe oświetlenie, sprawdzić czy świeci, zrzucić wyłącznik nadprądowy, odłączyć N, a następnie zmierzyć rezystancję między N-PE oraz L-PE

b) pomiar okresowy impedancji pętli zwarciowej oświetlenia - nie znalazłem żadnej informacji na temat praktycznych pomiarów; moje wątpliwości - skoro rezystancję izolacji SEP dopuścił “łatwiejszą” metodę pomiaru rezystancji ze względu na możliwe trudności z dostępem, jaką “łatwiejszą” drogę obrać w przypadku tego pomiaru?

Z góry dziękuje za odp

Witam,

Zanim Kolega nauczy się praktyki trzeba poznać trochę podstaw teoretycznych. W jakim celu mierzymy impedancję pętli zwarcia co to jest samoczynne wyłączenie zasilania. Podstawy ochrony przeciwporażeniowej. Jak i w jakim celu mierzyć rezystancję izolacji. Oprócz wiedzy praktyczniej trzeba znać przepisy, wymagania normatywne.
Dużo lekcji do odrobienia przed Kolegą.

Bezpieczeństwo Elektryczne

Witam,

dziękuje za odpowiedź. Jednakże nie wiem dlaczego Kolega sądzi, że mam aż tak mizerną wiedzę, być może źle interpretuję pewne punkty - prosiłbym o fachowe naprostowanie. Nie wiem czy Koledzy wiedzą, ale ciężko dziś znaleźć starszego “mentora” elektryka, który rozwiałby wątpliwości, dlatego wolę szukać odpowiedzi w różnych znanych mi źródłach, a forum takie wydaje się całkiem odpowiednim miejscem …

a wracając do tematu - przy pomiarach okresowych wykonujemy zarówno pomiary rezystancji izolacji (czyli mierzymy stan ochrony przed dotykiem bezpośrednim) jak i samoczynne wyłączenie zasilania (niezbędny pomiar impedancji pętli zwarcia). O ile w przypadku gniazd nie mamy problemu z dostępem i pomiarami to w przypadku oświetlenia jest problem - stąd ten temat, jak wspomniałem wyżej w materiałach SEP jest mowa o odstępstwach w przypadku pomiarów rezystancji izolacji, natomiast co w przypadku samoczynnego wyłączenia zasilania?

Być może dla niektórych Kolegów pytania wydadzą się śmieszne, albo sugerujące jakąś niewiedzę, ale lepiej tutaj być naprostowanym niż w samym życiu, więc proszę o fachowe rady.

Z góry dziękuje.

Kolego… jak to pomiar rezystancji izolacji jest sprawdzeniem stanu ochrony przed dotykiem bezpośrednim?

Szanowny Kolego te braki wiedzy wychodzą np.
samoczynne wyłączenie zasilania (niezbędny pomiar impedancji pętli zwarcia)

Samoczynne wyłączenie zasilania może zainicjować np. wyłącznik różnicowoprądowy lub układ monitorujący stan izolacji doziemnej. Istnieją zatem różne systemy i środki ochrony.
Proszę poczytać literaturę,
Podałem wcześniej stronę gdzie jest większość wyjaśniona.
Temat czasowo zawieszam.
http://www.bezel.com.pl
edwardmusial.info

Witam,

dzięki za namiary do licznej literatury. Zapoznałem się z nimi jak również z normami i różnymi komentarzami. Naoglądałem się różnych protokołów pomiarowych. Moje uwagi:
Pomiary (choć p. Musiał preferowałby określenie kontrola stanu technicznego) dzielimy na oględziny oraz próby i badania.

1. oględziny - patrząc na przejrzane protokoły nie spotkałem się jeszcze z jakimikolwiek uwagami. czy negatywny wynik oględzin, np nie opisane aparaty i przewody, brak schematów może skutkować negatywną ocena przeglądu? czy raczej wynik pozytywny, ale sugeruje się poprawki następujące …

2. Próby i pomiary:
    a) pomiary rezystancji izolacji
    b) ciągłość przewodów ochronnych wracając do moich wątpliwości - w jaki sposób Koledzy realizujecie np lampy, zawieszone 5 m nad ziemią, z zewnątrz wszystko w plastiku, ale sama lampa w 1 klasie izolacji?
    c) badanie ochrony przy uszkodzeniu, może być realizowane za pomocą

• II klasy izolacji
  • samoczynnego wyłączenia zasilania - nie jest wymagane badanie impedancji pętli zwarciowej jeśli są różnicówki lub znamy odległości przewodów
  • separacja
  • SELV/PELV
    d) próby różnicówek

Chodzi mi o badania okresowe instalacji TN. Nie spotkałem w żadnym protokole ( a przejrzałem ich kilkadziesiąt, nawet odbiorczych) w którym byłyby badane obwody oświetlenia, oględziny zawsze pozytywne choć zawsze były braki (brak schematów i opisów w rozdzielnicach).

Czy stwarzając protokół : w punkcie badanie ochrony przy uszkodzeniu -np: pkt oświetlenia - wpisujecie 2 klasa izolacji lub też obwód z wyłącznikiem różnicowo-prądowym (w przypadku gniazd) i nie obliczacie impedancji? Pytam ponieważ nie spotkałem takiej formy a takie badania są wystarczające?

Pozdrawiam,
Piotr

Witam.

W praktyce pomiary impedancji dla lamp, wpisują wszyscy, ale w rzeczywistości wykonuje to niewielu…

Witam

Czyli fałszują i liczą że jak wyżej zawieszone to bezpieczniej ?! A jak pan konserwator “Henio” zawiśnie na metalowej drabince przy wymianie świetlówki to kogo trzeba będzie odszukać. Znam taki przypadek z praktyki - nawiasem dopowiem, że elektryka-konserwatora na zakładzie szukano dwa dni bo zawisł w mało uczęszczanej kanciapie. Odszukanie cwaniaka , który drukował papier przez prokuratora było bardzo proste i szybkie.

Drodzy Koledzy,

ponieważ jestem fanem racjonalizmu i praktyczności, prosiłbym Was o opinie czy protokół (punkty) w takiej formie jest Waszym zdaniem poprawny:
strona tytułowa z danymi pomiarowców i użytymi miernikami, miejsce wykonywania pomiarów itp

1. Oględziny instalacji
  2. Sprawdzenie ciągłości przewodów ochronnych i wyrównawczych
  3. Pomiar rezystancji izolacji
  4. Sprawdzenie skuteczności ochrony przeciwporażaniowej (przy uszkodzeniu)
  5. Badanie zabezpieczeń różnicowoprądowych
  6. Wynik przeprowadzonych badań
  7. Załączniki

Ad 2: w tabelce znajdują się 6 rubryk: Lp, nazwa obwodu, (L,N) - PE, Uiso, Ra, ocena

Ad 3: w tabelce znajduje się: Lp, badany punkt, ts, rodzaj zabezpieczenia, Ib, k, Ia, Zs, Z dop (te rubryki opisane jako SWZ), inne zabezpieczenie, ocena ochronny.
W legendzie opisane co może być innym zabezpieczeniem, np różnicówka, separacja, II klasa izolacji.

Ad 7 załączniki: szkice pomieszczeń, papiery miernika i pomiarowców