Witam
Mam takie oto pytanko.
Otóż w zasilaniu trójfazowym występują albo 3 albo 4 przewody. I nie wiem
czy do końca rozumuję dobrze. Niech mnie ktoś poprawi jeśi nie.
Jeśłi jest 4 przewody np w schemacie gwiazda - gwiazda, to 3 lecą fazy a
czwarty przewód (czyli zero) to połaczenie środka gwiazdy generatora i
odbiornika, która zamyka obwód i płynie prą tak ?
A jeśłi są 3 przewody i to są przewody fazowe, to co zamyka obwód dla
stworzenia mozłiwosci popłynięcia prądu ? Czy wtedy z odbiornika np.
jakiegoś silnika w miejscu gdzie mamy łacznie faz i jest punkt zerowy
wyprowadza się przewód na zewnątrz tego silnika i prowadzi do ziemi, czy
ewentualnie jeśli urządzenie jest np metalowe i stoi na ziemi to przewód
podpina się do niego ? Prosze o wytłumaczenie jeśłi można
troszekę źle kolega rozumuje jeżeli mamy użądzenie elektryczne np połaczone w trójkąt wiec tam niema wogóle wyproadzenia przewodu neutralnego (pomijam ochrone porażeniową cześci ogólnie dostepnych)
zarem prądy zamykają sie tylko poprzez przewody fazowe.
Więc te trzy przewody też robią za zero ? A w schemacie gwiazdy gdzie też nie ma 4 przewodu to fazy też robią za zero ? Więc jeśli tak jest więc po co stosować 4 przewód zera ?
“Więc jeśli tak jest więc po co stosować 4 przewód zera ?”
czwarty zapasowy
4 przewód czyli PEN w układzie TN-C pracuje jako przewód ochronny i roboczy dla układów jednofazowych.
Zauważ że sieci ŚN i WN pracują w układzie 3 przewodowym a ten 4 przewód w układzie NN pojawia sie z punktu neutralnego transformatora i jest on bezpośrednio uziemiony, wynika to z faktu potrzeby uzyskania dużych prądów zwarciowych a tym samym bardzo łatwą automatyką wyłączającą takowe zakłocenie (wyłącznik nadmiarowo-prądowy).
w sieciach SN gdzie są 4 sposoby pracy punktu neutralnego (tak naprawde ten 4 przewód pojawia sie jako ziemia prądy zwarciowe “spływają” poprzez ziemię)
- Z bezpośrednio uziemionym punkten neutralnym (chyba niespotykany w naszych sieciach)
- Z izolowanym punktem neutralnym (małe prądy ziemnozwarciowe)
- Uziemione poprzez rezystor
- Z kompensacją pojemnościowego prądu ziemnozwarciowego
3 i 4 chyba najcześciej stosowane sami regulujemy prąd zwarcia doziemnego wiec łatwo o kompromis łatwa automatyka wychwytująca zakłucenie i dość duże bezpieczeństwo dla ludzi którzy znaleźli by sie w pobliżu miejsca zakłucenia.
Można troszkę jaśniej jeśli chodzi o oznaczenia typu TN-C,
Można troszkę jaśniej jeśli chodzi o oznaczenia typu TN-C, ŚN, WN itp
Witam!
-Na wszystkie pytania, dostanie Kol. Jajcarzd1, odpowiedzi w książce:
-Brunon Lejdy „Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych”
-Na „takie oto pytanko” złożone z wielu pytań trzeba by długo odpowiadać.
-Mam wrażenie, że to pytanie nie zadaje Elektryk z wykształcenia.
-Jaki generator, Kol. Jajcarzd1 ma na myśli, którego obwód zamyka odbiornik?
-Daleka droga od generatora mocy do odbiornika.
-Pozdrawiam!
-Edward W.
PS.
Proszę samemu nic nie próbować podłączać, bo obecnie w nowych instalacjach jest jeszcze piąty przewód. Przy tym stanie wiedzy technicznej można doprowadzić do nieszczęścia.
-Do podłączania silników czy innych urządzeń stojących na ziemi potrzeba mieć uprawnienia.
-Szczególnie groźne są betoniarki czy piły tarczowe!
chyba zbyt fundamentalne są to pojecia i nie bedziemy na forum przytaczać ich znaczenia.
panowie spokojnie:)
jajcarz robi Was w jajo a Wy się dajecie. Jego pytania są pytaniami fundamentalnymi ze świata energetyki. Więc nie wiem kim jest ten jajcarz :shock: