Mam pytanie, proszę o poradę. W przyłaczu domu jednorodzinnego mam zainstalowany wyłącznik główny 32 A. Rozdzielnica głowna będzie zawierała główny wyłącznik przeciwporażeniowy, różnicowoprądowy 300 mA, oraz trzy mniejsze 25 A 30 mA dzielące całąinstalację na trzy podobwody: piętra, parteru i piwnicy. Czy główny wyłacznik różnicowoprądowy 300 mA może mieć prąd znamionowy większy niż wyłącznik w przyłączu (czyli 40 A)?
P
Witam,
ja najpierw zadam pytanie na Twoje pytanie… jak możesz podaj wartość prądu znamionowego rozłącznika izolacyjnego, tzw. FR zainstalowanego, bądź który ma być zainstalowany w Twojej RG?
Nie jestem elektrykiem dlatego poprosiłem o pomoc na tym forum. Prąd znamionowy jest cechą wyłącznika nadmiarowego zainstalowanego w przyłączu. Jest to dla mnie tylko nazwa. Moje pytanie dotyczy tylko pewnych zależności między elementami RG: czy wartość prądu dla głownego wyłącznika róznicowoprądowego może być większa niż na wyłączniku w przyłączu?
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Sprawa jest prosta. Przyłacze zabezpieczone jest wyłącznikiem 32 A. W projektowanej RG główny wyłącznik przeciwporażeniowy ma wartość prądu różnicowego 300 mA. Za nim Występują 3 wyłączniki różnicowoprądowe 25 A 30 mA zabezpieczające trzy podobwody. Pytanie brzmi: czy główny wyłącznik przeciwporażeniowy 300 mA może mieć wartość prądu 40 A czy 25 A? Jeśli 40 A, to byłaby to wartość większa niż zabezpieczenia w przyłączu.
Główny wyłącznik przeciwpożarowy. (300mA to nie przelewki)
Może jeśli wcześniejsze zabezpieczenie ma wartość mniejszą.
Ważne też czy te 32A to zabezpieczenie przedlicznikowe czy po stronie odbiorcy.
Możesz mieć kolego wyłącznik różnicowo-prądowy 40A lub większy bo tu im więcej tym lepiej gdyż parametr ten mówi jakim prądem ciągłym możesz obciążać ten wyłącznik zanim się nie roz[…]. Oczywiście nie ma co przesadzać bo czym ten prąd jest większy tym cena wyłącznika również większa. Nie można za to stosować wyłącznika różnicowo- prądowego na prąd znamionowy mniejszy niż prąd znamionowy zabezpieczenia przeciążeniowego. Musi być większy lub ostatecznie równy.
I tyle w tym temacie. Po co wam koledzy były jakieś fotki potrzebne czy informacje o FR ach?
Niektórzy to tak lubią przez 3 tygodnie czołgać i dopytywać pytającego aby po trzech tygodniach zamilknąć bez żadnej odpowiedzi.
Witam.
Mnie nie były tu potrzebne żadne zdjęcia, ponieważ Kolega Sobczyk porównywał dwa zupełnie inne parametry, czyli prąd wyłączalny, oraz obciążalność styków, co świadczy o braku znajomości tematu, i stąd zalecenie wezwania elektryka. Nie wiem, jakie braki ma Kolega jeszcze, więc nie radzę wykonywać osobiście tej rozdzielnicy.
Zauważyłem w pierwszym poście, że nie jestem (i nie aspiruję do rangi) elektrykiem. Jest to zresztą część forum poświęcona dla nieelektryków. Potrzebowałem właściwie informacji handlowej, jaki wyłącznik różnicowoprądowy mam kupić. Dziękuję wszystkim, którzy próbowali pomóc. Szczególne podziękowania dla marcina714, który nie próbował oceniać zawartości i merytorycznej poprawności pytania, a odniósł się bezpośrednio do problemu i udzielił mi jednoznacznej odpowiedzi. Kupuję więc wyłącznik 40 A i 300 mA.
Dziękuję.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Myślałem, że Kolega ma wątpliwości związane ze stanem faktycznym lub projektem. Na tym forum nie będziemy pomagać ludziom którzy próbują coś samemu instalować bez odpowiedniego wykształcenia w tym kierunku. Instalacja elektryczna to jedna całość na którą składają się różne czynniki, jednym z nich najważniejszym jest bezpieczeństwo. Zalecenie aby wezwać Elektryka z uprawnieniami zawsze wynika z troski o Twoje bezpieczeństwo. Jeżeli nie rozumiesz tego co robisz - nie ryzykuj życia!