Prąd znamionowy przy 12V

Witam serdecznie.
Pytanie z kategorii podstawowych, amatorskich, ale naprawdę ciężko znaleźć mi jednoznaczną odpowiedź.
Posiadam gniazdo przemysłowe weipu WF55K53TE1. Wg karty technicznej napięcie znamionowe to 500v, prąd 10/25A (mniejsze piny i większe). Planuje zastosować je w instalacji 12V DC.
I teraz pytanie:
Pompa, która będzie podłączona przez tę wtyczkę wg producenta pobiera 80A. Czy “wytrzymałość” takiej wtyczki (max amper) będzie taka sama przy różnych napięciach?
Rozumiem, że moc (W) jest różna przy innych wielkościach napięcia (W=V x A), ale czy w oznaczeniu takiego gniazda (prąd znamionowy) chodzi faktycznie o ilość amperów, czy ostatecznie o ilość mocy, watt?
Mam nadzieję, że udało mi się w miarę jasno zadać to pytanie, bo sam już troszkę się pogubiłem.
Pozdrawiam

Prąd znamionowy wtyczki zależy w głównej mierze od “przekroju” styków i zastosowanego materiału, zatem maksymalna obciążalność jaką może przenieść to gniazdo wynosi 10/25A niezależnie od napięcia (oczywiście mniejszego od 500V).

Kolega Elmontjs ma rację niezależnie od napięcia wytrzymałość styków zostaję ta sama. Prawo oma mówi jasno czym wyższe napięcie mniejszy prąd czym niższe napięcie wyższy prąd. Także jeśli pompa ma prąd 80A to trzeba dostosować wtyczkę i gniazdko do obciążenia i długośc przewodów do obciążenia.

Swoją drogą co to za pompa która nie dość że jest na 12V to pobiera 80A! Jakieś szaleństwo. Albo chiński wynalazek jak głośniki komputerowe wielkości paczki papierosów o mocy 1000W MPO