Prądy wirowe - nieprawidłowe prowadzenie przewodów?

Witam!

Metalowy przedmiot, magnetyczny, ferromagnetyczny np szyna TS przykręcona do metalowej konstrukcji rozdzielnicy umieszczona pomiędzy jednożyłowymi przewodami(120 mm2) tzn. tak, że dwie fazy L1 i L2 przechodzą nad poziomo umieszczoną szyną TS a faza L3 i neutralny N przechodzi pod tą szyną.

Wiem ,że jest to nieprawidłowe poprowadzenie przewodów ponieważ szyna może stanowić zamknięty obwód magnetyczny, prądy wirowe, nagrzewanie się itp (Czy uziemienie konstrukcji wyeliminuje całkowicie prądy wirowe?).

Tylko tak mnie zastanowiło z czystej ciekawości czy poprowadzenie fazy L3 nad szyną a pod nią zostawienie tylko neutralnego N stanowi dalej ten sam problem czy może już nie?

A ten kwadracik w kwadracie umieszczony na obudowie rozdzielni to koledze nic nie mówi?

Jaki kwadracik w kwadracie przecież nic nie pisałem,że to rozdzielnica w drugiej klasie ochronności.To nie jest rozdzielnica z tworzywa tylko zbudowana jest z metalowych elementów.Układ sieci TN-S,In max=250A, IP 20c,forma 2b wysokość szafy 2010, szerokość 965,głębokość 386.Jeśli byłby kwadracik w kwadracie to nie ma problemu :wink:

Więc jeśli rozdzielnia jest wykonana w I klasie ochronności to tym bardziej problemu nie ma.

A mogę liczyć na trochę bardziej wyczerpującą odpowiedź?

Jeśli chodzi o zjawiska elektromagnetyzmu to uziemianie czegoś lub nie uziemianie nie ma chyba żadnego znaczenia. W twoim przypadku rozumiem obawiasz się, że pole magnetyczne od przewodów kabla wyindukuje w zamkniętym obwodzie złożonym z szyn TH oraz ramy rozdzielnicy jakiś spory prąd. Jedynym zabezpieczeniem przed tym jest rozwarcie obwodu dla tego prądu czyli np mocowanie szyn TH na jakichś “izolatorach” Nie wiem czy to realny problem dla ciebie czy teoretyczny?