Witam
Dobieram zabezpieczenie do obwodu oświetleniowego, wybrałem bezpiecznik CLS6-B6.
Prąd zwarciowy dla obwodu wynosi 1292.8A.
Obliczyłem czas przepływu prądu zwarciowego, wyszło mi ~0.02s.
Teraz powinienem z charakterystyki wyłącznika CLS6-B6 odczytać czas wyłączania dla mojego prądu zwarcia ale nie wiem która to charakterystyka?
Ściągnąłem katalog Eatona na 2012 rok i do tych bezpieczników mam charakterystyki:
-B,C,D dla zabezpieczenia przeciążeniowego - z której wybrałem odpowiedni bezpiecznik.
-Charakterystykę współczynnika korekcyjnego.
-Charakterystykę energii przenoszenia (i^2*t)
-Selektywność.
Wiem, że zabezpieczenie już jest dobrane dobrze ale chciałbym jednak nauczyć się obliczać wszystko co potrzebne (no i przy okazji poznać charakterystyki).
A dlaczego przy instalacji oświetleniowej dobiera się prąd znamionowy bezpiecznika do prądu zwarciowego, a nie do dopuszczalniego prądu długotrwałego przewodów i później sprawdza dla parametrów zwarciowych ?
Mr.Natorius zaczyna kolejny wątek pytaniami cokolwiek dyletanckimi, zamiast zanurzyć nos w książki. Proponuję zacząć od sprawdzenia do jakich wymagań i w jaki sposób dobiera się zabezpieczenia. Na początek prąd ciągły, prąd zwarciowy, całka Joule’a, zdolność wyłączalna. Z tego wyjdzie rodzaj zabezpieczenia, a na koniec konkretne parametry.
Tak też dobrałem, a dokładniej:
->Dobrałem przewód na podstawie obciążalności pradowej.
->Nastepnie sprawdziłem a raczej dobierałem bezpiecznik ze względu na przeciążenia.
->Sprawdziłem zabezpieczanie pod kątem zwarcia:
I(prad znamionowy wylaczalny urządzenia zabezp.)>I(zwarcia).
Na zajęciach jednak poruszono jeszcze kryterium o którym pisałem wyżej.
Proponuję zacząć od sprawdzenia do jakich wymagań i w jaki sposób dobiera się zabezpieczenia. Na początek prąd ciągły, prąd zwarciowy, całka Joule’a, zdolność wyłączalna. Z tego wyjdzie rodzaj zabezpieczenia, a na koniec konkretne parametry.
To wszystko juz wiem a mimo to charakterystyk o ktore pytalem w 1 poscie w katalogu eatona nie potrafie znaleźć/odczytać 
Charakterystyka pasmowa - jak to opisać
kształt “h”