prąd zwarciowy-wzór

Witam wszystkich

Ik = cUn/1,73*Zk jest to wzór na prąd zwarciowy, pytaniem jest jak wyliczyć współczynnik Zk. Dodam że przewód sam w sobie wnosi 1om na danej swojej długośći. Czy wystraczy ten 1 om podstawić do wzoru współczynnika Zk? ten wzór który podaje wikipedia pasuje do wzoru praw ohma.
Dla zwarcia jednofazowego L-N rozumiem że pomijam pierwiastek z 3???, dzięki.

Witam,

Powiedz do czego potrzebujesz ten wzór, bo jeżeli chodzi o profesjonalne i PRAWIDŁOWE obliczenie prądu zwarciowego to jest kilka stron wzorów, współczynników i wiele rzeczy które trzeba uwzględnić takie jak poziomy napięć.
Nie pamiętam numeru normy w której jest metodyka opisana ale w książce Markiewicza pt. “Urządzenia Elektryczne” jest taki rozdział o liczeniu tych prądów, tam na pewno znajdziesz swoje wzory. Nie opieraj się na wiadomości z wikipedii.

witam ponowie

wzór którym się posiłkuje pochodzi z wikipedii ale również z książki Panów J. Wiatr, A. Boczkowski, M. Orzechowski. W książce nie jest opisane jak wyliczyć współczynnik Zk wiem że do współczynnika wlicza się rezystancję przewodu którą mam około 1 om, wlicza się również reaktancję długości przewodu, i inne parametry których nie wiem jak obliczyć. założenie jest takie jest przyjęta dł. przewodu chcę dla siebie policzyć prąd zwarcia i zobaczyć co wyjdzie żeby dopasować zabezpieczenie zwarciowe które zostanie pobudzone przez dany prąd zwarcia.

Musisz obliczyć prąd zwarcia 1 fazowy.
Jaką masz książkę? - podam Ci numer strony.

A to obliczenia dla istniejącej instalacji w domu>
Jak tak to musisz zmierzyć istniejąca pętle zwarcia u siebie w tablicy bo nie wiadomo ila kabla i jakie trafo jest od tej tablicy na zewnątrz.

Współczynnik!!! to jest impedancja zgodna obwodu zwarciowego !!! Co Pan chce liczyć i dobierać jak nie zna Pan podstawowej nomenklatury elektrotechnicznej?!